Gençler Mafya özentisi

Güncelleme Tarihi:

Gençler Mafya özentisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2006 11:42

Türk Eğitim-Sen'in anketinden düşündüren sonuçlar çıktı. Gençlerin yüzde 21'i en çok mafya dizilerini izliyor.

Haberin Devamı

3 aylık bilanço: 5 cinayet, 52 yaralama
Suçlu bulundu: Medya
Liselilerin ‘laf atma’ kavgası
Organize suçun merkezi İstanbul
16'lık Polat'lar

Türk Eğitim-Sen'in yaptırdığı “Şiddet ve Taciz” anketi, gençlerin yüzde 21'inin “mafya dizilerini” izlediğini ortaya koydu.

Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye genelinde 7. ve 8. sınıftan 1136 öğrenci arasında yaptırılan anketin sonuçları hakkında bilgi verildi.

Açıklamada, “hangi tür televizyon dizilerini tercih ettikleri” yönündeki soruyu, gençlerin yüzde 21'inin mafya, 19.5'inin komedi dizisi olarak yanıtladıkları, öğrencilerin yüzde 44.8'inin aksiyon, macera, korku, gerilim türünde filmleri izledikleri belirtildi. 

Bilgisayar oyunları salonları ya da internet kafelere giden öğrenciler arasında en çok oynanan oyun türünün, yüzde 66.5 ile savaş ve dövüş oyunları olduğunu ifade edilen açıklamada, futbol oyunlarının yüzde 12.1, araba ve motor yarışlarının yüzde 9.9 oranında tercih edildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Öğrenciler arasındaki taciz oranının, yüzde 92 olarak belirlendiği ifade edilen açıklamada, kızların “sarkıntılık”, erkeklerin ise kızların kendileriyle fazla “yüz göz olması”dan rahatsızlık duydukları bildirildi.
  
İMZA KAMPANYASI
   
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, anket sonuçlarının oldukça çarpıcı olduğunu belirterek, gençlerin yitip gitmemesi için başta aileler, Milli Eğitim Bakanlığı, medya ve emniyet güçleri olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin seferber olması gerektiğini kaydetti.

Okulda şiddetin önlenmesi için Türkiye genelinde imza kampanyası başlatacaklarını, toplanan imzaları TBMM Başkanı, milli eğitim ve içişleri bakanları, siyasi parti genel başkanları, medya yöneticileri ile sivil toplum örgütlerine göndereceklerini bildiren Özcan, ”Gençliğin heba olmaması için herkesten destek bekliyoruz” dedi.

PSİKİYATR CİMİLLİ: TOPLUMSAL BİR DÖNÜŞÜM YAŞANIYOR

Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Can Cimilli, okullarda yaşanan şiddet olayları ile ilgili, “Toplumda bir dönüşüm yaşanıyor. Bunda, psikolojik nedenlerden ziyade insanları bağlayan değerlerin erozyona uğraması ve ekonomik zorlukların da etkisi var” dedi.

Haberin Devamı

Cimilli, ilköğretim öğrencileri arasında bile şiddet olayları yaşanmaya başladığına işaret ederek, bu şiddet olaylarının psikolojiden daha çok sosyolojik bir olay olduğunu belirtti.

Gençler Mafya özentisi
Prof. Dr. Cimilli'ye göre ekonomik sounlar da gençleri şiddete yöneltiyor.

 
Cimilli, şunları kaydetti: “Toplumda dönüşüm yaşanıyor. Bunda, psikolojik nedenlerden ziyade insanları bağlayan değerlerin ortadan kalkması, erozyona uğraması ve ekonomik zorlukların etkisi de var. Göç nedeniyle kırsal kesimlerdeki geleneksel ailenin çözülmesi ve kentleşme bir araya geldiğinde şiddet oranında artış görülüyor.”

Haberin Devamı

Can Cimilli, şiddet içerikli televizyon programları, filmler ve bilgisayar oyunlarının da şiddeti özendirici faktörler olduğunu belirtti.

Devletin sosyal politikaları terk ettiğine, sağlık politikalarının özelleştirildiğine dikkati çeken Cimilli, evsizler ve özürlü kişiler, sokak çocukları gibi kişilere bakım sağlayacak bazı kurumlar olması gerektiğini vurguladı.
  
“ULUSAL RUH SAĞLIĞI POLİTİKASI OLMALI”

  
Can Cimilli, toplumun beklentileri artarken bu konuda hiçbir adım atılmadığını savunarak, şunları kaydetti: “Devletin, bir ulusal ruh sağlığı politikası yok. Bu olmayınca, bu alanda yatırım da olmuyor. Devletin, ulusal ruh sağlığı politikası olmalı. Şiddet eğilimleri olan risk grupları belirlenmeli, buna göre yardım programları oluşturulmalı. Kurum bazında danışmanlık verilmeli. Bütün kurumları içeren önlemler alınmalı. Okullar bazında da konu ele alınmalı.”

Haberin Devamı

Şiddete yönelen çocuklara yönelik gerekli önlemler alınmazsa erken yaşta sabıkalı duruma düşebileceklerine, daha sonraki yaşlarda rehabilitasyonlarının zor olacağına işaret eden
Cimilli, anne ve babaların  çocukları ile iyi ilişkiler kurması gerektiğini vurguladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!