AYM-Yargıtay polemiği... Kurtulmuş: Kurum ve kuruluşların yetkileri bellidir

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2023 15:42

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, AYM-Yargıtay gerginliğiyle ilgili açıklamada bulundu. Kurtulmuş, "Türkiye, anayasal bir hukuk devletidir. Bütün kurumların görevi, yetkileri, sorumlulukları bellidir ve bu çerçevede de özellikle Türkiye Büyük Millet Meclisi, Millî iradenin tecelligâhı olarak herhangi bir şekilde başka bir kurum tarafından görevlendirilecek bir yer değildir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM'de grubu bulunan partileri ziyareti çerçevesinde bugün Saadet Partisi, CHP ve AK Parti'yi ziyaret etti. Son olarak AK Parti'yi ziyaret ederek, Grup Başkanı Abdullah Güler ile görüşen Kurtulmuş, ziyaretinin ardından açıklama yaptı. Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi arasında yaşanan ihtilafa değinen Kurtulmuş, “TBMM kendi gündemine hakimdir ve bu kendi gündemi ve öncelikleri içerisinde bu mesele başta olmak üzere bütün meseleleri çözebilecek kararın uygulanmasını yapacak TBMM’dir. Herkes rahat olsun” dedi.

“ÜZERİMİZDE BÜYÜK SORUMLULUKLAR OLDUĞUNUN BİLİNCİNDEYİZ”

28. Dönem milletvekillerinin üzerinde büyük bir sorumluluk olduğunu söyleyen Kurtulmuş, “Bunların en başında İçtüzük ve yeni Anayasa tartışmaları geliyor. Tabii ki doğru zemini ve doğru yöntemi bunun TBMM’nin öncülüğünde, TBMM’deki siyasi partilerle en yüksek düzeyde ittifakın oluşmasını sağlayacak şekilde müzakere edilerek gündeme getirilmesidir. Bütün bu konuları bütün parti gruplarıyla yaptığımız görüşmelerde ele alma imkanımız oldu. Üzerimizde büyük sorumluluklar olduğunun bilincindeyiz. Özellikle bu süreç içerisinde yaşadığımız dünyadaki gündemin de son derece ağır bir gündem olduğunu, Türkiye’nin üzerine de yaşananların büyük bir tarihi sorumluluk getirdiğini biliyoruz. İsrail’in Filistin’de 43’üncü gününe girdiğimiz ağır katliamlarına, soykırım derecesine ulaşmış bu katliamlara karşı da Türkiye’nin her alanda, her platformda büyük bir mücadele verdiğini, Sayın Cumhurbaşkanımızın, bendenizin Meclis Başkanı olarak, ayrıca Dışişleri Bakanımızın ve diğer bütün arkadaşlarımızın dünyadaki bütün platformlarda mazlum, masum ve gerçekten çaresiz bırakılmış olan Filistin halkının yanında mücadele ettiğimizi görüyorsunuz. Dolayısıyla bu kadar ağır sorumlulukların yaşandığı, bu kadar zor sorunlarla hem bizim hem bölge ülkelerinin hem de bütün dünyanın karşı karşıya kaldığı bu dönemde Türkiye’nin iç siyaset bakımından yakın diyalogla çalışmasının zaruri bir durum olduğunun altını çizmek isterim. Her fikirde uyuşmayabiliriz ama parlamentoda bulunan siyasi partilerin farklı fikirlerine rağmen ortak hareket edebilme becerisini kazanmalarının gerekli olduğu kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Mecliste devam eden Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerinin 11 Aralık'ta TBMM’ye geleceğini ve sonra da partilerin yerel seçim çalışmalarına gireceğini hatırlatan Kurtulmuş, yeni Anayasa ve İçtüzük çalışmalarının yüksek ihtimalle yerel seçimden sonra yapılacağını ifade etti.

Haberin Devamı

“TBMM HERHANGİ BAŞKA BİR KURUM TARAFINDAN GÖREVLENDİRİLECEK BİR YER DEĞİLDİR”

Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay arasında yaşananlar hakkında konuşan Kurtulmuş, “Önümüzdeki mesele iki yüksek yargı arasında bir içtihat ve tutum farklılığından kaynaklanan bir meseledir. Türkiye anayasal bir hukuk devletidir. Bütün kurumların görevi, yetkileri, sorumlulukları bellidir. Bu çerçevede de özellikle TBMM, milli iradenin tecelligahı olarak herhangi başka bir kurum tarafından görevlendirilecek bir yer değildir. TBMM kendi gündemine hakimdir ve bu kendi gündemi ve öncelikleri içerisinde bu mesele başta olmak üzere bütün meseleleri çözebilecek kararın uygulanmasını yapacak TBMM’dir. Herkes rahat olsun” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“ANAYASA ÇALIŞMASININ DA NE KADAR ZARURİ OLDUĞUNU GÖSTEREN BİREYSEL BİR ÖRNEKTİR BU ÖRNEK”

Can Atalay konusunda sorulan bir soruya cevap veren Kurtulmuş, “Ortada 12 Eylül darbe Anayasasının getirmiş olduğu bir sorunla karşı karşıyayız. Kurumlar arasında bu anlamda çelişkileri, içtihat farklılıklarını ortadan kaldıracak şekilde Türkiye’nin aslında yeni bir Anayasa çalışmasının da ne kadar zaruri olduğunu gösteren bireysel bir örnektir bu örnek. Bu örnek üzerinden ümit ederim ki hiçbir önyargı içerisinde olmaksızın Anayasa çalışmalarında bu anlamda yeni bir düzenlemenin, yeni bir anayasal değişikliğin yapılması mümkün olur” dedi.

Kurtulmuş, "Türkiye'de kurum ve kuruluşların görev ve yetkileri, sorumlukları bellidir. TBMM kendi gündemine hakimdir. Kendi gündemi içerisinde bu konu da gereğini yapacaktır" diye konuştu.

Haberin Devamı

OGÜN SAMAST'IN TAHLİYESİ

Hrant Dink'in katili Ogün Samast'ın tahliyesine ilişkin olarak Kurtulmuş, "Mahkemenin verdiği bir karar var. Şartlı tahliyeyle ilgili daha evvel reddedilmiş olan bir durumla karşı karşıyayız. İnfaz sistemimizle ilgili belki yeni düzenlemeler yapılması lazım. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan birisi yaştan dolayı bu cezası belli bir süreye indirilmiş ve ondan sonra da maalesef iyi hal uygulaması dolayısıyla dışarıya çıkarılmış. Bütün bunlar bizim yargı sistemimizde de yeniden gözden geçirilmesi hususların olduğunu ortaya koyuyor. Bunları kamuoyu vicdanını da dikkate alarak yeniden gözden geçirilmesi kanaatindeyim." ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!