Dokunulmazlığa 2 rötuş

Güncelleme Tarihi:

Dokunulmazlığa 2 rötuş
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2016 00:40

AK Parti’nin, gelecek hafta TBMM gündemine getirilmesi beklenen ‘dokunulmazlıkla’ ilgili geçici anayasa değişikliğine son şekli verilirken, iki noktada değişiklik yapılacak.

Haberin Devamı

Teklife, dokunulmazlıkları kaldırılacak vekillerin isimleri yazılmayacak. AK Parti’nin, “Gündeme gelen tüm dokunulmazlık dosyalarının TBMM’de bir işlem yapılmadan savcılara devredilmesini” amaçlayan çalışmasıyla ilgili tartışmalar bitmiyor. Hem bunu hayata geçirmek için hazırlanan geçici anayasa değişikliği teklifinin içeriği hem de uygulamanın yaratacağı sakıncalar gündem oluşturdu. Çalışmanın mimarı olan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, muhalefete sundukları geçici anayasa değişikliği teklifinde bazı düzenlemeler yapacaklarını belirterek şunları söyledi:

“Geçici anayasa maddesi önerimiz, Meclis’e sunulan dosyaları kapsıyor. Ancak onu ‘Başbakanlık ya da Adalet Bakanlığı’na sevk edilenler’ olarak değiştirmeliyiz. Başbakanın açıklama yaptığı tarih ya da yasanın yürürlüğe girdiği tarihe kadar, Adalet Bakanlığı’na gelen dosyalar için dokunulmazlığın kaldırılacağı yönünde düzenleme yapabiliriz. Muhalefet kalkıp ‘AK Partililerin dosyaları bakanlıkta ya da Başbakanlık’ta bekletiliyor’ demesin. Onların bütün ümitleri, ‘AK Partinin dosyalarında kimler, neler var, saklıyorlar’ demekti. Meclis’teki dosyalarda bir şey olmadığı, bunlar içindeki en hafif dosyaların AK Partili vekillere ait dosyalar olduğu anlaşılınca, ‘AK Partililerin dosyaları Başbakanlık’ta bekletiliyor” diyebilirler. ‘Yürürlük tarihine kadar Adalet Bakanlğı’na intikal etmiş bütün dosyalar’ dersek, bu tür tartışmaları da ortadan kaldırmış oluruz. Muhalefete sunduğumuz teklifimizde ‘ekli liste’ ifadesi olduğu için, isimlerin tek tek yazılması gerektiği gibi bir anlam çıkmış olabilir. Dosyalar belli zaten, listeye gerek yok. Ek liste ifadesini çıkartabiliriz. Zaten liste doğru da olmaz. Anayasa ile milletvekillerini afişe etmek yanlış olur.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!