Bakliyat değil konserve yollayın

Güncelleme Tarihi:

Bakliyat değil konserve yollayın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2023 07:00

Kahramanmaraş merkezli depremin yıktığı 10 ilde arama ve kurtarma çalışmaları devam ederken 85 milyon vatandaş depremzedeler için kenetlendi. Hazırlanan TIR’lar dolusu yardımlar deprem bölgesine yollandı. Ancak bölgedeki yardım ekipleri, ihtiyaçların değiştiğini belirterek “Bakliyat değil konserve, kıyafet değil çadır ve battaniye” gönderilmesi konusunda uyarıyor.

Haberin Devamı

Türkiye deprem sonrası yaraları sarmak için yurtiçi ve yurtdışından tek yürek olurken, yardımlar batıdan doğuya, kuzeyden güneye sel gibi aktı. Ancak uzmanlar ve bölgedeki yetkililer lokal bazlı güncel ihtiyaç listeleri hazırlanmadan, kıyafet, bakliyat gönderilmemesi konusunda yardımseverleri uyarıyor. Artık yerleşim hazırlıkları için gerekli olan çadır, naylon, küçük tüp, uyku tulumu, yatak, minder, yer matı, el feneri gibi malzemeler talep ediliyor. Arkadaş gruplarıyla deprem bölgelerine giden gönüllülerin, ilave yük oluşturduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Onların da yemek, ısınma, barınma ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Bunun yerine her bölge için ihtiyaç duyulan insan gücünün, inşaat ustası, elektrikçi, tesisatçı, çocuk gelişimci, psikolog, pedagog gibi, belirlenerek talep üzerine gidilmesi gerekir” uyarısı yapıyorlar.

Haberin Devamı

KOLİLER KARLAR ÜZERİNDE

Yardım kolilerinin karlar üzerine atıldığı, tarumar giysi yığınlarının içinden depremzedelerin kendilerine uygun bir kıyafet bulmak için koli karıştırma görüntüleri, yardımı gönderen vatandaşların içlerini acıttı. Binbir emekle, sevgiyle hazırladıkları, yaşam umudu olsun, duygusuyla içlerine kokulu sabunlar, el kremleri, tokalar, tırnak makasları, oyuncaklar koydukları kolilerin etrafa savrulmuş görüntüleri yardımların sistematik dağıtımının önemini ortaya koydu.

YARDIMLAR ZAMANA YAYILSIN

Sosyal medya gruplarında yazan afet ve lojistik uzmanlarının şu uyarıları dikkat çekiyor:

* Her yer iki lokma yenilip atılmış gıda artıklarıyla dolu, artık israf boyutuna gittiği için yardımlara yeni bir yöntem bulunmalı.

* Başka illerden gelen yardımların sürekliliği sağlanarak, sistematik bir süreç yönetilmeli.

* Bir kerede gönderilip, vicdan rahatlatan yardımlar kaynak israfı yaratırken, bunun yerine ihtiyaca ve zamana yayılan organizasyonlar yapılmalı. Çünkü çok büyük bir yıkım var ve bu onarım süreci uzun sürecek.

* Bekleyen ürünler tasnif edilip, talebe göre gönderilmeli.

* Şehir girişlerinde 6 bin yardım TIR’ı, gönüllü araçları, trafiği tıkamış durumda. Ambulans, kurtarma ekipleri, iş makineleri ihtiyaç noktalarına ulaşamıyor.

Haberin Devamı

* Çabuk bozulacak gıda yardımları çöpe gidecek, bunun yerine zamana yayıp hafta hafta gönderim sağlanmalı. Çünkü bu insanlar daha haftalarca yardıma ihtiyaç duyacak.

ÇADIR VE NAYLONA İHTİYAÇ VAR

Bölgeye konteyner, seyyar tuvalet, jeneratör, mazot, çadır, çadır içi soba, ısınma malzemesi, acil durum matı, battaniye, odun, kömür, yer matı, yatak ile çadır yapmak için branda, kereste, kalın ip, yastık, yorgan, çarşaf gönderilebilir. Pil, el feneri, powerbank, naylon, büyük çöp poşeti, bebek maması/devam sütü (son kullanım tarihlerini lütfen kontrol edin), ısıtıcı, sokak hayvanları için yem gönderilebilir.

Bakliyat değil konserve yollayın

ÖRGÜ TİMİ

Haberin Devamı

Erzurum’da kadınlar 50 kişilik bir ‘örgü timi’ kurdu. Gönüllü kadınlar, vardiyalı olarak 24 saat aralıksız el emeği göz nuru dökerek depremzedelerin üşümemesi için atkı, bere, içlik, eldiven ve patik örüyor. Palandöken İnovasyon Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Işılay Çakır, “Depremzedeler afete uykuda yakalandığı için üstlerindeki kıyafetler onları ister istemez üşütüyor. Enkazın dışında olanlar bile üşüyor. Çünkü bölgede hem kar yağışı hem de soğuk hava etkili. Biz de tüm siparişlerimizi iptal edip depremzedelerin bu zor günü sıcak geçirmeleri için atkı, bere, içlik, eldiven ve patik örmeye başladı. İlmek ilmek işlenen kıyafetleri bölgeye yardım götüren araçlara teslim ediyoruz. Umarım gönderdiğimiz malzemelerle bir nebze olsun yüreklerine dokunmuş oluruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

TURİSTLER DE YARDIMA KOŞTU

Bakliyat değil konserve yollayın

Depremin vurduğu bölgelerdeki vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için Antalya’da Konyaaltı Belediyesi’nin organize ettiği yardım alanında hummalı çalışma sürüyor. Gelen ürünleri ayrıştırmak ve paketlemek için çalışan kalabalık gönüllü gruplar arasında yerleşik yabancılar hatta turistler de bulunuyor. Rusya vatandaşı Aleksei Naydenyshev (26), “Turist olarak Antalya’ya geldim. 2 aydır buradayım. Sabah 08.00’den akşam 23.00’e kadar gönüllü olarak çalışıyorum” dedi. Antalya’da yerleşik yaşayan Türkmenistan vatandaşı Feryuza Hashoguz (48) da “Deprem nedeniyle çok üzüldük. Elimden ne geliyorsa yapacağım” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÖĞRETMENLERDEN GÜNDE 400 BATTANİYE

Bakliyat değil konserve yollayın

İzmir’de Bornova Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin öğretmenleri, emekli öğretmen ve öğrencileri depremzedeler için seferber oldu. Okulu tekstil atölyesine dönüştüren öğretmen ve öğrenciler, gönüllülerin desteğiyle alınan yanmaz özelliğe sahip kumaşlardan battaniye üretimine başlandı. Günde 400 adet battaniye paketlenip, depremzedelere ulaştırılmak üzere yetkililere teslim ediliyor.

450 JENERATÖR HATAY’A TAŞINDI

Bakliyat değil konserve yollayın


Adana Havalimanı'ndan depremin en çok hasar verdiği illerin başında gelen Hatay’a, helikopterlerle jeneratör taşındı. İçişleri Bakanlığı koordinesinde Adana Havalimanı’na getirilen 450 jeneratör, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından helikoptere yerleştirildi. Ekipler, gün içinde defalarca sorti yaparak jeneratörleri Hatay’a ulaştırdı. Burada jandarma ekipleri tarafından teslim alınan jeneratörler, daha sonra yıkılan binalarda arama kurtarma çalışması yapan ve evlerine giremeyen depremzedelere götürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!