Güncel Türkçe'yle eksiksiz tam metin

Güncelleme Tarihi:

Güncel Türkçeyle eksiksiz tam metin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2017 23:38

Atatürk’ün ölümsüz eseri ‘Nutuk’ Hürriyet Kitap tarafından yayınlanan, İlber Ortaylı’nın önsözü ve daha önceki yanlış sadeleştirilmelerden arınmış, eksiksiz metin olarak raflardaki yerini aldı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin siyasi ve milli tarihinin birinci elden aktarıldığı Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Nutuk’u Hürriyet Kitap tarafından yeniden yayımlandı. Günümüz Türkçesiyle, tam metin olarak okuyucuyla buluşan Nutuk’u diğer basımlardan ayıran özellik ise bugüne kadar yapılmış yanlış sadeleştirmelerden özenle arındırılmış ve hiçbir müdahale edilmeden, eksiksiz tam bir metin olarak okuyuculara sunulmuş olması.

SADELEŞTİRİLMESİ ÖNEMLİ
Hürriyet Kitap’ın okuyucuyla buluşturduğu Nutuk’un önsözü tarih profesörü İlber Ortaylı’ya ait. Hürriyet Kitap’ın dengeli bir çeviri yaptığını ve gençlerin Nutuk’u en uygun metinden takip etmeleri gerektiğine dikkat çeken Ortaylı, “19’uncu asır boyunca makam-ı saltanat ve sadaretle doğrudan yazışma ve görüşmelerde günlük dilden uzak bir üslup kaçınılmazdır. Bununla birlikte bu ağdalı lügat hatta yer yer cümle ve ifadelerin açıklamasına başvurularak Nutuk’un asıl ve dil üslubunun muhafazası hedef tutulmalıdır” sözleriyle Nutuk’un sadeleştirilmesinin önemini vurguluyor. Ortaylı ayrıca, Nutuk’un ‘çok satanlar listesi’nde yer almasının dikkat çekici ve olumlu bir gelişme olduğuna da önsözünde değiniyor.

1927’DE İLK KEZ ATATÜRK OKUMUŞTU
Tarihi yapanla yazanın aynı şahsiyette buluştuğu yeni Türkiye Devleti’nin yazılan ilk tarih metni Nutuk, TBMM önünde ilk kez 15 - 20 Ekim 1927 arasında bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından okunmuştur.

BAKMADAN GEÇME!