“Alman dairelerinin utanç verici mağlubiyeti”

Güncelleme Tarihi:

“Alman dairelerinin utanç verici mağlubiyeti”
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2013 17:38

Almanya’da 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren, banka soygunları gerçekleştiren ve bombalı saldırılar yapan aşırı sağcı “Nasyonalsosyalist Yeraltı” (NSU) terör örgütünün faaliyetlerini araştıran Federal Meclis Araştırma Komisyonu çalışmalarını tamamlayarak raporunu açıkladı.

Haberin Devamı

Almanya’da 10 kişinin kurban gittiği seri cinayetlerin niçin zamanında aydınlatılıp önlenmediği sorusunu araştıran Federal Araştırma Komisyonu’nun 1.5 yıllık araştırma neticesinde vardığı sonuç şu: “Cinayetlerin zamanında aydınlatılmaması ve önlenememesinde güvenlik güçlerinin çok ciddi ihmalleri var.”

Raporda, cinayetlerin ve suçların engellenememesi “Alman güvenlik ve soruşturma dairelerinin utanç verici bir mağlubiyeti” olarak nitelendirildi.

Komisyon bu ihmallerin gelecekte yaşanmaması için 47 öneri geliştirdi. Bu önerilerde komisyonda temsil edilen tüm parti grupları anlaştı.

POLİS MECBUR OLSUN
Bu tavsiyelerin başında üç önemli madde var:

- Göçmenlerin kurban gittiği cinayetlerde veya şiddete maruz kaldığı olaylarda, polis ırkçı motifi mecburen araştırmalı ve daha titiz olmalı.
-İstihbarat bundan böyle daha iyi kontrol edilsin ve güvenlik güçleri birlikte çalışsın.

Haberin Devamı

-Federal Savcılığa gelecekte ağır suç olaylarında başlangıçta terör şüphesi tam açık olmasa bile, soruşturma yetkisi verilsin.

Tavsiyelerde güvenlik güçleriyle ilgili alınması gereken önlemlerin yanında, siyasette de değişikliklerin olması isteniyor.

UZLAŞILAMAYAN KONULAR
Raporda komisyonda temsil edilen siyasi parti gruplarının uzlaşamadığı noktalara da yer verildi. Bunların başında ise istihbaratın geleceği ve muhbirlerin nasıl kullanılacağı yanında istihbaratın meclis tarafından kontrolünün yeniden düzenlenmesi geliyor. Sol Parti istihbaratın lağvedilmesini istiyor. Yeşiller ise istihbarat teşkilatında radikal reformlar yapılmasını talep ediyor. Yeşiller ve Sol Parti istihbaratın muhbir kullanmasından tamamen vazgeçilmesinden yana.

DAVUTOĞLU-WESTERWELLE GÖRÜŞMESİNDE GÜNDEME GELMİŞTİ
Almanya'nın başkenti Berlin'de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bugün Alman mevkidaşı Guido Westerwelle ile bir araya gelmişti. İki bakanın görüşmesinde NSU davası da gündeme gelmişti. Görüşmenin ardından konuşan Alman Bakan Westerwelle, NSU terör hücresinin cinayetleri üzerine Alman Meclisi Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı rapor hakkında da Davutoğlu ile görüştüklerini ifade eden Westerwelle, bu raporun tamamlandığını ve meclise sunulacağını, raporun dünyaya yönelik de güven oluşturucu bir adım olduğunu söylemişti. Raporun Almanya için çok önemli olduğunun altını çizen Westerwelle, terörizm ve aşırılığın Almanya'da yeri olmadığını ve bunların takip edildiğini sözlerine eklemişti.

Haberin Devamı

Davutoğlu da Alman hükümeti ve Dışişleri Bakanı Westerwelle'nin açıklamaları ve yaraların sarılması konusunda gösterdiği tavır için teşekkür etmişti. Ahmet Davutoğlu, Alman ve Türk halkı arasına fitne sokmak isteyenlere fırsat verilmeyeceğine dikkati çekerek ırkçılıkla mücadelenin herkesin görevi olduğunu söylemişti.

BAKMADAN GEÇME!