Derse girmek zorunda ama burkini giyebilir

Güncelleme Tarihi:

Derse girmek zorunda ama burkini giyebilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2013 01:11

Almanya Federal İdare Mahkemesi, bu ülkede tartışma yaratan yüzme dersi konusunda karar verdi.

Haberin Devamı

Leipzig kentindeki mahkemenin kararına göre, Müslüman kız öğrenciler, dini inançlarına rağmen erkek öğrencilerle yapılan yüzme dersine katılmak zorunda.

Mahkeme buna karşın, kız öğrencilerin, yüzme derslerine bütün vücutlarını örten ve "burkini" olarak adlandırılan haşema ile katılabileceklerine hükmetti.

İki yıl önce Frankfurt am Main kentinde yaşayan Fas asıllı 11 yaşındaki bir kız öğrencinin ailesi kızlarının dini nedenlerden ötürü erkeklerle birlikte yapılan yüzme dersinden muaf tutulmasını istemişlerdi. Okul reddetmişti. Bunun üzerine aile davacı olmuş, mahkeme ise okulu haklı bulmuştu.

Leipzig’deki mahkeme de bu kararı onaylamış ve öğrencilerin hangi durumlarda inançları gereği dersten muaf tutulabileceğinin çizgisini belirlemiş oldu. Federal İdare Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararın, ülke genelinde emsal teşkil etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Almanya'da 2009 yılında sonuçlanan benzer bir davada da Münster kentindeki Yüksek İdare Mahkemesi, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’ndeki ilkokullarda okuyan Müslüman kız öğrencilerin yüzme dersinden muaf tutulamayacağına hükmederken, öğrencilerin “burkini” giyebileceğini belirtmişti. Mahkeme, kararın temyiz edilmesi yolunu da kapatmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!