"Demokratikleşme Paketi" dış basında

Güncelleme Tarihi:

Demokratikleşme Paketi dış basında
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2013 12:16

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi'yle ilgili haberleri uluslararası ajanslar da acil koduyla duyurdu.

Haberin Devamı

AFP: Başbakan Erdoğan, Türkiye'deki Kürt toplumunun haklarını zenginleştirecek reformlar açıkladı. Bu, barış süreci açısından kilit öneme sahip bir adım.

"Bu tarihi bir an, önemli bir aşama" diyen Erdoğan, özel okullarda Kürtçe eğitim verileceğini söyledi.

Erdoğan, kasabalara Kürtçe isim verilebileceğini ve Kürtçe harflerle ilgili yasağın da kalkacağını belirtti.

Reuters: Türkiye Başbakanı Erdoğan, açıklanan reformların, özel okullarda Türkçe dışındaki dillerde öğretimi mümkün kılacağını söyledi.

Erdoğan ayrıca genel seçimlerdeki seçim barajının yüzde 5'e indirilebileceğini, hatta tamamen kaldırılabileceğini belirtti.

Başbakan Erdoğan, kadınların devlet kurumlarında türban giymesine yönelik yasağın da kaldırılacağını açıkladı. Türbanla ilgili düzenlemeler yargı ya da ordu için geçerli olmayacak. Müslüman ancak laik Türkiye'de uzun süredir kamu kurumlarında çalışan kadınların kıyafetleri konusunda sert düzenlemeler vardı.

Haberin Devamı

Erdoğan, geçmişte Süryanilere ait olan ancak devlet tarafından el koyulan bir manastır arazisinin de iade edilmesinin planlandığını söyledi.

Associated Press: Başbakan Erdoğan, Kürtçe'yle ilgili bazı kısıtlamaların ve İslami başörtü konusundaki yasağın kaldırılmasını içeren bir kanun teklifi paketi açıkladı.

Açıklanan reformlar, Kürt barış süreci ve önümüzdeki iki yıl içinde hem genel hem de cumhurbaşkanlığı seçimleriyle karşılaşacak Erdoğan merkezindeki siyasal beklentiler açısından önemli görülüyordu. Paketin kamuoyuna açıklanacağı tarih daha önce birçok defa ertelenmişti.

LIBERATION "TÜRBAN", LE MONDE VE LE FIGARO "KÜRTÇE"DEN GÖRDÜ
Arzu ÇAKIR MORIN - PARİS
Fransız gazeteleri de Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan reform paketini anında duyurdu. Paketi internet sitesinin dünya sayfasında büyük puntolarla gören Liberation gazetesi, haberi “Kadın memurlara türban özgürlüğü” başlığı ile verdi : “Muhafazakar Müslüman Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İslami başörtünün kamusal alanda yasaklanmasına ilişkin düzenlemeleri kaldıracağını açıkladı” dedi.

Le Figaro ise haberi “Kamusal özgürlük reformu” başlığıyla vererek, Kürtçe eğitimle ilgili reformu ön plana çıkardı. Haberde, “Başbakan Erdoğan, özellikle PKK ile barış sürecinde, Kürt azınlık hakları açısından uzun süredir beklenen reformlar serisini açıkladı. Bugüne kadar yasak olan özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitim yapılmasının yolu açılıyor” ifadesine yer verildi.

Haberin Devamı

Le Monde gazetesi, “Erdoğan Kürtlere doğru adım attı” başlıklı haberinde, “Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, özellikle tıkanan barış sürecinde ilerleme sağlamak için hazırlanan geniş reform paketini açıkladı. Pakette, bugüne kadar yasak olan ve Türkçe dışındaki dil ve lehçelerde eğitim yapılabilmesinin yolu açılıyor. Eylül ayının ortasında PKK geri çekilme sürecini reformların eksikliği nedeniyle durdurmuştu. Erdoğan ise PKK’yı taahhütlerini yerine getirmemekle eleştirmişti” ifadesini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!