Göçmenler burka mı!

Güncelleme Tarihi:

Göçmenler burka mı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2017 09:39

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, çok sorunlu öncü kültür tartışmasını yeniden tetikledi. Almanya 2000 yılında göçmenlere karşı kışkırtan öncü kültür tartışmasına geri döndü.

Haberin Devamı

Göçmenler burka mı
ALMANYA İçişleri Bakanı CDU’lu Thomas de Maiziere, pazar günü bir Alman gazetesine yazdığı makalede “Bizler ismimizi söyler, karşımızdakine elimizi veririz. Biz açık bir toplumuz. Yüzümüzü gösteririz. Burka değiliz” dedi. İçişleri Bakanı durup dururken, 2000’de hararetle tartışılan ve göçmenlere karşı kışkırtan öncü kültür kavramını yeniden alevlendirdi. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) içinde koyu muhafazakar kanat hemen bu teze destek çıktı. Jens Spahn, “Göçle çok çeşitlendik. Birleştirici bağ olarak öncü kültüre ihtiyacımız var. Bizim dilimiz, müziğimiz, geleneklerimiz, tatillerimiz, tarihimizle ilişkimiz, maço kültürü yerine kadına değer vermemiz, bunlar ve daha birçoğu bizim öncü kültürümüzdür” dedi.

Haberin Devamı

LİBERALLER TEPKİ GÖSTERDİ

Aynı CDU içinde liberal kanat yıpranmış öncü kültür kavramının yeniden siyasete taşınmasına tepki gösterdi. CDU eski genel sekreterlerinden Ruprecht Polenz, “İnsanları birlikte tutan kurallar yasalardır. Almanya’da bunun çerçevesini anayasa belirler. Anayasanın dışında bağlayıcı kurallara nasıl bir ihtiyaç olur ve farklı kültürlerin yaşadığı Almanya’ya bu nasıl uyar” diye eleştirdi.

UCUZ KAMPANYA

İçişleri Bakanı’nın öncü kültür tezine diğer tüm siyasi partilerden yoğun tepki yağdı. Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri ve başbakan adayı Martin Schulz, “Öncü kültür özgürlük ve adalettir” dedi. SPD Başkan Yardımcısı Ralf Stegner, “Sağ popülistlerin peşinden koşmak için ucuz bir seçim kampanyası” diye tepki gösterdi. SPD Grup Başkanı Thomas Oppermann, “Yapay bir tartışma bu. Hedef şaşırtıyor” dedi.
Sol Parti’den Jan Korte, “Öncü kültür tartışmasında bininci baskı. Oy avına çıktılar” dedi.
Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, “Benim öncü kültürüm Avrupalılık” dedi. Yeşiller Grup Eşbaşkanı Katrin Göring Eckardt, İçişleri Bakanı’na, “Öncü kültür tartışması yerine sorunlara çözüm bul” çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

TARTIŞMANIN KÖKENİ

Öncü kültür kavramının ilk akademik babası Suriye kökenli siyasal bilimci Bassam Tibi oldu. Tibi, “Toplumu birarada tutan değerler birliği” olarak 2000 yılında öncü kültür kavramını kullandı. Bu kavramı o zamanki CDU Grup Başkanı Friedrich Merz ilk kez siyasete taşıdı. Merz, “Göçmenler Alman öncü kültürünü kabul etmelidir” dedi. Bu kavram yabancılara karşı kışkırtıcı bir propagandaya dönüştü. Yılın en kötü kelimesi seçildi. Siyaset dünyası toplumu kamplaştıran öncü kültür kavramından uzaklaştı ve bir daha kullanmamaya özen gösterdi. Arada bir bu kavramı yeniden siyasete malzeme yapmak isteyenler çıktı, ancak tutmadı.
Almanya’da süper seçim yılında şimdi bu kavram yeniden alevlendirilmek isteniyor. Bakan de Maiziere, “Biz burka değiliz” sözleriyle, göçmenleri, mültecileri ötekileştiriyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!