AKOM'dan İstanbul için uyarı: Kar yağışı ve Sibirya soğukları geliyor! Sıcaklıklar 8 derece düşecek

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2024 11:26

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul için kar yağışı uyarısında bulunmuş ve tarih vermişti. Bir uyarı da İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi'nden geldi. AKOM'dan yapılan açıklamada, 8 Ocak Pazartesi’den itibaren Sibirya kökenli soğuk hava dalgasının kent genelinde etkili olacağı kaydedildi. Sıcaklıkların 5 ila 8 derece düşeceği ve 9 Ocak Salı günü kentin yükseklerinde, 10 Ocak Çarşamba günü de kent genelinde gerçekleşmesi beklendiği ifade edildi. İstanbul'a ilişkin bir kez daha değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Şen, 13 Ocak'ta ise ikinci bir soğuk hava dalgasının geleceğini, bu tarihte de kar yağışının beklendiğini açıkladı.

Haberin Devamı

AKOM’un paylaştığı bilgilere göre soğuk hava 8 Ocak Pazartesi’den itibaren etkisini gösterecek. Sibirya kökenli soğuk havanın, hafta ortasında etkisini arttırarak yer yer etkili kar yağışına sebep olması bekleniyor.

SOĞUK HAVA DALGASI SİBİRYA'DAN GELİYOR

Lodosun getirdiği ılık havanın 8 Ocak Pazartesi’ye kadar sürmesi, akşam saatlerinden itibaren ise İstanbul’un Sibirya bölgesinden gelen soğuk hava dalgasının etkisi altına girmesi bekleniyor. Sibirya kökenli sistemle birlikte hava sıcaklıklarının 5 ila 8 derece azalması, yağmur ile başlayan yağışların 9 ve 10 Ocak’ta kara dönüşmesi öngörülüyor.

Haberin Devamı

METEOROLOJİ'DEN YENİ HAVA DURUMU RAPORU

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde yer alan uzun vadeli hava tahmin raporuna göre, megakent İstanbul'da önümüzdeki hafta, hava durumu şu şekilde olacak:

AKOMdan İstanbul için uyarı: Kar yağışı ve Sibirya soğukları geliyor Sıcaklıklar 8 derece düşecek

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, hava durumu tahminini paylaştı. Meltem Bozbeyoğlu'na konuşan Şen, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

ISI ADA ETKİSİYLE YAĞIŞ AZ OLABİLİR

Orta Avrupa'dan gelen soğuk hava dalgası var. Türkiye'de kar yağışlarını artıracak. Perşembe gününü görüyoruz, çoğu yerde kar var. İstanbul'da Kuzey'den akışlar gelmeye başlıyor salı günü. Anadolu yakasında kar yağışı başlayacak. İlerleyen günlerde de Marmara'da kar yağışı var. İstanbul'da çok yoğun görünmüyor. Bunun nedeni de ısı ada etkisi. İstanbul'daki kar yağışı bu nedenle az olabilir. Bunun dışında Türkiye genelinde yoğun olabilir. Karadeniz'de etki meydana gelirse Marmara'daki kar yağışı daha kuvvetli olabilir. İstanbul'da 2 derece olacak sıcaklık.

AKOMdan İstanbul için uyarı: Kar yağışı ve Sibirya soğukları geliyor Sıcaklıklar 8 derece düşecek

Haberin Devamı

Bu da gelen soğuk havayı gösteriyor. Türkiye genelinde sıcaklık değeri eksi 10 derece ile 0 ve 10 derece arasında. Sivas -8, İstanbul 3, Afyon eksi 4 derece değerlerinde olacak. Gece saatlerinde buzlanma ön plana çıkıyor. Köprü ve viyadükler daha önce buzlanır. Sürücüler dikkat etsin.

ZİRAİ DON İHTİMALİ ÇOK YÜKSEK

Ankara karasal iklime sahip bir bölge, İstanbul etrafı denizlerle kaplı bir şehir. Deniz suyu sıcaklığı da etkiliyor haliyle. Bu bölgeler karasal iklime haiz. Kuvvetli zirai don ihtimali çok yüksek. Neredeyse bütün Anadolu'da bu ihtimal var.

AKOMdan İstanbul için uyarı: Kar yağışı ve Sibirya soğukları geliyor Sıcaklıklar 8 derece düşecek

İSTANBUL'DA KAR KALINLIĞI 7-8 SANTİME KADAR ÇIKABİLİR

Haberin Devamı

Yurtta kar kalınlığı 1 metreye kadar çıkıyor. İstanbul'da ise 2 veya 3 santim civarı olacak. O yüzden çok bir beklentimiz olmasın. Çamlıca'da 5, Maslak'ta 3 santim olabilir. İstanbul'da kar yağışı esnasında kuzeyden gelen rüzgarla Karadeniz'in suyu hala sıcak. Buharlaşma ile buradaki kar yağışı artabilir. 7-8 santime kadar çıkabilir kar. Pazar günü en yüksek sıcaklığı ölçüyoruz. Gece de öyle ama birden bire soğuyacak. Salı günü Türkiye genelinde 10 derece birden düşecek. Salı günü beyaz örtü ile uyanabiliriz. Perşembe günü bütün Anadolu'da kar var neredeyse. 13'ünde ise İstanbul bir daha kar yağışı alabilir. Karlı bir sisteme giriyoruz.

Kış lastiğiniz yoksa bugünlerde dışarı çıkmayın. Toplu taşıma kullanın. Anadolu'da kar tatili olabilir ama İstanbul'da görünmüyor şu an.

Haberin Devamı

İstanbul'a veya Marmara'ya kış ocak ayında geliyor. Kar yağışı da başlıyor ama Ocak Şubat ayları kar yağışının ve soğukların fazla olacağı aylar. Kar yağışı ile barajlar daha çok doluyor. Bu nedenle kara daha çok ihtiyacımız var.

İstanbul'daki barajlardaki su miktarı yüzde 100 dolu bile olsa yetmez. Yüzde 51 civarında ama bu da yetmez. Biz bu oranla yaza girersek yetmez.

BUGÜN YURTTA HAVA NASIL OLACAK?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara'nın doğusu, Ege, Akdeniz, İç Anadolu'nun kuzeyi, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Kayseri çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Genellikle yağmur ve sağanak, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu ile Sivas'ın yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülmesi beklenen yağışların, Hatay'ın batı ilçeleri, Osmaniye çevreleri, Kahramanmaraş'ın Andırın ve Türkoğlu ilçeleri ile zamanla Diyarbakır'ın doğusu, Batman, Siirt, Mardin ve Şırnak çevrelerinde yerel olmak üzere kuvvetli olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde Marmara ile iç ve doğu kesimlerde pus ve yer yer sis bekleniyor.

HAVA SICAKLIĞI: Önemli bir değişiklik beklenmiyor, ülkemiz genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.

RÜZGAR: Genellikle güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların Hatay'ın batı ilçeleri, Osmaniye çevreleri, Kahramanmaraş'ın Andırın ve Türkoğlu ilçeleri ile zamanla Diyarbakır'ın doğusu, Batman, Siirt, Mardin ve Şırnak çevrelerinde yerel olmak üzere kuvvetli olması beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

ÇIĞ TEHLİKESİ: Doğu Anadolu'nun doğusunda yüksek kar örtüsüne sahip eğimli bölgelerde çığ riskine karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!