Adana'da 5,5 büyüklüğünde deprem! Çevre illerden de hissedildi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2023 08:53

AFAD'ın verilerine göre saat 08.44'te Adana'nın Kozan ilçesinde 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, "Bize şu an olumsuz bir bilgi gelmedi. Sadece Kozan'da birkaç ahırın zarar gördüğü haberi geldi. Arkadaşlarımız oraya gidiyor. Ağır hasarlı binalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolünde yıkılıyor" dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Adana’da 2 kişi yüksekten atlama ve eşya düşmesine, Osmaniye’de ise 6 kişi yüksekten atlama ve düşmeye bağlı olarak olaydan etkilenmiştir" dedi. Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya hesabından "6 Şubat depremlerinden sonra bölgede fay kuşakları üzerindeki stres alanlarında değişim var" mesajını paylaştı. Öte yandan AFAD, Kozan'da saat 10:57'de, 4.4 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldiğini duyurdu.

Haberin Devamı

AFAD, saat 08.44'te merkez üssü Adana'nın Kozan ilçesi olan 5,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Depremin derinliği 11,27 kilometre olarak açıklandı. Deprem başta Kahramanmaraş ve Osmaniye olmak üzere çevre illerden de hissedildi.

Panik oluşturan depremle ilgili ekiplerin herhangi bir olumsuzluk olup olmadığı ile ilgili çalışma yaptığı bildirildi.

Adanada 5,5 büyüklüğünde deprem Çevre illerden de hissedildi

BAKAN KOCA: 8 KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bu sabah meydana gelen Adana Kozan merkezli depremde Adana’da 2 kişi yüksekten atlama ve eşya düşmesine, Osmaniye’de ise 6 kişi yüksekten atlama ve düşmeye bağlı olarak olaydan etkilenmiştir. Depremden etkilenen kişiler olay yerine görevlendirilen 8 ambulans ile hastanelere nakledilmiştir" ifadelerini kullanıldı.

Haberin Devamı

"YIKILAN BİR BİNA YA DA YARALANAN YOK"

DHA muhabiri Can Çelik, "Depremden sonra herhangi bir kötü haber bize ulaşmadı. Yıkılan bir bina ya da yaralanan bir kişiyle ilgili bir bilgi yok" ifadelerini kullandı.

PEŞ PEŞE ARTÇI DEPREMLER

AFAD, Adana'nın Kozan ilçesinde saat 10:57'de, 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini, depremin derinliğinin 9.06 kilometre olduğunu duyurdu.

Kandilli'den yapılan açıklamaya göre 10:48'de Kozan Karabucak'ta 3.8 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldi. Depremin derinliğinin 5.0 kilometre olduğu ifade edildi.

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI KARALAR: KOZAN'DA BİRKAÇ AHIRIN ZARAR GÖRDÜĞÜ HABERİ GELDİ

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar,  "Bize şu an olumsuz bir bilgi gelmedi. Sadece Kozan'da birkaç ahırın zarar gördüğü haberi geldi. Arkadaşlarımız oraya gidiyor. Ağır hasarlı binalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolünde yıkılıyor" dedi.

Karalar, "Güçlendirme ile kurtarılabilecek binaların yıkılması bence doğru olmaz. Bu ay içinde orta hasarlı binaların sahiplerini çağırıp bilgilendireceğiz, takdir onların olacak. Ben şehirdeyim ama çok hissetmedim. O büyük depremde de eşim uyandırmıştı.
6 Şubat depreminde olduğu gibi yine AFAD ile çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Adanada 5,5 büyüklüğünde deprem Çevre illerden de hissedildi

Adana Valisi Süleyman Elban, CNN TÜRK canlı yayınında kentteki son durumu aktardı. Elban, "Depremle birlikte ilk yaptığımız saha taramalarında şükür ki bir yaralı, can kaybı ihbarı gelmedi. Binalarla ilgili taramalarımız devam ediyor. Sokağa çıkan vatandaşlarımız oldu ancak yoğun bir panik havası hakim değil, vatandaşımız sükunetini koruyor" ifadelerini kullandı.

AFAD BAŞKANI SEZER: SAHA TARAMA ÇALIŞMALARI DEVAM ETMEKTEDİR

AFAD Başkanı Yunus Sezer sosyal medya hesabından "Adana ilimiz Kozan ilçesinde saat 08.44’te meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki deprem sonrasında, an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Ekiplerimiz teyakkuz haline geçirilmiştir" mesajını paylaştı.

