Deprem bölgesinde ilk iftar

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2023 19:14

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde depremzedeler ilk iftarlarını yaptı. Asrın felaketinin ardından ilk iftarlarını açan depremzedelere bakanlar ve TBMM Başkanı Şentop da eşlik etti. CNN Türk muhabirleri de Ramazan'ın ilk gününde afet bölgesindeki son durumu aktardı.

Haberin Devamı

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen ve 11 ili etkileyen 6 Şubat depremleri nedeniyle binlerce insan hayatını kaybetti. Deprem bölgesinde ilk iftar buruk karşılandı. 

Adıyaman Merkez'de kurulan kurulan iftar çadırında depremzedeler ilk iftarını yaptı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da iftar çadırında yerini aldı. Bölgeden son durumu aktaran CNN Türk muhabiri Samet Güner "67 aşevi ve 101 taşımalı sıcak yemek servis yapılan 168 farklı alanın 70'i iftar alanına dönüştü. İftar çadırlarında 100 bin Adıyamanlı Ramazan ayında sahur ve iftarını yapacak. Çocuklar için Hacivat ve Karagöz'ler yapılacak. Adıyaman'da birçok belediye de iftar çadırı kurdu" dedi.

Gaziantep Islahiye'de konteyner kentte de afetzedeler ilk orucunu açtı. CNN Türk muhabiri Merve Tokaz "İki konteyner Ramazan için kuruldu. İsteyen vatandaşlar kaplarıyla yemek alıp gidebiliyor, isteyenler de içeride oturup iftarını açabiliyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Deprem bölgesinde ilk iftar

CNN Türk muhabiri Alparslan Çınar, Hatay İskenderun'a İtalya'dan gelen arabalı yolcu gemisinde orucunu açan depremzedelerle ilgili son durumu paylaştı. Evlerinden ayrı bir şekilde iftarını yapan depremzedelere kucak açan geminin sorumlu müdürü Necati Mürşitoğlu "Burada 800 kişiyi ağırlıyoruz. MSC grubu olarak insanlara yardım etmenin sevincini yaşıyoruz. Yemeklerden sonra İtalyan şeflerin hazırladığı pastalar ikram edilecek. Burada otel konforunda yaşıyorlar. Süreci devam ettirmek istiyoruz" dedi.

BAKANLAR DEPREMZEDELERLE İFTAR AÇTI

Yaşanan deprem felaketinin ardından Ramazan ayının ilk gününde bakanlar da depremzedelere eşlik etti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ulaştırma ve altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ilk iftarlarını depremzedelerle açtı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop da ilk iftarını depremzedeler ile açtı.

Haberin Devamı

Deprem bölgesinde ilk iftar

GAZİANTEP: MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iftarını Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen yerlerden olan Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde açtı. Kurulan çadır kente gelen Bakan Çavuşoğlu, depremzede vatandaşlarla yakından ilgilendi. Çavuşoğlu, iftarın ardından çadır kenti gezerek, depremzedelerle sohbet etti.

Deprem bölgesinde ilk iftar

DİYARBAKIR: ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ

Ramazan ayının ilk gününü Diyarbakır’da geçiren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kentte binalarında hasar oluşan depremzedelerle merkez Sur ilçesindeki Selahattin Eyyubi KYK Kız Yurdu'nda iftar yemeğinde buluştu. İftar yemeğinde Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ali İhsan Su, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Mehmet Mehdi Eker, Ebubekir Bal ve bazı kurum müdürleri ile depremzedeler yer aldı.

İftardan önce konuşan Bakan Bozdağ, Ramazan ayı vesilesiyle Müslüman coğrafyasında yardımlaşmanın en üst düzeyde olduğunu ifade etti. Bozdağ, “Bugün bilindiği gibi Ramazan ayının ilk orucunu tuttuk. İnşallah birlikte de ilk iftarını yapacağız. Rabbim her birimizin tuttuğu oruçları kabul etsin. Biz de her bir Müslüman gibi hoş geldin ya şehri Ramazan diyoruz. Ramazan vesilesiyle biz de hem Diyarbakır’ımızda hem ülkemizin diğer illerinde hem de Müslüman coğrafyasının her bir yerinde rahmetin, bereketin ve yardımlaşmanın en üst düzeyde olduğunu görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Deprem bölgesinde ilk iftar

MALATYA: KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da Ramazan ayının ilk iftarını Malatya’nın Battalgazi ilçesi İnönü Üniversitesi Teknopark bahçesinde oluşturulan konteyner kentte depremzedelerle birlikte yaptı. İftar sonrası açıklamalarda bulunan Ersoy, "Ülkemiz ve Malatya’mız tarihin en büyük afetlerinden biri ile yüzleşti, çok büyük yıkımlar oldu. Büyük acılar duyduk ama çok şükür bugün burada Ramazan’ın ilk gününde orucumuzu hep birlikte açıyoruz. Ramazan'ın ilk gününde sizlerle iftarda buluşmanın mutluğunu yaşıyor, hepinize tekrar teşekkürlerimizi sunuyorum” dedi.

