Öğrencilerden yerli akıllı gübre

Güncelleme Tarihi:

Öğrencilerden yerli akıllı gübre
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2024 07:00

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencileri hazırladıkları Akıllı Gübre projesi ile TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları kapsamında finale kaldı.

Haberin Devamı

511 çalışma arasından seçilen proje, tamamen yerli hammaddelerle üretilen akıllı gübre ile ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyor.

ÜÇ KİŞİLİK EKİP
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Arslanoğlu ve öğrencileri Kutay Çağlayan, Selen Soylu ve İbrahim Uyar tarafından ‘Potasyum Magnezyum Fosfatlı Akıllı Gübre Üretimi Projesi’ adıyla yeni bir ürün geliştirildi. Yavaş salınımlı gübre alanında çalışan öğrenciler tarım sektörüne yönelik bu ürünü atık maddelerden yararlanarak tasarladı.  Proje Yürütücüsü 4’üncü sınıf öğrencisi Kutay Çağlayan hazırladıkları ürünün yavaş salınımlı bir gübre olduğunu belirterek, “Yüzey sularında kolayca çözülüp akarsulara ve denizlere karışabilen gübreler çevre açısından büyük sorun oluşturuyor. Bu nedenle akıllı gübre anlamına gelen yavaş salınımlı gübre kullanılmasına büyük önem veriliyor” dedi.

Haberin Devamı

Öğrencilerden yerli akıllı gübre
ATIK MADDEDEN 
Yavaş salınımlı gübreler, uzun sürede yayılan, yavaş yavaş toprağı besleyen bir gübre türü olarak biliniyor. Yavaş salınım, akıllı gübrenin içindeki doğal ya da organik bileşenler vasıtasıyla gerçekleşiyor ve özellikle yoğun yağışlarda toprağa azar azar karıştığı için yeraltı sularına kadar inmiyor. Gübre kullanımında hem çevresel hem de ekonomik faktörleri gözetecek bir çözüm üretmeyi hedeflediklerini belirten Çağlayan, “Pancar şekeri üretiminde atık olarak ortaya çıkan potasyumdan yararlanarak yavaş çözünen bir gübre olan potasyum magnezyum fosfat elde edilmesi gerekliliğini projelendirdik. Ürünün en önemli özelliği atık maddelerden üretilmesi ve kaliteli olması. Dolayısıyla standartlara uygun, çevre dostu ve ekolojik bir ürün” dedi.

HEDEF PASTADAN PAY ALMAK
Türkiye’de yılda yaklaşık 6 milyon ton gübre üretildiğini belirten Çağlayan, şöyle devam etti: “Pazarda 8 milyon ton gübre kullanılıyor. Biz de seri üretime geçerek piyasadaki bu pastadan pay almayı hedefliyoruz. Bu kapsamda TÜBİTAK 2242 Üniversitesi Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları kapsamında ‘Potasyum Magnezyum Fosfatlı Akıllı Gübre Üretimi’ başlıklı projemiz, 511 proje arasında finale kalmayı başardı.”

 

BAKMADAN GEÇME!