Almanya'da dev afişlerle Nazi avı başladı

Güncelleme Tarihi:

Almanyada dev afişlerle Nazi avı başladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2013 13:48

Almanya'da hayatta kalmış Nazi savaş suçlularını adalete teslim etme çağrısıyla yeni bir kampanya başlatıldı.

Haberin Devamı

Nazilerin kurduğu Auschwitz toplama kampının girişini gösteren posterin 2 bin kopyası Berlin, Hamburg ve Köln'de dev panolara yerleştirildi.

Bu afişlerde geçmişte Nazi üyeliği yapmış bir kişiye ya da bu kişinin bulunduğu yere ilişkin bilgisi olanlardan Simon Wiesenthal Merkezi ile temasa geçmeleri isteniyor.

ABD merkezli ve 1977 yılında kurulan insan hakları örgütü, dünya genelinde Yahudi soykırımı kurbanları için çalışan ve Nazi savaş suçlularının izini sürenlerin en büyüğü.

Örgüt, "Son Fırsat II" adı verilen kampanya kapsamında, yararlı istihbarat sağlayanlara 25 bin euroya dek ödül vaat ediyor.

Afişlerde Auschwitz'e giden tren yolunu gösteren siyah beyaz fotoğrafın üzerinde Almanca, "Geç, ama çok geç değil. Milyonlarca masum Nazi savaş suçlularınca öldürüldü. Kimileri hala hayatta ve özgür. Onları yargıya teslim etmemize yardım edin" yazıyor.

Haberin Devamı

Auschwitz, Nazi toplama kampları arasındakilerin en büyüğüydü.

Çoğu Yahudi 1 milyonu aşkın insan burada hayatını kaybetmişti.

ADALET ÇAĞRISI
Almanya'da sağlık durumu mahkemeye çıkmaya elverişli 60 kadar Nazi olduğunu tahmin ediliyor.

Bu kişilerden bazılarının Nazi toplama kamplarında muhafızlık yaptığından, bazılarının da özellikle savaşın ilk dönemlerinde toplu cinayetlerden sorumlu, ölüm timlerinin üyesi olduğundan şüpheleniliyor.

Almanyada dev afişlerle Nazi avı başladı

Örgütün Kudüs şubesinin direktörü Efraim Zuroff, "bu suçları işleyenlerden pek azının hakettiği cezayı çektiğini, ancak geçen zamanın işlenen suçları ortadan kaldırmadığını" söylüyor.

Almanya'daki afişli kampanyanın başlatılmasından sadece iki yıl önce, Ukrayna doğumlu John Demjanjuk Sobibor toplama kampında muhafızlık yapmaktan suçlu bulunmuştu.

2012'de 91 yaşındayken ölen Demjanjuk, 2011'de toplama kampında görev aldığı gerekçesiyle beş yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Simon Wiesenthal Merkezi, Demjanjuk hakkındaki hükmün hukuki bir örnek teşkil ettiğine, bu sayede Alman savcıların kapatılmış yüzlerce soruşturmayı yeniden açtığına dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Buna göre eski kamp muhafızları hakkında cinayet işlememiş olsalar dahi, cinayete suç ortaklığından takibat başlatılabiliyor.

93 yaşındaki eski bir Auschwitz muhafızı da 1941-1945 yılları arasında toplu cinayete ve çoğu Yahudi masum insanların katledilmesi suçlarına karışmaktan Almanya'nın güneyinde Mayıs ayında tutuklandı.

BBC muhabiri Stephen Evans'ın aktardığına göre Alman toplumu savaş suçu konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Bir kesim savaş suçlularının "mezara kadar takip edilmesi gerektiğini" söylerken, gençlerin çoğunluğu oluşturduğu diğer grup ise işlenen suçların, bugünün Almanya’sı ile bağdaşmadığını savunuyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!