Bakan Koca duyurdu: Dünyanın ilk 6’lı çapraz karaciğer nakli

Güncelleme Tarihi:

Bakan Koca duyurdu: Dünyanın ilk 6’lı çapraz karaciğer nakli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2024 07:00

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünyanın ilk 6’lı çapraz karaciğer nakli ameliyatının Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü’nde yapıldığını duyurdu.

Haberin Devamı

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, daha önce de ilk 4’lü ve 5’li çapraz karaciğer nakillerinin de bu merkezde gerçekleştirildiğini belirterek, “Çapraz nakil ameliyatları, hastaların vericileri olmasına rağmen kan ve doku uyuşmazlığı nedeniyle kendi vericilerinden organ alamamaları, aynı durumdaki hastalar arasında birinin vericisinden diğerinin alıcısına nakil yapılması anlamına geliyor. Bu nakillerin en ilerisi olan 6’lı çapraz karaciğer nakil ameliyatları, nakil bekleyen hastalar için ümidi artırıyor” dedi.

12 SAAT SÜRDÜ

Koca, Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz’ın ameliyat sürecini anlattığı videoyu da paylaştı. Prof. Dr. Yılmaz, dünyada 2’li çapraz nakillerin birçok ülkede yapıldığını, ama bunun karaciğer nakil bekleyen hastalara çok büyük katkısı olmadığının ortaya konulduğunu, ancak çoklu çapraz karaciğer nakilleriyle başarı elde edildiğini belirtti: “Şimdiye kadar 11 kez yapılan 3’lü çapraz nakillerinin 9’unun yanı sıra 4’lü ve 5’li çapraz karaciğer nakilleri yaptık. Dün de ilk kez 6’lı çapraz karaciğer nakli gerçekleşti. Hastalarımızın durumu çok iyi. Çapraz karaciğer naklinin merkezi Malatya Üniversitesi olacak diye düşünüyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!