Haberin Devamı

KULLANILMAYAN 2 BİNANIN DUVARLARI YIKILDI, YOLA KAYA DÜŞTÜ 

Adana'nın Kozan ilçe merkezli depremde Feke ilçesi Uğurlubağ Mahallesi'nin dağlık alanından yola kaya parçaları düştü. Uğurlubağ Mahallesi'ni Kozan ilçesine bağlayan kara yolu ise kapandı. Kozan'da ayrıca kullanılmayan eski 2 binanın duvarları yıkıldı. Adana'da 6 Şubat depreminde ağır ve orta hasar alan binalarda hasar olup olmadığı araştırılıyor. 

Adanada 5,5 büyüklüğünde deprem Çevre illerden de hissedildi

Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki deprem, Minnetli köyünde bir kerpiç evi yıktı, bazı evler ile ahırlara ağır hasar verdi.

Adanada 5,5 büyüklüğünde deprem Çevre illerden de hissedildi

Haberin Devamı

Köy sakinleri de depremi çok şiddetli hissettiklerini, hatta evleri yıkılma seviyesine getirdiğini söyledi. Depremde evinin bir bölümü yıkılan Cuma Doğan, "Ev sallanmaya başladı. Eşime kaç dedim, dışarı yola zor kaçtık" diye konuştu.

Adanada 5,5 büyüklüğünde deprem Çevre illerden de hissedildi

BAKAN YERLİKAYA: CAN YA DA MAL KAYBI İHBARI YOK

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Adana Kozan merkezli depreme ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Yerlikaya, paylaşımında "112 Acil İhbar hattına can ve mal kaybına yönelik herhangi bir ihbar yapılmamıştır" ifadelerine yer verdi.

Bakan Yerlikaya'nın paylaşımı şu şekilde:

Bugün saat 08.44’te Adana’mızın #Kozan ilçesinde 5.5 büyüklüğünde meydana gelen depremde, başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına devam etmektedir.

Şu ana kadar 112 Acil İhbar hattına can ve mal kaybına yönelik herhangi bir ihbar yapılmamıştır.

Depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun.

BAKAN ÖZHASEKİ: EKİPLERİMİZ SAHADA ÇALIŞMALARINA BAŞLADI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında deprem bölgesindeki vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Bakan Özhaseki, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

Adana Kozan’da meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen 5,5 büyüklüğündeki deprem nedeniyle vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

İl Müdürlüğü ekiplerimiz AFAD ile birlikte koordineli bir şekilde sahada çalışmalarına başladı.

Rabbim ülkemizi her türlü afetten korusun.

Adana'da meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremi uzmanlar değerlendirdi...

PROF. DR. NACİ GÖRÜR: STRES ALANLARINDA DEĞİŞİM VAR

Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Adana Kozan’da 5,5 deprem. Saimbeyli ve Savrun Faylarının yakınlaşma bölgesinde, muhtemelen Savrun zonunda. 6 Şubat depremlerinden sonra bölgede fay kuşakları üzerindeki stres alanlarında değişim var, sevgiyle" ifadelerini kullandı.

Adanada 5,5 büyüklüğünde deprem Çevre illerden de hissedildi

PROF. DR. OKAN TÜYSÜZ: BU DEPREMİN KENDİ ARTÇILARI DA OLACAKTIR

Burada gaz birikimi var. Bu depremler olağan. Fay Çardak ilçesinden Kozan'a kadar ulan bir faydır. Bu birikimin bir şekilde boşaltılması gerekiyordu. 5.5'lik depremde bunun işareti. Bazı hocalar daha büyük depremler bekliyor ama bu bölgede benim düşüncem daha büyük bir deprem olmayacak. Bu depremin kendi artçıları da olacaktır.

En az 1 yıl o bölgede küçük de olsa çok sayıda deprem görülecektir. Sığ bir deprem olması zeminde daha fazla hissedilmesi demektir. 5 ve 5.5 gibi depremlerde şiddetli sarsıntı olması zeminden kaynaklanan bir olay.

Adanada 5,5 büyüklüğünde deprem Çevre illerden de hissedildi

PROF. DR. ŞÜKRÜ ERSOY: ÇOK KÜÇÜMSENECEK BİR DEPREM DEĞİL

Çok küçümsenecek bir deprem değil. Yapısal hasar görmüş binalarda daha ciddi hasarlar verebilir. Elbistan depremine yakın bir yerde. Bir yerde deprem olduğunda o bölgede rahatlama olur ama iki uçta gerilime neden olur.

4.5'in 30 katı daha büyük bir deprem 5.5. Hissetmeyen yoktur. Deprem bölgelerindeki hasarlı binaların yanından bile geçmemek lazım. Elbistan depreminin güneye doğru gerilim taşıdığı belli. Öngörülerin gerçekleşmesini yaşıyoruz. Umarın herhangi yaralanma olmamıştır. Kötü yapılarda hasar olabilir.

