Çinçin’in kaderini değiştiren lise

Güncelleme Tarihi:

Çinçin’in kaderini değiştiren lise
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2022 15:33

Başkentte ‘Çinçin’ olarak bilinen bölgede yer alan ve son iki ayda 4 milyon 642 bin liralık üretim geliriyle okullar bazında Türkiye birincisi olan Altındağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, çocukları sokaktaki tehlikelerden de uzaklaştırıyor. Eğitimle meslek öğrenen gençler üretimle para kazanıp aile bütçesine katkı yapıyor.

Haberin Devamı

Ankara’da ‘Çinçin’ olarak bilinen bölgede eğitim-öğretime devam eden Altındağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ocak-şubat ayında 4 milyon 642 bin liralık üretimle okullar bazında Türkiye birincisi oldu. Fabrika gibi üretim yapan ve birincilikle öne çıkan okulun bölgedeki sosyal etkisi de dikkat çekiyor. Lise, bölgede çocukları tehlikelerden uzak tutuyor. Çocuklar, suça yönelmiyor, eğitimle meslek öğreniyor, üretimle de aile bütçesine katkı yapıyor. Öğrenciler, okulda mesleki alan derslerinin yanı sıra atölyelerde eğitim süreçlerinin bir parçası olacak şekilde üretim çalışmalarına katılabiliyor. İlk olarak iş güvenliği eğitimi alan çocuklar daha sonra üretim bandının içerisine giriyor. Kimileri mobilya ile ilgili bir üretim yaparken kimileri metalle ilgili bir üretim sürecinde çalışıyor.

Çinçin’in kaderini değiştiren lise


ÇALIŞIP PARA KAZANIYORLAR

Öğrenciler okulda çalıştıkları saat kadar ücret alıyor. Bir öğrenci okulda eğitim-öğretim döneminde ortalama aylık 2 bin TL civarında ücret kazanabilirken yaz aylarında ise bu tutar asgari ücret olan 4 bin 250 TL’ye kadar yükseliyor. Sınıfta eğitimin, atölyede üretimin olduğu Altındağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde üretilenler arasında okul sıralarından dolaplara, askılıktan panoya, oyun materyallerinden koltuğa kadar birçok farklı ürün yer alıyor. Binlerce ürün, kamudan özel sektöre farklı yerler için üretiliyor.

Çinçin’in kaderini değiştiren lise


BİR ÇOCUĞA KATKI SAĞLAYABİLİYORSAK NE MUTLU BİZE

Haberin Devamı

Okul yönetiminin ve öğretmenlerin katkısıyla başarının yakalandığına dikkat çeken Okul Müdürü Hasan Bayar, “Türkiye’de birinci olmak bizim için hiç önemli değil. Önemli olan biz bir tane bile çocuğun hayatına katkı sağlayabiliyorsak ne mutlu bize. Bu başarımızın en büyük mimarı da buradaki öğretmen arkadaşlarımdır” dedi. Erasmus projeleriyle öğrencileri yurtdışına da gönderdiklerini anlatan Bayar, şunları söyledi: “Öğrencilerimiz için hem eğitim hem üretim hem de sosyalleşme var. Çocukları sadece üretime boğmuyoruz. Sportif ve kültürel etkinliklerimizi de sürdürüyoruz. Öğrencilerimizin kişisel gelişimlerini göz ardı etmiyoruz. Bilek güreşi, boks halter gibi alanlarda Türkiye derecesi alan öğrencilerimiz var. Çocuklarımızı ERASMUS projeleriyle Romanya, İtalya gibi ülkelere gönderiyoruz. Yurtdışından da öğrenciler buraya geliyorlar. Öğrencilerimize uluslararası vizyon da kazandırıyoruz. Bölge dezavantajlı olabilir ancak biz öğrencilerimiz için hem Milli Eğitim Bakanlığı’mız hem de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’müzle birlikte tüm imkânları sağlıyoruz.” Teknik Müdür Yardımcısı Hayati Özdemir de “Ekip olarak hareket ederek bu başarıyı sağladık. Hem öğrencilerimize hem de görev yapan mesai arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum” dedi.

Çinçin’in kaderini değiştiren lise


KUTSİYETİ TAMAMEN ÖĞRENCİNİN ALIN TERİ

Haberin Devamı

Mobilya ve İç Mekan Tasırımı Alanı Öğretmeni ve Alan Şefi İlhan Kocatürk de öğrencilerle bir aile gibi olduklarına dikkat çekti. Öğrencilerin sokaktan uzak durmasının ve ailelerine katkı sağlamasının önemine vurgu yapan Kocatürk şöyle konuştu: “Öğrencilerin üretimde yer alması, para kazanması aileleri için de çok iyi oluyor. Olumlu etkisi çok büyük. Burası bir aile gibi. En büyük şansımız da ekip. Elektrik-Elektronik Alan Şefim Ahmet Yenginol , Bilişim Alan Şefim Okay Bayram Salcı ve Metal Teknolojisi Alan şefi Murat Özkan desteklerini hiç esirgemediler. Öğrenciler de eğitimciler de bu ekibin bir parçası. Bir şarkının notası gibiyiz. Notalar düzenli çıktığı için bu bütünlük sağlanıyor. Gelen her türlü ürün talebini karşılayabiliyoruz. Bir hafta sonu bin 200 dolap üretebilen bir yer burası. Gerektiğinde dışarıdan da destek alıyoruz. Türkiyenin her noktasına en hızlı bir şekilde üretim yapıyoruz. Örneğin Antalya’da bir gecede kütüphane kurabiliyoruz. Sabah açılışı Sayın Emine Erdoğan’ın katılımıyla törenle yapıldı. Bizi tercih etmeleri bu okulun ve ekibin başarısını gösteriyor. İşe bütünsel bakıyoruz istenen işi tümüyle yapabiliyoruz. 26 yıldır buradayım Siteler’de 40 firmanın sahibi benim öğrencimdir. Mezun olan öğrencilerimle de halen görüşüyorum. Üretimde emekleri olan, alnının teriyle üretim yapan öğrencilerime çok teşekkür ediyorum. Çok ciddi noktada emekleri var. Onlar benim mesai arkadaşlarım. Benim iki tane evladım var bu öğrencilerin hepsinin de o iki evladımdan farkı yok. Bu çocuklarla 12 saat birlikteyiz. Bu süreçte bağımız daha da kuvvetleniyor. Buradaki üretimin kutsiyeti tamamen öğrencinin alın teri.

