5 renk 5 ödül

Güncelleme Tarihi:

5 renk 5 ödül
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2015 21:23

Terörle mücadele kapsamında hayata geçirilen ‘ödül’ sisteminde örgüt liderleri 5 renk altında gruplandırıldı. Kırmızı listede 16 PKK’lı, 2 DHKP-C’li, 1 IŞİD ve 1 MLKP’li bulunuyor. Patlayıcı ve mühimmat ihbarı da ödül kapsamında bulunuyor. Aranan isimlerle ilgili web sayfaları açılacak ve 5 dilde broşürler dağıtılacak.

Haberin Devamı

TERÖRLE mücadele kapsamında ‘Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçların faillerinin yakalanmasına yardımcı olanlara verilecek ödül hakkındaki yönetmeliği’nin uygulamaya ilişkin ayrıntıları belli oldu. İlk aşamada hazırlanan kırmızı listede terör örgütü PKK liderlerinden Murat Karayılan, Cemil Bayık'ın da aralarında bulunduğu 16 PKK'lı, 2 DHKP-C, 1 IŞİD, 1 MLKP, mavi listede ise 17 PKK'lı, 3 MLKP'li bulunuyor.

5 renk 5 ödül

BOMBA İHBARINA DA ÖDÜL

Ödülün 4 milyon liraya kadar çıkabildiği uygulamada, yöneticilerin yanı sıra EYP (El Yapımı Patlayıcı), mühimmat, can kaybına yol açan tüm lojistik unsurlar, eylem hazırlıkları gibi unsurlar da ödüllendiriliyor. Terörle mücadele yetkilileri, 200 bin TL'ye kadar ödüllerin ağırlıklı olarak mühimmat, EYP, eylem hazırlığı, alan liderleri gibi unsurları kapsayacağını, 4 milyon TL'ye kadar olan ödüllerinse lider kadrosunu, bölge sorumlularını ve merkez komite üyelerinin yakalanmasını sağlayacak bilgileri kapsıyor. Bununla beraber büyük miktarda EYP ve lojistik unsurlara darbe vurmayı sağlayan bilgileri ihbar edenlere verilecek ödül de komisyon kararıyla artabilecek. Komisyon, bilginin doğruluğu belirlendikten sonra 10 gün içinde kararı verecek.

Haberin Devamı


KÜRTÇE ARAPÇA BROŞÜR

Yaklaşık 1 aydır çalışmalarını sürdüren komisyon, başta ABD ve İngiltere olmak üzere 10'dan fazla ülkenin uygulamalarını tüm detaylarıyla inceledi. Uygulama kapsamında aranan isimlerle ilgili web sayfaları açılacak, Arapça, Kürtçe, Türkçe, İngilizce ve Almanca broşürler dağıtılacak. Sadece bu konuyla ilgili açılacak telefon hatlarına “Adalet için Millet Hattı” adı verilmesi düşünülüyor.
Yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra İçişleri Bakanlığı bünyesinde bir komisyon oluşturuldu. Bu komisyonun alt sekretaryası güvenlik birimlerinden gelen tüm verileri değerlendirecek ve en geç 3 gün içinde üst komisyona teşvik-ödül miktarının belirlenmesi için yönlendirecek.

Haberin Devamı


YÜZ DEĞİŞTİRME OLANAĞI

Üyeleri gizli tutulan komisyon, belirlenen nesnel kriterler etrafında tüm verileri, bilgiyi veren isimleri görmeden değerlendirecek. Daha sonra da belirlenen ödül elden teslim edilecek. Verilen bilgi ile kaç can kurtarıldığı, örgüte ne kadar darbe vurulduğu, söz konusu hedefin örgütteki pozisyonu gibi hususlarda nesnel kriterler belirlendi. Yetkililer, ilk etapta harcanmak üzere 100 milyon TL ayrıldığını, bütçenin önümüzdeki haftalarda listelerin ilan edilmesini takip eden süreçte en az 500 milyon TL'ye çıkmasının öngörüldüğünü belirtiyor. “Terörün Liderleri” listesi adı verilen listede şu aşamada 200'e yakın isim tespit edildi ve tüm detaylarıyla listeye konuldu. Listeye, bölge ve alan sorumlularını da ekleme çalışmaları devam ediyor. Listenin bitmesiyle beraber toplam sayının 800 ila 1000 kişiyi bulması bekleniyor. Etkili bilgiyi veren kişiye, istemesi halinde yüz değiştirme, adres koruma gibi tüm koruma yöntemlerinin uygulanacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı


HEDEF LİDER KADRO

Güvenlik kaynakları yeni yönetmeliğin hedefini ise şöyle özetliyor: “İlk defa doğrudan lider kadrosu hedefleniyor. Yönetmelik terörle mücadele konseptinde kapsamlı bilgi akışı, etkin müdahale ve etkisizleşme süreçlerini kapsıyor. Yönetmelik tüm terör örgütlerini kapsıyor. Vatandaş olmayanlar ve korucular da yönetmeliğin imkânlarından yararlanabilecek. Örgüt içi infaz geleneğinin güçlü olduğu PKK’da yönetmelikle beraber infazların artabileceği ve korku ve panik duygusunun hâkim olacağı değerlendiriliyor.”

Kırmızı ve mavi liste

Terörle mücadele kapsamında 9 yıl önceki yönetmeliğin hayata geçirildiği uygulama için terör örgütü liderleri 5 renk altında gruplandırıldı. Kademeli olarak belirlenen listede isimler ‘kırmızı, mavi, yeşil, turuncu ve siyah’ diye sıralanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!