Ayasofya Camii'nde kapsamlı restorasyon başladı

Güncelleme Tarihi:

Ayasofya Camiinde kapsamlı restorasyon başladı
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 09, 2023 10:54

Kültür ve Turizm Bakanlığı Ayasofya-i Kebir Cami-i Åžerifi’nde kapsamlı restorasyon çalışmalarına baÅŸladı. Ä°kinci etap restorasyon süresince yapı ibadete ve ziyarete açık olacak.Â

Haberin Devamı

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde dönemin en kapsamlı restorasyonuna, oluşturulan Bilim Kurulu himayesinde başlandı.Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında, İdari Kurul ve Bilim Kurulu oluşturuldu. İdari Kurul ile Bilim Kurulu kararları doğrultusunda çalışmalar titizlikle yürütülüyor. Restorasyon çalışmalarının  etap etap yapılacağı öğrenildi. İkinci etap restorasyon çalışmaları sırasında, Ayasofya-i Kebir Camii ibadete ve ziyarete açık olacak.

Ayasofya Camiinde kapsamlı restorasyon başladı

DEPREM GÜVENLİĞİ BELİRLENEREK GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARI YAPILACAK

Caminin ikinci etap çalışmaları kapsamında, bakım ve onarımına devam edilecek. Çalışmalarda, 15 asra dayanan bir mabet olan Ayasofya Kebir Camii'nin tarih içinde çeşitli depremlerden etkilendiği gözönüne alındı. Minareler dahil bütün binanın statik ve depremle alakalı performans analizleri uzman mühendisler danışmanlığında ortak çalışılarak yapılıyor. Analizlerin sonuçlarına göre binanın minareler dahil deprem güvenliği belirlenecek ve gerekli güçlendirme çalışmaları yapılacak.

Haberin Devamı

Ayasofya Camiinde kapsamlı restorasyon başladı

İLK AŞAMADA DIŞ CEPHEDE BETON HARÇ TEMİZLİĞİ 

Ayasofya’da aşamalı bir şekilde yıllara yayılarak yapılacak restorasyonların ilk aşamasında caminin dış cephelerinde beton harç temizliği yapılacak. Çalışmalar, kurul onaylı restorasyon projeleri doğrultusunda ilerleyecek . Tüm beton harçlar temizlendikten sonra bu cephelerde yeniden üç boyutlu taramayla belgeleme yapılması planlanıyor. Minarelerin etrafına güvenli çelik platform üzeri iş iskelesi kurulduktan sonra, statik ve deprem performans analizlerinin sonuçlarına göre, uygulamalara başlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!