Haberin Devamı

“EL ELE VEREREK BİRLİKTE AYAĞA KALKACAĞIZ”

Bir sonraki Ramazan ayı ve bayramı kalıcı konutlarda karşılamayı hedeflediklerini kaydeden Bakan Ersoy, ”Bizler millet olarak çok güçlü bir milletiz. Bunu her afetten sonra görüyoruz. İnşallah bu afeti de ülke olarak, Malatya olarak, şehir olarak el ele vererek atlatacağız, birlikte ayağa kalkacağız. Bunun da güzel örneklerini birkaç haftadır şehrimizde görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız afet çalışmalarını özellikle yakından takip ediyor. Aralarda Ankara’ya dönüp kendilerini bilgilendiriyoruz, kendileri de düzenli olarak afet bölgelerini ziyaret ediyor. İnşallah hızlı bir şekilde sizleri geçici konutlara almaya başladık, burada konteyner kentler gibi konteyner kentleri bayrama kadar tamamlayacağız. Hızlı bir acil ihtiyacı olan vatandaşlarımızı konteyner kentlere alacağız. Malatya’mızda temel atma çalışmaları başladı. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi bir yıl içerisinde kalıcı konutlarımızı tamamlayıp, inşallah bir dahaki bayramda ve Ramazan'da iftarlarımızı sizin kalıcı konutlarınızda açmak olacak. O yüzden devlet olarak bütün konsantrasyonumuzu buraya verdik. Bu süreci atlatana kadar sizlerle olacağız. Malatya bu süreci çok iyi yönetti şu ana kadar” diye konuştu.

Haberin Devamı

ADIYAMAN: ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ADİL KARAİSMAİLOĞLU

6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin vurduğu bir diğer il olan Adıyaman'da depremzedeler, ramazan ayının ilk orucunu çadırlarda açtı. Demokrasi Parkı içerisinde kurulan etkinlik çadırında düzenlenen iftar programına Bakan Karaismailoğlu, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, yerel yöneticiler ile depremzede vatandaşlar katıldı. Ezan okunmasının ardından Bakan Karaismailoğlu ve depremzedeler birlikte oruçlarını açtı.

Bakanlığa bağlı Mersin Kız Öğrenci Yurdu’nda depremzedeleri ziyaret eden Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, iftar yemeğine katıldı, orucunu depremzedelerle birlikte açtı. Burada depremzedelerle bir süre sohbet eden Bakan Kasapoğlu, afette yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır diledi. Bakan Kasapoğlu, "İnşallah bu zor günleri tıpkı bugün ve bugüne kadar olduğu gibi omuz omuza el ele vererek, yaralarımızı sararak, onararak birlikte atlatacağız. Çünkü bir yandan hayat devam ediyor. Hayatın sorumlulukları, o anlamdaki hüzünleri, sevinçleri devam ediyor. Elbette devlet olarak en başından beri süreçleri en iyi noktaya götürene kadar yanınızda olacağız. Bu yurt, gençler, üniversite öğrencileri için yapılmış bir yurt ama hamdolsun zor zamanlarda bu ülkenin tüm evlatları için. İşte burada 7'den 70'e vatandaşlarımız var. Bir yuva olduğunu gösterdi. Biz de sizleri en güzel şekilde bu süreçte ağırlamanın gayretindeyiz. Ne gerekiyorsa başta değerli gençlerimiz, büyüklerimiz olmak üzere yaraları sarma, daha mutlu günlere yürüme adına tüm imkanlarımızla yanınızda olacağız" dedi.

Deprem bölgesinde ilk iftar

HATAY: TBMM BAŞKANI MUSTAFA ŞENTOP

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kahramanmaraş merkezli depremlerde en büyük yıkımların yaşandığı Hatay’da incelemelerde bulundu. İlk olarak Narlıca’daki çadır kentte depremzede vatandaşlarla bir araya gelerek, talep ve ihtiyaçlarını dinleyen Şentop, daha sonra Kırıkhan ilçesindeki çadır kenti ziyaret etti. Ramazan ayının ilk iftarını depremzedelerle birlikte iftar çadırında yapan Şentop, tüm İslam aleminin Ramazan ayını tebrik etti.

Ramazan ayının ilk iftarını depremzede vatandaşlarla yapmak istediklerini ifade eden Şentop, “Depremden hemen önce de ziyaret etmiştim. Zaman içinde çok ciddi bir toparlanma oluyor. Yıkım çok büyük ama milletimizin azmi daha büyük. Bu zorlukları en kısa zamanda aşacak çalışmaları sürdürüyoruz” dedi.
Afetin yaralarını sarmak için çalışmaların devam ettiğini ifade eden Şentop, “Önce çadırlar kurulup geçici barınma imkanı sağlandı. Şimdi biraz daha uzun vadeli olan konteynerler kuruldu. Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi 1 yıl içinde kalıcı konutların yapılması için çalışma içerisindeyiz. Bugün Kahramanmaraş’ta konutların temeli atıldı. Daha önce olduğu gibi verilen sözlerin yerine getirileceğinden kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu. Şentop, açıklamasının ardından çadır kentte incelemelerde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!