Bakan Murat Kurum duyurdu: Mart ayında inşaat çalışmaları başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Bakan Murat Kurum duyurdu: Mart ayında inşaat çalışmaları başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2023 16:15

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş depreminin ardından bakanlığın bölgedeki çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, yaptığı açıklamada afet bölgesinde inşa edilecek binaların 1 yılda bitirileceğini, hasar tespiti sürecinin %40-45 seviyelerine geldiğini ve 1 hafta içinde tamamlanacağını duyurdu.

Haberin Devamı

Bakan Kurum'un konuşmasından satır başları şöyle:

Afet bölgesinde inşaatlar martta başlayacak, 1 yılda bitecek. Mart ayı itibarıyla ekiplerimiz inşaata başlayacak. Bundan sonraki süreci doğru yürütebilmek adına şehrin dinamikleriyle görüşüyoruz. Onların ihtiyaçlarını taleplerini bütün görüşlerini bu planın içine alıyoruz.
Yıkıma uğrayan 10 ilde master plan çalışması yapıyoruz.

TOKİ KONUTLARI NEDEN YIKILMADI?

TOKİ konutları dayanıklı radye temeli üzerine kuruldu. Hasar tespiti sürecini de %40 %45 seviyelerine geldik. 1 hafta içinde tamamlayacağız.
Orta hasarlı binalar, güçlendirme yapılmadan girilemeyecek binalardır. Bunun sürecini e-Devlet üzerinden vatandaşlarımıza bilgilendiriyoruz.

Enkazdan çıkan demir ve beton ayrıştırılacak altyapı için kullanılacak.

Haberin Devamı

10 ilde hasar tespit çalışmalarının ardından 30 bin konut yapılacak. Yeni yerlerim yerlerinde faya olan mesafeye bakılacak.

Aziz milletimize ve ülkemize baş sağlığı dileklerimi iletiyorum. İlk andan itibaren devletimiz tüm imkanlarıyla birlikte sahada. AFAD'ımızla Kızılay'ımızla Jandarma'mızla Emniyet birimlerimizle ilk andan itibaren vatandaşımızın yanında. Yapılması gereken tüm iş ve işlemler süreçler bilfiil illerde kurmuş olduğumuz koordinasyon merkezlerinde görevlendirilen bakanlarımız dahilinde yürütülmektedir. Bakanlarımız yine bölgeye görevlendirdiğimiz valilerimiz, kaymakamlarımız hep birlikte enkazın bir kenarından tutmak suretiyle sürecimizi yönetmeye gayret gösteriyoruz.

Arama-kurtarma faaliyetleri bir taraftan sürerken de vatandaşlarımızın bu süreçte geçici barınmalarını sağlayacak çadır kurulum süreçleri konteyner kurulumlar beslenme ihtiyaçları yine sağlam olduğunu tespit ettiğimiz binalarda onları misafir ediyoruz.

Diğer taraftan da tabii ki çok büyük bir yıkım, 10 ilimizi 13 milyon 500 bin vatandaşımızı doğrudan ilgilendiren ki dolaylı olarak da depremden az etkilense dahi tüm Türkiye'de bu manada hissedilen seviyesi az olabilir fazla olabilir ama her ilde neticede bu depremin etkilerini hissediyoruz. Bu manada da topyekun seferberlik ruhuyla Sayın Cumhurbaşkanımız afet koordinasyon merkezinde süreci bilfiil takip ediyor. Biz de alanda bakanlarımızla birlikte vatandaşımızın yanında bu eksikleri giderme gayretinde mücadelemizi veriyoruz.

Haberin Devamı

"FAYA OLAN UZAKLIK OLMAZSA OLMAZIMIZ"

A Haber'e konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, afet bölgesinde yapılacak yeni yerleşim yerlerinin faya olan uzaklığa ve zemin kalitesine göre belirlendiğini açıkladı:

Yerleşim alanlarına ilişkin çalışmalarımızı yürütüyoruz. Gaziantep'i tamamladık. Yeni yerleşim yerlerine ilişkin sürecimizi tamamladık. Yaparken de yerleşim yerlerinde faya olan mesafesi bu bizim olmazsa olmazımız. Zeminin kalitesi. Sağlam mıdır değil midir? Şehrin büyüme öngörüsü, şehrin ihtiyaçları. Yerel dinamikler yani şehrin kültürü burada insanlarımız neticede 24 saat yaşayacaklar tüm ihtiyaçlarını giderecekleri şekliyle şehrin kültürünü kimliğini de korumamız gerekiyor. Tüm bu öngörüler çerçevesinde çalışmalarımızı ilk önce Gaziantep'te tamamladık. Ardından Hatay'a gittik ve Hatay'da gerek Antakya'da gerek İskenderun'da gerekse diğer ilçelerimizde süreçlerimizi bilfiil tespitlerini yerinde yapmak suretiyle yürüttük.

MASTER PLAN

Haberin Devamı

Ardından Adıyaman'a tüm ekibimizle birlikte gittik. Kahramanmaraş ve Adıyaman'da da Kahramanmaraş'ın en sağlam alanı neredeyse o alana yerleşimi yapacak çalışmalarımızı yaptık. Bu yerleşim yerlerini en güvenilir alanlara kurmak hedefimiz. 3 etaba ayıracağız. Bu etaplarda ilk önce şehrin çeperinde rezerv alanlarda konutlarımızı üreteceğiz. Ardından şehrin içine çok önemli bir bütün deprem gören şehirlerimizde şu an bir master plan çalışması yapıyoruz zemin etüdü ile buradaki sosyal ihtiyaçlarla kültürel ihtiyaçlarla master plan çalışması yapıyoruz. İmar planlarındaki ihtiyaçları da içerecek kısıtlamaları da içerecek bir çalışma çerçevesinde de 3. etapta şehrin merkezindeki inşaatlarımızı yapacağız. 

BAKMADAN GEÇME!