Yurtdışı eğitimde yeni rota

Güncelleme Tarihi:

Yurtdışı eğitimde yeni rota
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2024 07:00

Yurtdışı eğitim denince ilk akla gelen ve birçok öğrencinin hayallerini süsleyen ABD, bu yıl yerini Almanya’ya bıraktı. Öğrenciler lisans eğitim için artık hem okul fiyatlarının uygunluğu hem de konumu nedeniyle Avrupa’yı, özellikle de Almanya’yı tercih ediyor.

Haberin Devamı

 

30 farklı ülkeden yaklaşık 200 eğitim kurumunun katıldığı IEFT Yurtdışı Eğitim ve Kariyer Fuarı, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da düzenlendi. Kolej, dil ve yaz okulu ile üniversitelerin yerini aldığı fuarı yaklaşık 15 bin kişi ziyaret etti. IEFT Fuarları Müdürü Selime Tokoğlu, önceki yıllara kıyasla bu yıl öğrencilerin ABD yerine Avrupa ülkelerini tercih etmeye başladığını belirterek, şunları söyledi:

ÜCRETSİZ ÜNİVERSİTE

“İngiltere, Kanada ve Amerika’ya her zaman bir talep var. Fakat son yıllarda Avrupa ülkeleri daha çok tercih edilmeye başlandı. Bunun sebebi ise Avrupa’daki eğitim kurumlarının fiyatların daha uygun olması ile oradaki üniversitelerin dünya üniversite sıralama kuruluşlarında üst sıralarda yer alması. Kanada ve İngiltere çalışma izni ve dil eğitimi açısından avantajlı. Bu sebeple çok tercih edilen ülkelerden. Ancak son birkaç yıldır Avrupa ülkelerinden en çok Almanya’ya yoğun bir talep olduğunu görüyoruz.
Buradaki en büyük etken hem konumu hem de oradaki devlet üniversitelerinin ücretsiz olması. Öğrenciler sadece harç ödeyerek eğitim alabiliyor. Almanya’daki vakıf üniversiteleri de uygun fiyatta eğitim veriyor. Almanya’yı İtalya ve Polonya takip ediyor.

HANGİ ALANLAR

Haberin Devamı

Öğrenciler bu ülkelerde en çok mühendislik, işletme, bilgisayar bilimleri ve tıp eğitimine yöneliyor. Yurtdışında dil eğitimi almak her zaman çok popülerdi ancak son zamanlarda lisans ve yüksek lisans eğitimleri öne çıkmaya başladı. Öğrenciler üniversite eğitimlerini bu ülkelerde tamamlayıp sonrasında iyi bir iş sahibi olmayı ve nitelikli bir kariyer yapmayı istiyorlar. Diğer yandan Türkiye, yurtdışındaki okulların ilgisini çekiyor. Bu çift taraflı bir süreç. Türkiye’deki öğrenciler yurtdışındaki okullara bakarken, yurtdışındaki okullar da Türk öğrencilerini kazanmak istiyor. Çünkü yurtdışındaki okullar Türk öğrencilerini çalışkan, azimli ve disiplinli olarak görüyorlar.”

Yurtdışı eğitimde yeni rota


Haberin Devamı

YILDA 100 BİN ÖĞRENCİ

Dil eğitimi, lisans, yüksek lisans, Work and Travel gibi yurtdışında tercih edilen tüm programlar nedeniyle yılda yaklaşık 100 bin öğrencinin yurtdışına eğitim almaya gittiğini belirten Tokoğlu, “Bu rakam hiçbir zaman azalmıyor hatta artarak devam ediyor. Sadece öğrencilerin lokasyon tercihleri zaman zaman değişiklik gösterebiliyor” diye konuştu.

ASYA DA YERİNİ ALDI

* Fuara bu yıl Çin, Japonya ve Kore gibi Asya ülkelerinin de katıldığını dile getiren Tokoğlu, “Kaliteli eğitim ve burs seçenekleri nedeniyle son yıllarda bu ülkeler de tercih edilmeye başlandı. Özelikle Japonya, teknoloji konusunda verdiği eğitimle dünya çapında öne çıkıyor. Kore de sağladığı burs fırsatlarıyla öğrencilerin ilgisini ciddi anlamda çekiyor” dedi.
Tıp ve mühendislik istiyorlar

Haberin Devamı

* Fuarı ziyaret eden velilerden Nuray Pehlivanoğlu, Alman Lisesi’nde okuyan 14 yaşındaki çocuğunun eğitimi hakkında bilgi almaya geldiğini söyleyerek, “Almanya’daki okullarla ilgileniyoruz” dedi.

* Kızı 12’nci sınıf öğrencisi olan Gizem Özsoy da “Hedefimiz mühendislik olduğu için daha çok Almanya’daki üniversiteleri inceliyoruz. Londra’da da yaz ve dil okullarına bakıyoruz. Kızım bu yıl kesin yurtdışına gidecek” diye konuştu.

* 12’nci sınıf öğrencisi Rana Elif Demir de üniversite eğitimini Almanya’da almak isteyenlerden: “Almanya’daki üniversitelerde okumak istiyorum. Çünkü tıp ya da moleküler biyoloji alanında lisans eğitimi almayı düşünüyorum.”

Haberin Devamı

* 11’inci sınıf öğrencilerinden Şimal Altınkılıç ve Zeynep Naz Gündüz ise “Polonya ve İtalya’daki üniversitelere bakıyoruz. Çünkü bu ülkelerin eğitimleri daha iyi ve ekonomik açıdan daha uygun” diye konuştular.

DENKLİK İÇİN YKS ŞART

* YÖK, bu yıldan itibaren yurtdışı yükseköğretim kurumlarına kayıtta YKS puanı gerektiğine ilişkin karar aldı. Karara göre, lise eğitimlerini Türkiye’de tamamlayan ancak yurtdışında lisans eğitimi görmek isteyen öğrenciler arasından 15 Mart’tan sonra kayıt yaptıranların mezuniyet sonrası denklik alabilmesi için YKS’ye girmiş olması şart.

BAKMADAN GEÇME!