Organize suçun merkezi İstanbul

Güncelleme Tarihi:

Organize suçun merkezi İstanbul
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2006 12:16

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre devletin başedemediği organize suç örgütlerinin çoğunlukla faaliyet gösterdiği illerin başında İstanbul, daha sonra sırasıyla Ankara, Kocaeli, Adana, Bursa ve Mersin geliyor. Çetesi en az il ise Kırıkkale olarak belirlendi. Zengin fakir ayırdetmeden herkezi soyan çete üyelerinin "mertlik, delikanlılık" gibi sahte söylemlerinin devlet ve hukuka saygı gündeme geldiğinde "sözde" kaldığı da araştırmada belirtildi.

Haberin Devamı

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın hazırladığı  2005 yılı faaliyet raporuna göre, çete liderleri "sanat", magazin ve spor dünyasıyla iç içe girdiler. Belirlemede, "Bu ilişkilerden her iki tarafın da menfaati söz konusudur. Suç örgütleri bu camiayla olan birliktelikleriyle hem legal görünmeyi başarırlar, hem bu camialara mensup insanlara konumlarından dolayı elde ettikleri imtiyazlardan faydalanırlar" şeklinde tespit yapıldı. Organize suç örgütlerinin, spor ve eğlence sektöründeki ranttan faydalanmayı da amaçladıkları ifade edildi.

Toplumda suç kimliklerinden uzaklaşmak amacıyla, bir çok eğlence mekanı ile düğün ve kokteyle katılıp, popülaritesi olan kişilerle medyaya poz verdikleri vurgulanan organize suç örgütleri liderlerinin, ilişkilerini legalize etmek amacıyla ticari alanlara yöneldikleri kaydedilerek şöyle denildi:

SÖZDE DELİKANLILAR

"Çeteler örgüt içerisinde ise tamamen aykırı bir tablo çizer. Örgüt, baskıcı, korkutucu ve sindirici özelliğini oluşturan şiddet eylemlerinin çok büyük bir kısmını alt kademe elemanlarıyla gerçekleştirir. Örgütün vazgeçilmez dinamiği olarak gösterilen ancak zaman içinde unutulan eylemlerde ise tamamen zıtlık oluşturan delikanlı, mert, dürüst, kimlik imajı özellikle devlet ve hukuka karşı tamamen ortadan kaybolur."

ÜÇTE İKİSİ İLKÖĞRETİM MEZUNU

 Raporda, ayrıca çete mensuplarının eğitim seviyeleri de değerlendirmeye alındı. Buna göre, çete üyelerinin yüzde 66’sı ilköğretim okulu yüzde 22’si orta öğretim yüzde 6’sı ise yüksek öğretim mezunu. Üyelerin yüzde 2’sinin ise okuması yazması bulunmuyor.

2005 yılı çete operasyonlarına ilişkin bilgi de verilen raporda, İstanbul’da  44 operasyon, Ankara’da 21, Kocaeli’nde 12, Adana ve Bursa’da 14’er operasyon yapıldığı, toplam çete operasyonlarının ise yüzde 20’si İstanbul’da yüzde 9.5’i Ankara’da, yüzde 6.8’i Kocaeli’nde, yüzde 6’sı Bursa ve Adana’da gerçekleştirildiği açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!