Google'ın şifreleri sakladığı sayfa sosyal medyayı salladı

Güncelleme Tarihi:

Googleın şifreleri sakladığı sayfa sosyal medyayı salladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2015 16:43

Google'ın tek bir sayfası altında bugüne dek Twitter, Instagram, Facebook dahil tüm hesap bilgilerinizin şifresini olduğu gibi sakladığını ve şifrelerinize kolayca ulaşabileceğinizi biliyor musunuz?

Haberin Devamı

Google dahil birçok büyük şirketin gizlice verilerimizi bir yerlerde sakladığını düşünür ve rahatsız oluruz; ancak yine de farklı bir alternatifimiz olmadığından bu isimlerin servislerini kullanmaya devam ederiz.

Googleın şifreleri sakladığı sayfa sosyal medyayı salladı

Son olarak Google'ın hesap ayarlarından ulaşabileceğiniz Kayıtlı Şifreler bölümü son günlerde kullanıcıların kafasını fazlasıyla karıştırmışa benziyor. Twitter dahil birçok platformda Google'ın şifreleri alenen topladığı ve bunu tek bir sayfa üzerinden kullanıcılara raporladığı dillediriliyor.

Peki Google gerçekten de şifreleri gizlice saklıyor ve bunu başkalarıyla paylaşıyor mu?

Googleın şifreleri sakladığı sayfa sosyal medyayı salladı

Haberin Devamı

Öncelikle Google'ın Kayıtlı Şifreler özelliğini anlamak gerekiyor. Chrome veya başka tarayıcı kullanan birçok kişi, sayısız web sayfasına girerken, hesaplarda kullandığı şifreleri tekrar tekrar girmemek ve hatırlamak zorunda kalmamak için 'Beni Hatırla' seçeneğini kullanmayı yeğliyor. Bu seçenek, özellikle Google hesabınızla oturum açtığınız sırada yapıldığında sizin bizzat kendi elinizle Google ile şifrenizi paylaştığınız anlamına geliyor.

Bunda bir tuhaflık yok; zira Google'ın Chrome ile yaptığını Firefox da yapıyor; hatta LastPass gibi ücretli servisler de tüm şifreleri tek bir çatı altında topluyor.

Googleın şifreleri sakladığı sayfa sosyal medyayı salladı

ŞİFRELERİNİZİ NASIL GÖREBİLİRSİNİZ?

passwords.Google.com adresine giriyorsunuz ve Google hesap şifrenizi girmenizle birlikte internette bugüne dek mevcut hesabınızla girdiğiniz tüm hesapların şifre dökümü karşınıza çıkıyor. Sayfada hiç ummadığınız uygulamaları gördüğünüzde şaşırmayın; bu şifreleri bizzat siz Google'la paylaştınız.

Haberin Devamı

Burada göz simgesine tıkladığınızda şifrenizi alenen görmeniz de mümkün. 'X' işaretine basarak bu sayfadan kayıtlı şifrelerinizi de kaldırabilirsiniz. Seçim sizin!

Öncelikle Google'ın şifrenizi saklamasını istemiyorsanız ilgili sayfadayken Şifreler için Smart Lock özelliğini kapatmanız gerekiyor. Şifreleri de temizlemenizle birlikte artık şifrelerinizi saklayan bir hesabınız da olmayacak.

BAŞKA BİLGİSAYARDAN ŞİFRE GİRERKEN DİKKAT

Kullanıcıların özellikle başka bilgisayarlar kullanırken şifre girmemeleri önemli; bir başkasının bilgisayarında ve o kişinin Google hesabıyla bir hesaba şifrenizi kaydederek girdiğinizde şifrenizi elinizle o kişiyle paylaşmış olursunuz.

Haberin Devamı

Önceki satırlarda belirttiğimiz üzere Google'a alenen isteyerek verdiğimiz şifreler bu sayfada yer alıyor ve biz istemediğimiz sürece de bu şifreler ilgili sayfada yer almıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!