Çinçin’in kaderini değiştiren lise


BELEDİYE İLE DE İŞ BİRLİĞİ YAPILIYOR

Ben ayrıca bize desteklerini esirgemeyen Milli Eğitim Bakanı’mız Sayın Mahmut Özer’e, Milli Eğitim Bakan Yardımcı’mız Sayın Sadri Şensoy’a Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü’müz Sayın Nazan Şener’e, Özel Eğitim Rehberlik Genel Müdürü’müz Sayın Kemal Varın Numanoğlu’na, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü’müz Sayın Harun Fatsa’ya ve Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürü’müz Oğuz Yılmaz’a da çok teşekkür ediyorum. Altındağ Belediyesi ile de ciddi çalışmalarımız başladı. Kütüphane, kültür merkezleri yapım işleri, elektrik ve bilişimle ilgili hizmetler ve çalışma alanlarının donatım ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu konuda bizi destekleyen Belediye Başkanımız Sayın Asım Balcı ve Başkan Yardımcımız Ömer Bircan Bey’e de teşekkürlerimi sunuyorum.”

Çinçin’in kaderini değiştiren lise


Kocatürk, yıllar önce Altındağ İskitler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrencisi olan Mehmet Ali Atak ile bugün Altındağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde mobilya-iç mekân tasarımı öğretmeni olarak birlikte çalışıyor. Kocatürk, “Öğrencilerin bizi rol model alması da çok güzel bir şey. Kendi öğrencimin bugün meslektaşım olması gurur verici” dedi.

PARAMI KAZANIP HAYATI ÖĞRENİYORUM

Haberin Devamı

Bilişim teknolojileri, elektrik-elektronik teknolojisi, makine ve tasarım teknolojisi, metal teknolojisi, mobilya ve iç mekân tasarımı bölümlerinin bulunduğu lisede eğitimini tamamlayan öğrenciler yetişmiş birer eleman oldukları için firmalar tarafından tercih ediliyor. Öğrenciler hemen iş bulabiliyor. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın da mezun olduğu liseden mezun olup büyük firmalarda yöneticilik yapan ya da kendi işini kuranlar bulunuyor. Lisede Suriye ve diğer ülkelerden Türkiye’ye gelen ancak eğitim alma imkânı bulamayan çocuklar da eğitim görüyor. Proje okullar listesine alınan liseye önümüzdeki yıldan itibaren sınavla öğrenci alınacak. 1954’ten günümüze eğitime devam eden lisenin altyapısı da yenilenecek. Okulda hem eğitimlerine devam eden hem de üretimde yer alan öğrencilerin değerlendirmeleri ise şöyle.

Çinçin’in kaderini değiştiren lise

Muhammed Dinç (12. sınıf öğrencisi): Sürekli ailemden para istemektense kendi paramı kazanıp hayatı öğreniyorum. Bu ay 3 bin TL kazandım. İdolüm İlhan ve Mehmet Ali hocalarım. Onlar gibi öğretmen olmayı istiyorum.

Çinçin’in kaderini değiştiren lise

İbrahim Can(10. sınıf öğrencisi): Normalde derslerimize giriyoruz, derslerimiz bitince buraya geliyoruz. Benim ailemin marketi var. Burada mobilya işini de öğreniyorum. İleride bu alanda da bir şeyler yapmayı planlıyorum.

Çinçin’in kaderini değiştiren lise

Gökhan Ukan(11. Sınıf öğrencisi): Hedef olarak ileride mobilya üretiminde uzmanlaşmayı düşünüyorum. Aylık gelirimiz değişiyor bu ay ben bin TL kazandım. Çalışarak kazanıyorum bu da beni ekonomik olarak rahatlatıyor.

Çinçin’in kaderini değiştiren lise

Muhammed Alap(Suriyeli-9. sınıf öğrencisi): Hocalarımız babamız gibi bize bir şeyler öğretiyorlar. Ben de haftada iki gün çalışıyorum gelir elde ediyorum.Bu ay bin 200 TL aldım. 6 sene önce Türkiye’ye geldik. Aileme de destek oluyorum.

Çinçin’in kaderini değiştiren lise

Zeyid Hasanallo (Türkmenistanlı-9.sınıf öğrencisi): Hem üretiyoruz hem de kazanıyoruz. Böyle bir işi yapmak ve öğrenmek güzel. Arkadaşlarımızla da güzel bir ortamımız var. İleride de usta şef gibi bir uzmanlaşma hayalim var.

Çinçin’in kaderini değiştiren lise

Üretimle ocak-şubat ayında ocak-şubat ayında 4 milyon 642 bin liralık döner sermaye geliri elde eden okul önümüzdeki aylarda üretim rakamlarını arttırmayı yıl bazında da 25-30 milyon TL ciro hedefliyor.

BAKMADAN GEÇME!