Erdoğan'dan Merkel'e sağduyu çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Erdoğandan Merkele sağduyu çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2016 01:01

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, dün Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile yaptığı telefon görüşmesinde Almanya Parlamentosu’nda oylanacak 1915 olaylarıyla ilgili tasarı hakkındaki kaygılarını iletti.

Haberin Devamı

Erdoğan, Almanya’nın tasarıya ilişkin sağduyulu bir yaklaşım sergilemesinin önem taşıdığını vurguladı. Erdoğan, dün Afrika gezisine çıkmadan önce yaptığı açıklamada da Merkel ile görüştüğünü belirterek “Tabi kendileri elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz gibi ifadeler söylüyorlar. Bizim sözde Ermeni soykırımı gibi bir problemimiz var mı? Yok... Almanya da şu anda 3 milyonu aşkın Türk’ün yaşadığı bir ülke ve ilişkiler üst düzeyde. Böyle bir oyuna gelecek olursa bu bizim geleceğimize yönelik askeri, ekonomik, ki biz NATO’da olan iki ülkeyiz. Bütün bunlar zedelenir. Bir karar çıkarsa içinde neler var, değerlendirmesini hükümetimiz yapacaktır. Bunun uluslararası hukukta bizi bağlayıcı hiçbir yanı yoktur” diye konuştu.

‘Bir pilotun hatası yüzünden’: Rusya ile ilişkiler hakkında ise Erdoğan şunları söyledi: “Suçlu sandalyesinde oturan bir ülke değiliz ve münasabetleri bozmak isteyen bir ülke de değiliz. Sayın Putin ile ilişkilerimiz iki iyi dost noktasındayken böyle bir konuma gelmiş olması veyahut da bir pilotun yapmış olduğu hata veya bir yanlış sebebiyle koskoca Türkiye’yi feda etmesi gerçekten düşündürücüdür. Rusya ile münasebetlerimizi yeniden geliştirmenin gayreti içerisinde olmamız gerekir.”

Erdoğan’ın pilot açıklamasının farklı yorumlara yol açması üzerine Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan bilgilendirmede “Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye-Rusya ilişkilerinin bir pilot hatasına kurban edilmemesi gerektiği biçimindeki ifadesindeki kasıt, Rus pilotun ihlal hatasıdır” dendi.

BAKMADAN GEÇME!