GeriDijitalleşme Yolunda Kadın kooperatifleri için dijital dönüşüm hamlesi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadın kooperatifleri için dijital dönüşüm hamlesi

Kadın kooperatifleri için dijital dönüşüm hamlesi

Habitat Derneği, Visa ve UNDP ve iş birliğinde hayata geçirilen Emekten Sepete Kadın Kooperatiflerini Destekleme Programı’nın ilk yıl etki sonuçları açıklandı.

Bir yıllık sürenin sonunda 14 kooperatifin tamamı online ticaret, dijital pazaryerinde satış ve web sitesi altyapısını başarıyla oluşturdu. Kadın kooperatiflerinin %86’sı satışlarında artış kaydettiğini belirtirken, %93’ü yeni iş birlikleri gerçekleştirdi. Türkiye’nin dört bir yanından kadın kooperatiflerinin katıldığı programa yatırılan her 1 lira, 2 liranın üzerinde sosyal fayda yarattı. Proje ortakları, Programın ikinci yılına 12 yeni kadın kooperatifinin kabul edildiği müjdesini verdi.

Habitat Derneği Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, “Habitat Derneği ve tüm proje ortaklarımız ile kadın istihdamının sürdürülebilir büyüme ve ekonomik kalkınma için ne kadar kıymetli olduğunun farkındayız. Bu doğrultuda Mart 2021’de Paramı Yönetebiliyorum kapsamında ilk olarak 13 farklı şehirden kadın kooperatifleriyle “Emekten Sepete Kadın Kooperatiflerini Destekleme Programı”nı başlattık. Kadın kooperatiflerinin dijital pazar kurması, dijital pazarlama, e-ticaret ve finansal okuryazarlık gibi konuları içeren 11 farklı eğitim programı Haziran 2021’de tamamlandı. Eğitim programını tamamlayan 14 kadın kooperatifi de aktif olarak online satış yapabilir duruma geldi. Emekten Sepete Kadın Kooperatiflerini Destekleme Programı kapsamında yeni döneminde 12 kadın kooperatifi olmak üzere toplamda 19 ilden 26 kadın kooperatifini destekleyeceğiz. Kadın kooperatiflerinin bin bir emekle ürettikleri el emeği ürünlerinin dijitalde pazarlanarak Türkiye’nin dört bir yanına ulaşması hikayelerini dinlemek bir kez daha yaptığımız projenin ne kadar anlamlı olduğunu bizlere hatırlattı” dedi.

Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel, “Visa olarak bir ekonomi ne kadar kapsayıcı olursa, o ekonomideki oyuncuların da o kadar gelişip büyüyeceğine inanıyoruz. Eşit işaretine benzeyen logomuz kapsayıcılık ve eşitliğe dayalı yaklaşımımızı çok güzel özetliyor. Bu bağlamda hem kadınların güçlenmesi hem de küçük işletmelerin dijitalleşerek ekonomiye dahil olabilmeleri için pek çok projeyi aynı anda yürütüyoruz. Emekten Sepete Kadın Kooperatiflerini Destekleme Programı her iki odağımızı da içeriyor. Program sonucunda kooperatiflerin tümünün ticaret altyapısını dijitalleştirmiş olmasını yüzde yüz başarı olarak nitelendiriyoruz. Kadın kooperatiflerinin %76’sının program sayesinde e-ticarete başlaması, %71’inin satış kanallarını çeşitlendirebilmesi ve %47’sinin ihracatı hedeflemesi yaptığımız işin ne kadar katma değerli olduğunu ortaya koyuyor. Dijitalleşme desteği verdiğimiz kooperatiflerden ‘Dünyamız değişti’, ‘3 senede gideceğimiz yolu 1 senede aldık’, “Online siparişe başlayınca yurt dışına satışa başladık’, ‘Bereketimiz arttı’ gibi sözleri duymak projenin bundan sonrası için de bizleri çok yüreklendiriyor. Emekten Sepete Kadın Kooperatiflerini Destekleme Programı ile dijitalleşme yolunda üreten kadınların yanında olmaya devam edeceğiz” dedi. 

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, "Kooperatifler, Türkiye’de kadınların ekonomiye düşük katılım oranına çözüm bulmak için ilgi çekici bir fırsat sunuyor” diyen UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton sözlerine şöyle devam etti: “Ancak sıklıkla kooperatiflerin ürünleri için pazar bulmada zorluk çektiklerini görüyoruz. Bu nedenle daha geniş bir pazar yerine ulaşmak için dijital araçların nasıl kullanılabileceği konusunda kendilerine tam zamanında destek sağlayabilmekten büyük memnuniyet duyuyoruz" şeklinde konuştu.

Emekten Sepete Kadın Kooperatiflerini Destekleme Programı

13 yıldır başarılı ile yürütülen, 2 milyona yakın kişiye ulaşan Paramı Yönetebiliyorum projesi kapsamında gerçekleştirilen Emekten Sepete Kadın Kooperatiflerini Destekleme Programı, kadın kooperatiflerinin finansal kaynaklarını doğru yönetme, girişimcilik alanında farkındalıklarını artırma ve bilgi teknolojileri hizmetlerini doğru kullanma becerilerini geliştirmeyi hedefliyor. Kooperatiflere dijitalleşme başlığı altında web sitesi kurulumu, ödeme altyapısının oluşturulması, marka oluşturma, lojistik gibi e-ticaretin tüm bileşenleri konusunda eğitim ve destek sağlanıyor. Her kooperatife bilgisayar hibe ediliyor ve e-ticaret altyapılarının kurulumu gerçekleştiriliyor. Kooperatiflerin dijital pazaryerlerinde tanıtım ve görünürlük faaliyetleri desteklenerek sosyal medya üzerinden etkin iletişime başlamaları sağlanıyor. Programa dahil olan 26 kooperatif Türkiye’nin dört bir yanındaki 19 ilden geliyor. Kooperatiflerin %93’ü daha önce böyle bir programa dahil olmadıklarını belirtiyor. Kooperatifler ağırlıklı olarak gıda, hediyelik eşya, tekstil ve daha pek çok alanda ürünler üretiyorlar. 

False