Rötara rağmen Selanik rekoru

Güncelleme Tarihi:

Rötara rağmen Selanik rekoru
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2013 15:46

ATATÜRK’ün Selanik’te doğduğu evde düzenlenen 10 Kasım törenine katılmak için aralarında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları üyeleri ve gazetecilerin bulunduğu “Atatürk’ü Anma ve Barış Treni” önce Türk, ardından da Yunan hududunda pasaport işlemleri ve son olarak trenin patinaj yapması engeline takıldı. Atatürk'ün evi ise bu 10 Kasım'da iki bini aşkın ziyaretçi ile rekor kırdı.

Haberin Devamı

İstanbul’dan cumartesi günü saat 16.30’da 150’den fazla ziyaretçi ile hareket eden tren Uzunköprü’de 1.5 saat bekledikten sonra gece yarısına yakın Yunan hududundaki Pithion istasyonuna ulaştı. Pithion’da pasaport işlemleri gecikmeli yapıldı. Üstelik bazı yolcuların vize sorunu çıkınca tren, istasyonunda 2 saatten uzun bir süre kaldı. Türk yetkililer, her ihtimali göz önünde bulundurarak bakan Müezzinoğlu’nun aracını önceden Dedeağaç’ta bekletiyorlardı. Tren Dedeağaç’a geldiğinde Müezzinoğlu makam aracına, milletvekilleri de taksilere binerek Selanik’e hareket ettiler.

SELANİK'TEKİ TÖRENDEN VE ÖNCESİNDEN KARELER

YOLDA SAYGI DURUŞU

Diğer yolcuları ise ikinci bir tatsız sürpriz bekliyordu. Yolculara, ağaçlardan düşen yaprakların da etkisiyle frenlerin ıslak raylar üzerinde patinaj yaptığı söylendi ve tren yeniden beklemeye başladı. Aralarında Hürriyet’in Ankara Temsilcisi Metehan Demir’in de bulunduğu yolcular Selanik’e zamanında ulaşamayacaklarından, trenin saat 09.05’de durmasını istediler. Tren durdu, bir dakikalık saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu. “Atatürk’ü Anma ve Barış Treni” yaklaşık 6 saatlik gecikmeyle Selanik’e vardı.

Haberin Devamı


TARİHİ BİR ADIM

Müezzinoğlu “Bu trene izin verilmiş olması, tarihi bir adımdır. Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği’nin organize ettiği bir barış trenini yeni bir sürecin başlangıcı olarak çok anlamlı ve değerli buluyorum. Tüm aksiliklere rağmen bence son derece başarılı bir organizasyon gerçekleştirdik” dedi. Müezzinoğlu, art niyet olduğuna inanmak istemediğini ima ederek “Bu tür mevsimsel hastalıklarımız oluyor, en azından kalıcı bir hastalık sürecini aştığımızı, mevsimsel hastalıklarımızı da aşma sürecini sağlıklı götürme sürecini yaşıyoruz” diye konuştu.

KOMŞU YARDIMCI OLDU

Edinilen bilgilere göre, Yunan Dışişleri bu etkinliği muhatap saymadığı “Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği” tarafından düzenlenmesinden rahatsız oldu. Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği kaynakları ise Yunan makamlarının çıkan aksilikler karşısında yardımcı olduklarını ve patinaj yapan treni çekmesi için iki çekici vagon gönderdiklerini söylediler.

MÜZE EVE İKİ BİN KİŞİ

Öte yandan, Atatürk’ün Selanik’te doğduğu müze ev 10 Kasım münasebetiyle dün Türk ziyaretçilerin rekor akınına uğradı. Selanik Türk Başkonsolosluğu’nun düzenlediği Atatürk’ü anma törenini 2 binden fazla Türk ziyaretçi katıldı. Ziyaretçilerin önemli bir bölümü Atatürk’ün evi dışında trafiğe kapatılan sokağa yerleştirilen dev ekranlardan izledi. Müezzinoğlu buradaki konuşmasında Atatürk’ü doğduğu topraklarda anmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirterek “Atatürk’ün milli mücadele anlayışı sadece Türk milletine değil, esaretten kurtuluş ve barış içinde bir dünya hayal eden tüm insanlığa rehber, örnek olmuştur” dedi.

Haberin Devamı

MÜEZZİNOĞLU KONUŞURKEN SLOGANLAR ATILDI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!