Bu bölgede daha önce yaşadığımız gibi büyük deprem yaşanmaz anacak 6.5’a kadar deprem olabilir. Bunu izlemek gerekiyor. Biz deprem ülkesiyiz.

Adanada 5,5 büyüklüğünde deprem Çevre illerden de hissedildi

"UYARICI DEPREM OLARAK GÖRMEK LAZIM"

Bunu paniklemek değil de uyarıcı deprem olarak görmek lazım. Bizim depremden kaçışımız yok. Türkiye’nin yüzde yüzünde depremden etkilenebilecek yapılar var. Marmara’yı konuşuyoruz, mutlaka deprem gerçekleşecek. Bunları yaşayacağız. İnşallah can kayıplı depremler yaşamayız.

15-20 saniye sürmüştür. İnsanlar balkondan atlıyor veya merdivenlere yöneliyor, çok tehlikeli. Bölge faylarla kaplı. Buna hazırlıklı olmak lazım. Türkiye’de 5.5 ‘u geçen her deprem hasar bırakabiliyor, özellikle kırsal kesimde.

Benim kişisel düşüncem vatandaşlarımızın bir süre sokakta güvenli yerde olmalarını tavsiye ediyorum. Tedirginlikleri atmak için bir süre sokakta olmak faydalı olabilir, artçılar hissedilmez. Resmi açıklamalara dikkat etmek gerekiyor. Bilgi kirliliğine tevessül etmesinler. Komplo teorileri üretiliyor, biz bilgi toplumayız. Valiliğin, AFAD’ın yapacağı açıklamaları dikkate almak gerekiyor.
Hatay’da da hissedilmiş. Hatay’da çok ciddi şekilde hissedilmiş. Maraş’ta, Mersin’de hissedilmiş olması çok geniş bölge olduğunu gösteriyor.

Yapıların altındaki zemin durumunu da dikkat etmek gerekiyor. Geniş bir Çukurova düzlüğü var. Zemin de insanları öldürür. Yapı stokları orta büyüklükteki depremlerde bile yıkılabilir. Bunun şakası yok, binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. 

PROF. DR. SÖZBİLİR: SAVRUN VE SAİMBEYLİ FAYLARI KAHRAMANMARAŞ'TAKİ DEPREMLERDE TETİKLENDİ

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremin Savrun ile Saimbeyli faylarının Güney ucunda gerçekleştiğini belirtip, "Her iki fay da 6 Şubat 2023'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında tetiklendi" dedi.

Adana'nın Kozan ilçesinde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre saat 08.44'te deprem meydana geldi. Yerin 11 kilometre derinliğinde olan deprem, kent merkezi ve çevre ilçelerde paniğe neden oldu.

DEÜ DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremi değerlendirdi. Depremin Savrun ile Saimbeyli faylarının Güney ucunda gerçekleştiğinin görüldüğünü belirten Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Her iki fay da 6 Şubat 2023'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında tetiklendi. O günden beri özellikle Savrun Fayı'nın Kuzey segmenti üzerinde 4 büyüklüğü civarında çok sayıda deprem gerçekleşti. Bu fayların maksimum deprem üretme potansiyeli 7.1 ve 7.2 olarak biliniyor. Fakat bu fayların deprem tehlike kaynakları açısından ne anlam ifade ettikleri konusunda henüz bilimsel bir çalışma bulunmuyor" dedi.

Prof. Dr. Sözbilir, şöyle devam etti:

"Bu fayların kayma hızı, deprem tekrarlama periyotları, tarihsel dönemdeki hangi depremlerden sorumlu oldukları, son yıkıcı depremlerini ne zaman yaptıkları, dolayısıyla fayların geçmişi bilinmiyor. Faylar üzerinde hendek açılarak yapılan ve 'paleosismoloji' (depremler oluştuktan çok sonra eski deprem izlerinin araştırılması) adı verilen bu çalışmalar bilimsel anlamda henüz gerçekleştirilebilmiş değil. Bu nedenle Adana ve civarı için önemli bir sismik tehlike kaynağı oldukları söylenebilir. Bu kapsamda her iki fay üzerinde gerekli olan çalışmaların bir an önce yapılması ve yakın gelecekte 7 civarında bir deprem üretmeleri durumunda can ve mal kaybı açısından ne tür riskler taşıyacağının önceden bilinmesi ve buna göre Adana ve yakın civarındaki yerleşimlerde önlem alınması hayati derecede önem taşımaktadır" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!