Türkiye'den ABD'ye peş peşe çok sert 'soykırım' tepkileri: Yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2022 14:52

ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelemesine ilişkin Türkiye'den peş peşe tepkiler geldi. Dışişleri Bakanlığı, "Siyasi saiklerle tarihi gerçekleri çarpıtan, bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz" açıklamasını yaparken, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Soykırım iftirasını sektör haline getiren lobileri memnun etmeyi amaçlayan açıklamasının hiçbir temeli olmadığını ifade ediyoruz" paylaşımında bulundu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise "Türk milletinin eli temizdir, vicdanı temizdir, tarihi temizdir. Hiçbir iftira, bu tarihi hakikati değiştiremez" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelemesine ilişkin Dışişleri Bakanlığı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan çok sert tepkiler geldi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 1915 olayları konusunda tarihi olgularla ve uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamaların geçerliliğinin bulunmadığı belirtilerek, "Buna ABD Başkanı Biden'ın 2021 yılında yaptığı hatanın tekrarı niteliğindeki bugünkü talihsiz beyanı da dahildir. Siyasi saiklerle tarihi gerçekleri çarpıtan, bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz. Tarihten husumet çıkarmaktan başka amaca hizmet etmeyen tek taraflı ve seçici yaklaşımlar ahlaken sorunlu, siyaseten art niyetlidir. İnsani ve vicdani duruş, etnik ve dini ayrım gözetmeksizin o dönemde yaşanan tüm acıların anılmasını gerektirir" denildi.

Haberin Devamı

'BU ACILARI SİYASET MALZEMESİ YAPMAYIN'

Türkiye'nin, Ermeniler dahil tüm Osmanlı nüfusunun yaşadığı acıları saygıyla andığı vurgulanarak, "Bu acıları siyasete malzeme yapma girişimlerini reddediyoruz. Türkiye, 1915 olayları gibi tarihin tartışmalı dönemlerinin önyargısız biçimde, bilimsel ve hukuki esaslar çerçevesinde araştırılması ve adil bir hafızaya ulaşılması gerektiği görüşündedir. Bu anlayışla Türkiye, Ortak Tarih Komisyonu kurulmasını önermiş, arşivlerini açmıştır. Türkiye, bölgesinde ve dünyada barış ve istikrarın hakim olması, iş birliği ruhunun öne çıkması için çaba göstermektedir. Ermenistan'la başlatılan normalleşme girişimi bu anlayışın bir başka tezahürüdür" ifadelerine yer verildi.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK: "HİÇBİR TEMELİ YOK"

ABD Başkanı Biden'ın açıklamasının tarihi ve hukuki dayanaktan yoksun olduğunu belirten Ömer Çelik'in paylaşımı şöyle;

Soykırım iftirasını sektör haline getiren lobileri memnun etmeyi amaçlayan açıklamasının hiçbir temeli olmadığını ifade ediyoruz.

Türkiye adil bir yaklaşımın inşasından yanadır. Cumhurbaşkanımız, 1915 olaylarının dar siyasi yaklaşımlara malzeme yapılmadan bilimsel olarak araştırılması için gereken yaklaşımı sergilemiştir. Bu özgüvenli yaklaşımlara karşı, Ermeni lobisinin tezlerini esas alan açıklamada hiçbir iyi niyet söz konusu değildir.

Haberin Devamı

Üstelik Başkan Biden’ın açıklaması Ermenistan’la yürümekte olan normalleşme sürecini sabote eder niteliktedir. Dar ve ufuksuz siyasi yaklaşımlar sadece husumet lobisine hizmet eder. Barışa, diyaloğa ve tarihin doğru anlaşılmasına hizmet etmez.

DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU: İKİYÜZLÜLÜKLERİNİN EN BARİZ ÖRNEĞİDİR

Bazı Batılı liderler son günlerde ‘soykırımın’ ancak mahkeme kararıyla tespit edilebileceğini savunuyor. Doğru! Aynı kişilerin yetkili bir mahkeme kararı olmadan 1915 olayları için ‘soykırım’ kelimesini siyasi saiklerle kullanmaları ise ikiyüzlülüklerinin en bariz örneğidir.

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ: TÜRK MİLLETİNİN ELİ, VİCDANI VE TARİHİ TEMİZDİR

Haberin Devamı

1915 Olayları hakkında milletimize, ecdadımıza, tarihimize ve devletimize yapılan iftiraları tekrarlayan ABD Başkanı Joe Biden'i kınıyorum. Türk milletinin eli temizdir, vicdanı temizdir, tarihi temizdir. Hiçbir iftira, bu tarihi hakikati değiştiremez. Tarihi hakikatler, siyasi kararlarla; siyasilerin, ülke yöneticilerinin veya ülkelerin açıklamalarıyla ya da ülkelerin Meclislerinin kararlarıyla değişmeyeceği ve değiştirilemeyeceği gibi mahkeme kararlarıyla da değişmez ve değiştirilemez. Tarih; sadece tarih bilimi ve tarihçiler ile diğer ilgili bilimlerin ve bilim insanlarının konusudur. ABD Başkanı Biden, 1915 olayları hakkındaki iftirayı tekrarlamak yerine, tarihi, arşivlerin şahitliğine ve bilim insanlarına bırakmalıdır.

Haberin Devamı

Türkiyeden ABDye peş peşe çok sert soykırım tepkileri: Yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz

BAKMADAN GEÇME!