Garantörler zirvesi 12 Aralık’ta

Güncelleme Tarihi:

Garantörler  zirvesi 12 Aralık’ta
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2016 00:23

İSVİÇRE’deki Kıbrıs zirvesinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ‘çöktü’ yorumları yapılan Kıbrıs müzakerelerinde sürpriz bir gelişme yaşandı. Lefkoşa’da önceki akşam yemekte bir araya gelen Türk ve Rum liderler Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis, 9 Ocak’ta İsviçre’de bir araya gelmeye ve 12 Ocak’ta da müzakerelerin son aşaması, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de katılacağı garantörler zirvesi düzenlenmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Haberin Devamı

BM, Kıbrıs sorununun çözüm aşamasına girdiğini, garantörler zirvesinin tarihini yazılı açıklayarak ilan etti. Açıklamaya göre, 9 Ocak’ta İsviçre’nin Cenevre kentindeki randevuya kadar liderlerin müzakerecileri Ada’da görüşmelere devam edecek. 11 Ocak’ta taraflar kendi istedikleri, kurulacak federal devletin Türk ve Rum sınırlarını belirleyen haritaları birbirlerine verecek. Harita, 12 Ocak’tan itibaren toplanacak garantörler zirvesinde son halini alacak.

KİM NE İSTİYOR

Garantörler zirvesinde Türkiye, Yunanistan ve İngiltere, adadaki Türk askeri ve garantörlük sistemi üzerinde pazarlıklara başlayacak. Rum tarafı garantörlüğün kaldırılması ve Türk askerinin tamamen çekilmesini talep ediyor. Türk tarafı ise askerin azaltılmasını öngörüyor, ancak Türkiye’nin garantörlüğünün devam etmesini istiyor. Uzlaşma olursa 2017’nin ilk yarısında çözüm planı ve anayasa yazılacak ve ortaya çıkacak plan adada Türk ve Rumların referandumuna sunulacak. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!