Fahiş kira bedeli öğrenciyi zorluyor

Güncelleme Tarihi:

Fahiş kira bedeli öğrenciyi zorluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2017 16:14

Üniversite şehri Ankara’da LYS sonuçlarının açıklanması ile birlikte öğrencilerin barınma yeri arayışı başladı. Eğitim için Başkent’e göçen gençler, okullara yakın bölgelerdeki fahiş kira bedellerinden şikayetçi olurken emlakçılar öğrenci istismarı olmadığını savundu.

Haberin Devamı

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının açıklanması ile birlikte üniversite eğitimi için farklı şehirlerden Ankara’ya göçmeye hazırlanan öğrenciler, kayıt işlemlerinin ardından barınma sorununu çözmeye çalışıyor. 18 üniversitenin bulunduğu Ankara’da, Yükseköğretim Kurumu (YÖK) kayıtlarına göre bu yıl, yeni başlayanlarla beraber 287 bin 882 üniversite öğrencisi bulunuyor. Eğitimi için şehir dışından Ankara’ya gelecek öğrencilerin birçoğu Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına başvuruda bulunuyor. Ancak devlete ait yurtlardaki kontenjanın yetersiz kalması nedeniyle öğrenciler özel yurtlar ve kiralık evlere yöneliyor. Öğrencilerin ev kiralarken ilk tercihleri kampuse yakın bölgeler oluyor. Tek başına yaşamak isteyenler 1+1 daireleri tercih ederken, masrafları arkadaşlarıyla bölüşmek isteyenler de 2+1 ya da 3+1 tipteki evlere yöneliyor. Öğrencilerin seçtikleri bölgeye göre aylık olarak ödemeleri gerekn ev kirası 500 ila 3 bin TL arasında değişiyor.

Haberin Devamı

KİŞİ SAYISINA GÖRE YÜKSELİYOR

Kiralık ev arayan üniversite öğrencileri birçok sorunla karşılaşıyor. Baz mülk sahipleri, evlerini öğrencilere kiralamak istemiyor. Kiracı adayının öğrenci olduğunu duyunca rakam yükselten ve kira bedelini, konutta kalacak öğrenci sayısına göre artıran ev sahipleri gençleri zor durumda bırakıyor. Yüksek depozito ve aidat bedelleri karşısında zorlandıklarını belirten öğrenciler, ev sahiplerinden anlayış bekliyor.

MERKEZDE 500-3000 TL ARASI

Kira ücretleri bölge, konut tipi ve oda sayısına göre değişse de öğrencilerin en çok tercih ettiği semtlerdeki kira ücretleri şöyle:
* İşçi Blokları Mahallesi (100. Yıl) 1000-2750 TL
* Cebeci(Dikimevi-Kurtuluş-Saimekadın) 500-1600 TL
* Bahçelievler: 700-3000 TL
* Demetevler: 600-2000 TL
* Gazi Mahallesi: 700-1500 TL
* Emek Mahallesi: 800-2000 TL

EV SAHİPLERİ İNSAFLI OLMALI

İşçi Blokları Mahallesi Muhtarı Ayşegül Emekçi, 100 Yıl ismiyle de tanınan bölgede çok sayıda öğrenci yaşadığını kaydetti. Semtte ev kiralarının çok yüksek olduğunu belirten Emekçi şunları söyledi:
“Kiralar bin 500 TL bandından olduğu için gençler muzdarip. Ev sahiplerinin biraz insaflı olması gerekiyor. 3 ya da 5 kişi kalacaklar diye fiyatın yükseltilmesi doğru değil. 40 senedir çivi çakılmamış evlere inanılmaz rakamlar isteyen ev sahipleri biraz insaflı olmalı. Biz de elimizden geldiğince ev arayan öğrenciler ile ev sahiplerini buluşturmaya çalışıyoruz. Bu bölgedeki emlakçıların çoğu, ev sahibi anormal rakamlar istediğinde uyarıp, aşağı çekmeleri gerektiğini söylüyor. Fakat aralarında bunu yapmayanlar da var. Buradaki ev sahibi ve esnaflar, bu bölgenin öğrenci sayesinde kıymetli hale geldiğinde unutmamalı. Öğrencilere değer vermeli.”

Haberin Devamı

CEBECİ KUCAK AÇIYOR

Cebeci Mahallesi Muhtarı Ali Osman Taş ise, bölgenin senelerdir öğrencilerle var olduğunu, bu sebeple mahalle sakinlerinin öğrencilere her konuda yardımcı olduğunu belirtti. Taş, “Cebeci insanı öğrenciye kucak açıyor. 40 yılda 17 öğrenciyi arkadaşlarımla beraber okuttuk. Cebeci sakinleri olarak eşya, yiyecek, içecek her türlü yardımı yapıyoruz. 4+1 evimi öğrencilere ücretsiz verdim, şimdi mezun oldular. Bazı emlakçılar da öğrencilere yardımcı olmak için yarı ücret alıyor” dedi.

‘RAKAM YÜKSELTİLİYOR UYGULAMA GENEL DEĞİL’

Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu ve Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hacı Ali Taylan ise öğrencilere fahiş fiyatla ev kiralanmadığını savundu. Taylan, “Öğrenci olunca rakam biraz daha yükseltiliyor ama genel olarak böyle bir uygulama yok. Bize şu ana kadar yılda bir veya iki şikayet gelmiştir. Depozito ve kiralar eskiden çok daha yüksekti, son 10 yılda Ankara’da arz ve talep kendini dengeliyor. Konut sayısı arttığı için kiralık ev bulnmak kolaylaştı” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!