Gül'den muhalefete HSYK daveti

Güncelleme Tarihi:

Gülden muhalefete HSYK daveti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2014 11:08

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısında değişiklik öngören kanun teklifiyle ilgili görüşmelerde bulunmak üzere davet ettiği CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesi sona erdi. Çankaya Köşkü'ndeki kabul, 45 dakika sürdü.

Haberin Devamı

Gül, HSYK’nın yapısında değişiklik ön gören teklifle ilgili görüşmelerde bulunmak muhalefetin görüşlerini dinlemek üzere CHP genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı Çankaya Köşkü’ne davet etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün daveti üzerine HSYK konusunu görüşmek üzere saat 13.30’da Çankaya Köşkü’ne geldi. Kılıçdaroğlu, 1 numaralı kapıdan Köşk'e giriş yaptı.

Kılıçdaroğlu görüşme sonrası yaptığı açıklamada ""İki ön koşulumuz olduğunu söyledik. Birincisi TBMM’de görüşülen HSYK yasa teklifinin geri çekilmesi gerekiyor. İkincisi siyasal iktidarın yolsuzluk soruşturmalarına engel olmaması gerekiyor. Eğer bunların ikisi gerçekleşirse, elbette ki bir Anayasa değişikliği gündeme gelebilir. Hakimler Yüksek Kurulu ile Savcılar Yüksek Kurulu’nun birbirinden ayrılmasıdır. Siyasi otoritenin emrinde değil, kendi vicdanının emrinde olan bir yargı istiyoruz. Bu konudaki görüşlerimi aktardım. Bu yasa teklifi, bizim 90 yıllık demokrasi kazancımızı çöpe atan bir teklif. Demokrasinin gelişmesini, hukukun üstünlüğünü, hakim teminatını, yargı bağımsızlığını öteden beri savunan bir partini genel başkanı olarak bu konudaki endişelerimizi, sayın Cumhurbaşkanı’na aktardık. Olayın bir Anayasa değişikliği ile çözülmesi gerektiği yönünde bir görüş tartışılıyor" dedi.

Haberin Devamı

HSYK değişikliği ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e parti olarak iki ön koşullarını ilettiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Biz iki ön koşulumuz olduğunu söyledik bu konuda. Birincisi TBMM’de görüşülen HSYK yasa teklifinin geri çekilmesi gerekiyor. İkincisi siyasal iktidarın yolsuzluk soruşturmalarına engel olmaması gerekiyor. Eğer bunların ikisi gerçekleşirse, elbette ki bir Anayasa değişikliği gündeme gelebilir. Anayasa değişikliğinde de aradığımız şu: Yargı teminatını güçlendirmek istiyoruz. Yargıya siyasal müdahaleleri engellemek istiyoruz. Yargının bağımsız ve tarafsız olmasını istiyoruz. Hakimler Yüksek Kurulu ile Savcılar Yüksek Kurulu’nun bir birinden ayrılmasıdır. Siyasi otoritenin emrinde değil, kendi vicdanının emrinde olan bir yargı istiyoruz. Bu konudaki görüşlerimi aktardım" diye konuştu.

Haberin Devamı

Devlet Bahçeli saat 15:00, Selahattin Demirtaş ise saat 18:00'de Köşk'e çıkacak.

KILIÇDAROĞLU ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE

'ELEŞTİRİ VE ÖNERİLERİMİZİ PAYLAŞACAĞIZ'

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Silivri’de görülen KCK’ın Basın Komitesi’ne yönelik açılan 19’u tutuklu 46 sanığın yargılandığı davanın 30. duruşmasını izledi. Demirtaş, duruşmaya verilen arada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Demirtaş, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, HSYK’nın yapısındaki değişiklikle ilgili muhalefet liderlerini Çankaya Köşkü’ne davet etti. Gidecek misiniz?" sorusuna, "Evet saat 18.00’de Çankaya Köşkü’ne çıkıp Cumhurbaşkanı ile görüşeceğiz. Yani doğru bir adım olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu konuda parlamentonun muhalefetin görüşlerini alıyor olması önemlidir. Biz de HSYK özellikle ve son süreçte yaşanan yargıyla ilgili tartışmaları sayın Cumhurbaşkanıyla paylaşacağız" dedi.

Haberin Devamı

"Umut ediyorum ki adil bir yargı düzenin oluşturulması konusunda sayın Cumhurbaşkanının almış olduğu insiyatif fayda getirir" diyen Demirtaş, "Hem eleştirilerimiz var HSYK düzenlemesine hem de önerilerimiz var bunu paylaşacağız. Bugünde bu mahkemede avukat arkadaşlarımızın ifade ettiği gibi bu mahkemelerin hiçbir meşruiyeti yoktur. Yargılamaların durması lazım. Bu kadar tartışmalı bir ortamda Başbakan’ın oğlunu emanet etmediği mahkemelere, hakimlere bu anaların evlatlarını emanet etmenin hiçbir vicdani, ahlaki, siyasi, hukuki yanı olamaz. Umut ediyorum ki bu mahkemelerde hemen yargılamayı durdurur. Parlamentoda gecikmeden Özel Yetkili Mahkemeleri kaldıran Terörle Mücadele Kanununu kaldıran yasal düzenlemeyi hızlı bir şekilde yapar. HSYK düzenlemesi bununla birlikte olursa ancak anlam ifade edebilir. Sayın Cumhurbaşkanımıza bütün bu görüşlerimizi ifade edeceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

DEMİRTAŞ: GÜL İLE GÖRÜŞECEĞİZ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!