YSK: Sandık taşıma olmaz

Güncelleme Tarihi:

YSK: Sandık taşıma olmaz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2015 22:30

YSK güvenlik nedeniyle 1 Kasım seçiminde sandıkların taşınması taleplerini “Kanunda böyle bir düzenleme de yetkimiz de yok” diyerek 4’e karşı 6 oyla reddetti. YSK kararı ışığında 1 Kasım’da seçmenler kayıtlı oldukları muhtarlık bölgesinde oy kullanacak.

Haberin Devamı

YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK), güvenlik nedeniyle ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu’daki 20 il ve 69 ilçeden gelen ‘sandıkların başka yerlere taşınması’, ‘sandık birleştirmesi’ ve bu konudaki görüş taleplerini dün görüştü. Görüş isteyen ilçe seçim kurulları sandık taşıması halinde ödenek, ulaşım ve güvenliğin sağlanıp sağlanamayacağını da sordu. 11 üyeli YSK, başvuruları 10 üyesiyle toplanıp görüştü. YSK önce İçişleri Bakanlığı’nın, 7 Ekim’e kadar süre verilmesi ve sandıkların taşınması istenen yerlerde risk analizi yapılması şeklindeki başvurusunu ele aldı, reddetti. Arkasından seçim kurullarının başvuruları görüşüldü.


MEVZUATTA HÜKÜM YOK
Sandık taşımaya ret diyen YSK üyeleri, “Mevzuatta güvenlik nedeniyle sandık taşımaya ilişkin bir hüküm bulunmadığını ancak dağınık yerleşim yerlerindeki sandıkların birleştirildiğini, YSK’nın kararları ile oluşmuş içtihata göre de seçmen sayısı 9’un altına düşmediği sürece sandık birleştirmesi yapılamayacağına” dikkat çektiler. Aynı üyeler, YSK’nın yasal düzenleme getirir gibi karar alamayacağını, buna yetkisi olmadığını, aksinin hukuka aykırı ve seçimleri tartışmalı hale getirebileceğine savundular. Bu üyeler Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un sandıkları düzenleyen 4’üncü ve 5’inci maddelerini, YSK ve genelgeleri ile Anayasa’nın seçimlerin genel yönetim ve denetimine ilişkin 79’uncu maddesini, 67’inci maddesindeki seçim yasalarının ancak bir sonraki seçimde uygulanabileceği düzenlemesini gerekçe göstererek ret oyu verdiler. Ret oyu veren üyeler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları ışığında, mevzuatta olmayan bir konuda karar alınarak, sandık taşımanın seçme ve seçilme hakkına müdahale olacağına da dikkat çektiler. YSK’nın, 7 Haziran öncesi benzer talepleri reddettiğine dikkat çeken 6 üye, sandık taşımaya ret oyu kullandılar.
Sandık taşıma taleplerinin kabulünü isteyen 4 üye ise Anayasa’nın 79’uncu maddesindeki, seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırmaya ve kesin karara bağlamanın YSK’nın görevi olduğu düzenlemesi ışığında YSK’nın güvenlik gerekçesiyle sandık taşıma yetkisi de olduğunu savundular. Bu 4 üye sandık taşıma taleplerinin kabulünü istediler. Ancak, yapılan oylamada YSK talepleri 4’e karşı 6 oyla reddetti.

Haberin Devamı


AK PARTİ ELEŞTİRDİ
CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, MHP’nin YSK temsilcisi Kürşat Türker Ercan ve HDP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki kararın YSK içtihatlarına, hukuka uygun ve doğru olduğunu söylediler. AK Parti’nin YSK Temsilcisi Şeref Malkoç ise “YSK’nın bu kararı hukuka da gerçeğe de aykırıdır” dedi.

Haberin Devamı

YSK: Sandık taşıma olmaz
Adalet Bakanı Kenan İpek: YSK’nın kararının gerekçesine bakmak lazım

‘Haydi Bismillah’a 2’nci yasak

YSK, CHP Milletvekili Mahmut Tanal’ın başvurusu üzerine yasakladığı AK Parti’nin ‘Haydi Bismillah’ adlı seçim şarkısını açık ve kapalı yer toplantılarında da yasakladı. YSK’nın ikinci yasak kararı ışığında, AK Parti ‘Haydi Bismillah’ şarkısını miting, medya ve internetin yanı sıra bundan böyle açık ve kapalı salon toplantılarında da kullanamayacak. YSK, seçim hükümetini de ‘iktidar’ saymayarak AK Parti’ye seçim için 20 dakika ekstra konuşma imkanı tanımadı. CHP’ye de ‘anamuhalefet’ partisi sıfatıyla 10 dakika ekstra konuşma izni verilmedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!