Bakan Varank yolsuzluk iddialarına cevap verdi: İspat etmeyen namerttir!

Güncelleme Tarihi:

Bakan Varank yolsuzluk iddialarına cevap verdi: İspat etmeyen namerttir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2022 19:10

TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmeleri devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı adına konuşan Bakan Mustafa Varank, muhalefettin yolsuzluk iddialarına cevap verdi. Bakan Varank “Benimle ilgili, bir kanunsuzluk, usulsüzlük, yolsuzluk, peşkeş herhangi bir kayırma varsa ya da bu konularda herhangi bir dahlim varsa bunu ispat etmeyen, bununla ilgili suç duyurusunda bulunmayan alçaktır, namerttir” dedi.

Haberin Devamı

2023 bütçe görüşmeleri devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçeleri görüşülüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, kendisiyle ilgili iddialara, “Benimle ilgili, bir kanunsuzluk, usulsüzlük, yolsuzluk, peşkeş herhangi bir kayırma varsa ya da bu konularda herhangi bir dahlim varsa bunu ispat etmeyen, bununla ilgili suç duyurusunda bulunmayan alçaktır, namerttir. Tekrar aynı şeyi söylüyorum. 17 yıldır fiilen siyasetin içindeyim. Benimle ilgili en ufak yolsuzluk bulamayanlar, en ufak yanlışlık bulamayanlar akrabalarım üzerinden iftira atmaya çalışıyorlar. Bugüne kadar hiç haram yemedim, aileme de hiç haram yedirmedim.“ diye konuştu.

BAKAN VARANK, SUNUM YAPTI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Genel Kurulu'nda, bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2023 Yılı Bütçe sunumunu yaptı. Varank, bakanlığının, bugüne kadar yaptığı faaliyetleri, projeleri ve hedeflerini anlattı.

'KÜRESEL EKOKONOMİ ZORLU SÜREÇLERDEN GEÇİYOR'

Bakan Varank, küresel ekonominin, zorlu süreçlerden geçtiğine dikkat çekerek, "Üst üste gelen sınamalar global ekonomideki çıkmazları derinleştiriyor. Pandeminin her alandaki yıkıcı etkileri sürerken buna bir de Rusya-Ukrayna savaşı eklendi. Gıda, emtia ve enerji fiyatlarındaki kırılganlık yüksek enflasyonu dünyanın ortak gündemi hâline getirdi. Avrupa'da resesyon beklentisi her geçen gün artıyor. İklim krizi insanlık için tehdit oluşturmaya devam ediyor. Yani küresel manada sosyal, ekonomik ve siyasi bir türbülansla karşı karşıyayız. Elbette Türkiye de bu türbülanstan etkileniyor ancak biz bu dönemi aynı zamanda Türkiye ekonomisinin kendisini ispatlayacağı bir fırsat penceresi olarak görüyoruz" dedi.

'DAHA ZORLU OLABİLİR, AMA BİZ GÜÇLÜYÜZ'

Bakan Varank, bugünün şartlarına bakıldığında sürecin daha da zorlu geçeceğini kaydederek şöyle dedi:

"Bugün şartlar geçmişteki krizlere kıyasla daha zorlu olabilir ama biz de daha güçlüyüz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Türkiye Yüzyılı'nı üretimin ve katma değerin yüzyılı yapmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Gururla ifade etmek isterim ki Türkiye'nin son yirmi yılı apaçık bir kalkınma devrimidir. Bakınız, biz, iktidara gelir gelmez kolları sıvadık, işe koyulduk; birilerinin iddia ettiği gibi taşa, toprağa, betona değil, Türkiye'nin on yıllarca ihmal edilmiş altyapılarına yatırım yaptık. Şehirleri gezerken etrafınıza şöyle bir bakın, organize sanayi bölgeleri, endüstri bölgeleri, sanayi siteleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, AR-GE ve inovasyon merkezleri, test altyapıları, limanlar ve lojistik merkezleri göreceksiniz. Hamdolsun, yaptığımız bu yatırımlar katma değer olarak ülkemize geri dönüyor. Bakın, şu anda demir çelik üretiminde Avrupa'nın 1 numarası kim? Türkiye. Çimento üretiminde Avrupa'nın bir numarası kim? Türkiye. Düz cam üretiminde Avrupa'nın 1 numarası kim? Türkiye. Beyaz eşya üretiminde Avrupa'nın 1 numarası kim? Türkiye."

