Bekârlık soyadına Yargıtay vizesi

Güncelleme Tarihi:

Bekârlık soyadına Yargıtay vizesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2015 01:47

Ankara 11’inci Aile Mahkemesi, evli Ayşe Ç.C.’nin bekârlık soyadını kullanmak için açtığı davada kadını haklı buldu. Mahkemenin ‘olur’ kararına Yargıtay da ilk kez onay verdi.

Haberin Devamı

ANKARA’da evli olan Ayşe Ç.C., evlilik birliği içinde bekârlık soyadını kullanmak ve evlilik soyadının iptali için 11’inci Aile Mahkemesi’nde dava açtı. Hâkim Mehmet Adıgüzel, Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) kapsamında kadının davasını yerinde buldu ve Medeni Kanunu’nda kadınların kocalarının soyadları ile bekârlık soyadların birlikte kullanabilecekleri düzenlemesine rağmen sadece bekârlık soyadını kullanmasına izin verdi.

İLK KEZ ONADI

Nüfus İdaresi Genel Müdürlüğü, kararı Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi’nde temyiz etti. Daha önce bu kararları Soyadı Kanunu’na aykırı bulup iptal eden Daire bu kez onama kararı verdi. 28 Nisan’da verilen karar, örnek niteliği taşıyor.
Türkiye’de ilk kez İzmirli avukat Ayten Ünal Tekeli, evlilik soyadı yerine bekârlık soyadını almak için açtığı tüm davalar reddedilince 2003’te Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuş ve haklı bulunmuştu. Kararın verilip kesinleşmesi ise 2005’te oldu. Ancak, bu kararın iç hukuka yansıması için kadınlar yıllarca mücadele etti. Yargıtay, Soyadı Kanunu’nu gerekçe göstererek, bu yöndeki kararları bozuyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!