Bir insan en fazla kaç tane isim hatırlayabilir?

Güncelleme Tarihi:

Bir insan en fazla kaç tane isim hatırlayabilir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2016 16:03

Hafıza geliştirme teknikleri ile binlerce isim ezberlenebilir mi? Bir insan en fazla kaç tane isim ezberleyebilir? Aşırı anımsama hastalığı nedir? Sorularınızın cevabı haberimizde..

Haberin Devamı

 İnsanların birçoğu isimleri ezberlemek konusunda zorluk yaşıyor olsa da aslında bunun bir üst sınırı yok. Hafıza geliştirme teknikleriyle ilgilenen bazı insanlar binlerce, hatta on binlerce ismi eşleştirebiliyorlar. Hatta bu teknikleri kullananlar sayıları ezberlemek konusunda da oldukça iyiler.

Ayrıca bir de tıp dilinde hipertimezi olarak geçen aşırı anımsama hastalığı var ki, buna sahip bireyler son derece üstün bir otobiyografik bellek geliştiriyorlar. Örneğin kendilerine geçmişten bir tarih verildiğinde hangi güne düştüğünü ve o tarihte ne yaptıklarını ayrıntılı olarak anlatabilirler. Tabii hipertimezi çok nadir görülen bir durum. Ortalama bir hafızaya sahip olan insanlarsa 150 kişiden fazlasının ismini anımsamakta zorlanıyorlar. Bu nedenle genelde sosyal çevremiz de aynı rakamla sınırlı.

Haberin Devamı

İlk olarak antropolog Robin Dunbar tarafından fark edilen bu duruma Dunbar sendromu deniyor. O, avcı-toplayıcı toplumların birlikler halinde kümelenerek yaşadığını tespit etmişti. İş hayatı, sosyal yaşam, arkadaşlar ve aile gibi tüm farklı kategoriler toplandığında, her bir insan en fazla 150 kişiyle ilişkide olma konusunda yönelim gösteriyor. Hatta sosyal medya bile bu kuralı bozmuyor. Örneğin bir Facebookkullanıcısının binlerce arkadaşı olsa bile, bu listeden ancak 150 kişiyle gerçek anlamda kontak kurmuş oluyor.

www.popsci.com Tarafından Hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!