Bakan Varank, bugün dünyanın dört bir yanında, Türk sanayisinin başarısının konuşulduğunu belirterek, "Geçmişte burun kıvıranlar Türk sanayicisini bugün artık başköşelerde ağırlıyor. Ama gelin görün ki bizdeki müzmin muhalifler bu tabloyu ısrarla görmezden geliyor" eleştirisinde bulundu.

Muhalefetin, 'Yirmi yılda hiç fabrika kurulmadı' eleştirilerine "Yalana cevap vermekten dilimizde tüy bitti" diyerek yanıt veren Bakan Varank, "Bu yalanları hangi verilerle çürütelim; yirmi yılda açtığımız 154 organize sanayi bölgesini mi sayalım; 2,5 milyon arttırdığımız sanayi istihdamını mı gösterelim? Fabrika kurulmayan bir ülkede sanayinin milli gelirdeki payı yüzde 19'lardan yüzde 27'lere yükselir miydi? Fabrika kurulmayan bir ülkede sanayi hasılası yılda ortalama yüzde 6,3 büyür müydü? Makine teçhizat yatırımları on iki çeyrek boyunca kesintisiz artar mıydı? Nasıl oluyor da fabrika kurulmayan bir ülkede ihracatın lokomotifi sanayi olabiliyor?" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Varank, Genel Kurul kürsüsünden Türkiye'de kurulan fabrikaları, resimlerle anlattı.

'KILIÇDAROĞLU MUSLUK ÇEVİRİYORDU'

Sadece son bir yılda 20 yeni OSB kurduklarını, 33 yeni OSB daha kurmak için çalışmalara başladıklarını duyuran Bakan Varank, konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na laf attı. CHP'lilerin tepkileri arasında konuşmasına devam eden Bakan Varank'ın sık sık konuşması kesildi. Varank konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu yıl içerisinde Gaziantep'te 70, Kocaeli'de 54, Aksaray'da 41, Balıkesir'de 39, Çorum'da 25, Amasya'da 20, İzmir'de 14, Sivas'ta 11 fabrikanın açılışını yaptık. Biz, 26 şehirde 468 fabrika açarken Kılıçdaroğlu musluk çeviriyordu, musluk. Açtığımız bu tesisler sadece sayılardan mı ibaret? Avrupa'nın ilk lityum iyon silindirik pil fabrikasını Kayseri'de, Türkiye'nin en büyük kompozit üretim tesisini Ankara'da, Türkiye'nin en büyük güneş paneli üretim tesisini Kırıkkale'de, Avrupa'nın alanında en büyük kağıt fabrikasını Söke'de, Türkiye'nin en büyük vagon fabrikasını Sivas'ta biz açtık, biz" diye anlattı.

Bakan Varank konuşması sırasında; "6'lı masanın ekonomi anlayışı ne? Liberal ekonomiden mi yana, sosyalist ekonomiden mi yana?" sözleri gerilimi yükseltti. CHP'li milletvekilleri, tepkilerini; oturdukları yerden laf atarak gösterdi.

'DANIŞMANINA BAKARSANIZ, NEOLİBERAL EKONOMİDEN'

Bakan Varank, Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilerini sürdürürek şöyle devam etti:

"Danışmanına bakarsanız, neoliberal ekonomiden; Kılıçdaroğlu'na bakarsanız, üçü de değil; zaten İYİ Parti'ye fikrini soran yok ama bugüne kadar ne vadettiklerine baktığınızda ne düşündükleri ortadaÜlkesindeki yatırımcıları kovalayanın; şirketleri batıracağını, el koyacağını söyleyenin; rengine, coğrafyasına göre sermaye ayrımı yapanın ekonomi modeli olsa olsa faşizm ekonomisi olur. Biz cari açık verdiğimiz kritik ürünleri yerlileştirmek üzere 'Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi' programını başlattık. Makine, mobilite, üretimde yapısal dönüşüm, sağlık ve kimya alanlarında aldığımız destek kararlarıyla 21 milyar liralık yatırımı hayata geçirdik. İleri sürüş destek sistemlerinden teknolojilerine, soğutma cihazı kompresörlerinden sınai robotlara, biyoteknolojik ilaçlardan eklem protezleri ve tanı kitlerine kadar onlarca ürünü yerlileştiriyoruz; bu sayede, beş yıl içerisinde 250 milyar liranın üzerinde katma değer üreteceğiz, cari açığın azaltılmasına 11 milyar dolar katkı sağlayacağız."

