Esad konusunda anlaşma yok

Güncelleme Tarihi:

Esad konusunda anlaşma yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2015 20:48

Suriye’deki iç savaşın son bulması için Viyana’da dün ABD, Rusya, Türkiye, Suudi Arabistan, İran’ın olduğu 17 ülkenin dışişleri bakanları bir araya geldi, ateşkes için ortak çaba dile getirildi. Ancak krizin düğümlendiği, Suriye lideri Esad’ın geleceği konusunda yine anlaşma sağlanamadı. ABD Dışişleri Bakanı, Rusya ve İran’la Esad’ın geleceği konusundaki görüş ayrılıklarının sürdüğünü söyledi. Türk Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu ise “Esad ile bir barış mümkün değil” dedi. Toplantı sonrası ülkeler iki hafta içinde yeniden bir araya gelme konusunda uzlaştı.

Haberin Devamı

AVUSTURYA’nın başkenti Viyana, dün Suriye’deki dört yılı aşkın süredir devam eden içsavaşı sona erdirmek amacıyla rejimi destekleyen ve karşı çıkan ülkelerin bir araya geldiği büyük pazarlığa sahne oldu.

Esad konusunda anlaşma yok

ABD ve Rusya’nın girişimleriyle düzenlenen toplantıya, Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır ve İran’ın da aralarında bulunduğu 17 ülkeden dışişleri bakanları katılırken, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği temsilcileri de hazır bulundu. Imperial Otel’deki toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu temsil etti. AB’den Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, BM’den ise Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura masadaydı. Zirvede S.Arabistan ile İran da ilk kez aynı masadaydı. Suudi Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr ile İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif mümkün olduğunca birbirlerine uzak oturdu. Türkiye’nin çaprazında ise Mısır yer aldı.

Haberin Devamı

Yaklaşık sekiz saat süren zirvede ilerleme kaydedildi ancak katılımcı ülkeler Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın geleceği konusunda yine anlaşamadı. Zirve katılımcılarının kabul ettiği ortak deklarasyonda Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması, terör örgütlerinin iktidara geçmesine izin verilmemesi, etnik ve dini farklılıkların korunması, savaşın sona ermesi için çabaların sürdürülmesi, 2012’de imzalanan Cenevre Mutabakatı’nın temel alınması gibi başlıklar yer alıyor.

Esad konusunda anlaşma yok

Zirve sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, katılımcı ülkelerin, “Suriye’nin birliğini, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve laik niteliğini” temel kabul ettiklerini belirtirken “Suriye konusunda yeni siyasi sürece paralel olarak ve kesin bağlayıcı bir tarihte ülke çapında başlatılabilecek bir ateşkesin yöntemlerini ve uygulamasını ele almak konusunda BM ile anlaştık” dedi. Rusya ve İran’la Esad’ın geleceği konusundaki görüş ayrılıklarının ise sürdüğünü söyleyen Bakan, “Suriye’nin geleceği konusunda ABD’nin pozisyonu değişmedi. Esad Suriye’yi birleştiremez ve yönetemez. Ancak biz bu farklılığın çözümün bulma çabalarına engel olmasına izin vermeyiz” dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, “Taraflar arasında Esad’ın geleceğiyle ilgili çok önemli farklılıklar var” dedi.

Haberin Devamı

LAVROV: RUSYA VE ABD'NİN GÖREVİ IŞİD'İN SURİYE HÜKÜMETİNİN BAŞINA GEÇMESİNİ ENGELLEMEK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise “Esad’ın gitmesi gerektiği ya da kalması gerektiği konusunda ben birşey diyemem. Suriyeliler karar vermeli” dedi.

Ayrıca Lavrov, Rusya ve ABD'nin görevinin IŞİD'in Suriye veya başka bir ülkenin başına geçmesini engellemek olduğunu bildirdi.

Viyana'da düzenlenen Suriye konulu toplantının ardından açıklamalar yapan Rus Bakan, "Ortak bir düşmanımız var. Bu düşmanın Suriye'yi veya başka bir ülkeyi ele geçirmesini engellemeliyiz" dedi.

Lavrov şu şekilde devam etti:

"Bugün ortak olarak belirlediğimiz prensipler ciddi olarak çalışmaya başlamamızı sağlayacak. Bu çalışma süreci kolay ve hızlı olmayacak, fakat bu süreç aralarında ciddi fikir ayrılıkları olan ülkelerin arasındaki güven duygusunu güçlendirecek. Bugün onlar bir masanın başında oturdular, konuştular. Güven duygusunu güçlendirerek Suriyelilere kendi ülkelerinin geleceğini belirleyebilmeleri için gerekli koşulları sağlayacağımızı düşünüyorum. "

Haberin Devamı

Toplantı sonrası ülkeler iki hafta içinde yeniden bir araya gelme konusunda uzlaştı.

ESAD İLE BARIŞ MÜMKÜN DEĞİL

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, zirveye katılan ülkelerin çoğunluğunun Suriye’de “Beşar Esad ile barışın mümkün olmadığı” konusunda mutabık kaldığını söyledi. Toplatının, bugüne kadar Suriye konusunda yapılan en geniş katılımlı toplantı olduğunu belirten Sinirlioğlu, “Beşar Esad’ı destekleyen ülkeler tutumlarında herhangi bir değişiklik işareti vermediler. En uzun tartışma bu konuda cereyan etti” dedi.

Esad konusunda anlaşma yok

Gelecek iki hafta boyunca anlaşmazlıklar üzerinde görüşmelerin süreceğini aktaran Bakan, “Bizimle birlikte toplantıya katılan ülkelerin büyük çoğunluğunun üzerinde mutabık kaldığı husus şudur, Suriye’de Beşar Esad ile bir barış mümkün değildir. Bu konuda hiçbir tartışma yok. Bu konuda farklı düşünen ülkeler belli. Bu ülkelerin tutumlarında bir değişiklik olmadan somut bir gelişme sağlamak mümkün değil” diye ekledi.

Haberin Devamı

TAHRAN’DAN ‘6 AY’ SİNYALİ

İran’dan Suriye’de Esad’ın akıbetine dair 6 aylık geçiş sürecini destekleyeceğine dair sinyal geldi. Reuters’a göre Esad’ın kaderini belirleyecek seçimler 6 aylık geçiş sürecini izleyecek. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Amir Abdollahian, “İran Esad’ın sonsuza kadar iktidarda kalmasında ısrarcı değil” dedi. Kaynaklar, Tahran’ın önerisinin İran’ın Esad konusundaki ısrarının sona ermesi anlamına geldiğini söylese de bu öneride Esad’ın görevi bırakması yönünde net tutum olup olmadığının bilinmediğini söyledi.

ESAD YİNE BOMBA YAĞDIRDI

Viyana’da Suriye krizine çözüm görüşülürken dün Şam’ın doğusundaki Doğu Guta bölgesindeki Duma ilçesinde Esad rejimi güçleri yerleşim yerlerine füzelerle saldırdı. Bir pazaryeri civarına 11 füzeyle düzenlenen saldırıda 47 kişi öldü, 100 kişi de yaralandı. Ölenler arasında kadınlar ve çocuklar da bulunuyor. Yetkililer, füzelerin düştüğü yerlerde büyük maddi hasarın meydana geldiğini ve sivil savunma ekiplerinin yıkılan evlerin enkazında ölü ve yaralıları çıkarttığını ifade etti. Muhaliflerin kontrolünde yer alan ve 3 yıldan bu yana rejim güçlerinin kuşatması altındaki Duma ilçesinde elektrikler kesik ve halk içme suyunu kuyulardan sağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!