Türkiye'nin teknoloji atılımının  da bugün tüm dünyanın gündeminde olduğunu söyleyen Bakan Varank, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilerini devam ederek "97 teknopark, 1.567 AR-GE ve tasarım merkezi, kuluçka merkezleri, Tekmer'ler, 222 bin AR-GE çalışanı ve daha nicesi ama birileri gidiyor, teknolojiyi binlerce kilometre uzakta arıyor, CHP Genel Başkanı'nın Türkiye'de kapısına dayanmadığı kurum kalmadı, her fırsatta kameraları alıp kurumlarımızın önünde dikildi. Peki, ben şimdi söylüyorum; Sayın Kılıçdaroğlu teknolojiyi 10 bin kilometre uzakta arayacağına 400 kilometre ötedeki TOGG Fabrikasının kapısına dayansaydın ya" diye konuştu.

'TÜRK MÜHENDİSLERİ NEYİ BAŞARMIŞ, ÇIKIP GÖREBİLİRSİNİZ'

2019'un sonunda TOGG'un ilk prototipini milletin beğenisine sunduklarını kaydeden Bakan Varank, konuyla ilgili eleştirilere yanıt verdi:

"2020 Temmuz'da Gemlik'te fabrikanın temelini attık, bu sefer de 'Bu fabrika bitmez' dediler. Bu yıl 29 Ekim'de, Cumhuriyetimizin 99'uncu yılında TOGG'un teknoloji kampüsünü büyük bir coşkuyla açtık. Milletimizin dua ve teveccühleriyle yerli ve milli otomobilimizi Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte seri üretim bandından indirdik. Şimdi ne diyorlar? Bu araçlar Türkiye'de üretilmiyormuş da İtalya'dan getiriliyormuş; insaf, insaf. Hani 'Nerede bu araba diyordunuz?' ya, tüm heybetiyle Gazi Meclisimizin kapısının önünde duruyor. Zoom toplantısı yapmayı teknoloji zannedenler teknoloji neymiş görmek istiyorlarsa Meclis'in önüne gidip bakabilirler" acıkmasında bulundu.

Yerli ve Milli otomobille; milletin altmış yıllık hayalinin nasıl gerçeğe dönüştüğünü anlatan Bakan Varank, "Türk mühendisleri neyi başarmış, çıkıp görebilirsiniz. O kadar karalamanın, o kadar iftiranın üzerine gidip bakmaya utananlar vardır diye ben onun fotoğrafını biraz önce gösterdim" diye konuştu.

Bakan Varank, laf atan CHP'lilere, "Çok rahatsız olduysanız siz de Kılıçdaroğlu'nun hamburgerli fotoğrafını basıp gösterin, sizin vizyonunuz o" dedi.

Haberin Devamı

VARANK, TOGG İLE İLGİLİ ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in, TOGG ile ilgili sözlerini hatırlatan Bakan Varank, "Özgür Özel dedi ki; 'Madem TOGG milli araba, nasıl sizin için başarı oluyor da bizim için hezimet oluyor?' Sayın Özel, siz hiç Almanya'da ana muhalefet genel başkanının çıkıp, 'Bunlar Mercedes'i üretemezler, insanları kandırıyorlar.' dediklerini duydunuz mu? Siz hiç Fransa'da muhalefet milletvekillerinin 'Renault'un parçaları Türkiye'den geliyor, bu nasıl Fransız arabası?' dediğini duydunuz mu? Ya da siz hiç İngiltere'de solcuların Rollce-Roys'un fabrikasının açılışına davet edildiğinde 'Bunlar sağcıların döneminde yapıldı, biz o açılışa gitmeyiz.' dediğini duydunuz mu?" diye sordu. Bakan Varank'ın sözlerine CHP'liler laf atarak karşılık verdiler.

Haberin Devamı

OTURUMA SIK SIK ARA VERİLDİ

Bakan Varank'ın konuşması sırasında CHP'li milletvekilleri ile sık sık sözlü tartışmaya girdi. Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Haydar Akar, oturuma üç kez ara vermek zorunda kaldı.

Verilen aranın ardından, Bakan Varank, konuşmasını sözlü tartışmalar içerisinde tamamladı. Tartışmaların ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçeleri kabul edildi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!