Yurt dışındaki öğrencilerin burs miktarı arttı

Güncelleme Tarihi:

Yurt dışındaki öğrencilerin burs miktarı arttı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2023 18:09

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yurt dışında Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) bursu ile eğitim gören lisansüstü öğrencilerinin birçok talebini karşıladıklarını belirterek "MEB burslusu öğrencilerimizin burs miktarını bulundukları ülkenin enflasyonuna bağlı olarak değişen oranlarda yükseltiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 'Yurt Dışında MEB Bursuyla Eğitim Gören Lisansüstü Öğrencilerle Buluşma Programı'nda konuştu.  Yılmaz, öğrenci gönderilen ülke yelpazesini genişlettiklerini vurgulayarak şunları söyledi:

"Avrupa ve Amerika'nın yanı sıra Hindistan, Malezya, Brezilya, Güney Afrika, Tunus, Azerbaycan gibi stratejik ilişkilerimizin olduğu 50'den fazla ülke ve bölgeyi de listeye ekledik. Halihazırda 48 farklı ülkede, 123 üniversite ve 40 farklı kamu kurumu adına toplam 3 bin 415 öğrencimiz bulunuyor. Bursiyerlerin dönüşte yaşadıkları en önemli sıkıntı; kadro meselesiydi. Kadro bulamama sorununu da yasal düzenlemeyle çözüme kavuşturduk. Adına gittikleri üniversitelerde eğitimlerine uygun kadrolara, kadro kısıtı aranmaksızın atanabilmelerini sağladık. Yine yaptığımız kanun değişikliği ile devlet memuru olup, burstan yararlanmak isteyen adaylar için istifa şartını kaldırdık. Yurt dışında geçirilen sürelerin tamamının memuriyete sayılmasına imkân tanıdık. Daha evvel, bursiyerlerimizin eş ve çocuklarının yurt dışındaki tedavi giderleri karşılanmazken, attığımız adımla bunu da çözdük. Doktora sonrası uluslararası proje, araştırma veya yeni teknolojilerle ilgili çalışma yapacak öğrencilere ilave 2 yıl süre verilmesini sağladık. Daha bunların dışında öğrencilerimizin pek çok talebini karşıladık.

Haberin Devamı

BİLİMSEL GELİŞİME ODAKLANIN
Tüm dünyada son 60-70 yılın zirvesine çıkan enflasyonun, milletimiz gibi yurt dışında burslu okuyan öğrencilerimizi de etkilediğini biliyoruz. 6 Şubat depremlerinin yol açtığı ekonomik zorluklarla mücadele ederken, imkanlar dahilinde bu sorunlara çözüm bulmaya gayret ediyoruz. Sizlerin eğitimlerini en iyi şartlarda sürdürmeniz noktasında bugüne kadar hiçbir fedakarlıktan kaçınmadık. İnşallah bundan sonra da sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz. Eğitiminiz boyunca aklınızı maddi sorunlara değil; bilimsel gelişime daha iyi odaklayabilmeniz için MEB burslusu öğrencilerimizin burs miktarını bulundukları ülkenin enflasyonuna bağlı olarak değişen oranlarda yükseltiyoruz. Bu artışla birlikte öğrencilerimiz, kırtasiye ödeneği ile dahil Amerika Birleşik Devletleri'nde aylık 1780 dolardan 2 bin 426 dolara, İngiltere'de aylık 1200 sterlinden 1646 sterline, Almanya'da 1490 avrodan aylık 1993 avroya yükselmiş şekilde burslarını alacak. Böylece hiçbir öğrencimizi bulundukları ülkede enflasyona ezdirmeyecek bir artış yapmış olduk.

Yurt dışındaki öğrencilerin burs miktarı arttı
BAKAN TEKİN: HAK ETTİĞİNİZ DEĞERİ VERMEK İÇİN BURADAYIZ
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise müsteşarlık yaptığı dönemden bu yana 1416 sayılı Kanun uyarınca verilen bu bursları çok önemsediğini ve yararlanan öğrencilerin yaşayabilecekleri her problemde bakanlık olarak arkalarında duracaklarını belirterek, "Hak ettiğiniz şekilde yetişmeniz ve hak ettiğiniz şekilde Türkiye'ye hizmet edebilmeniz için elimizden geleni yapacak bir ekip olarak; MEB olarak karşınızdayız" dedi. Bakan Tekin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2006 yılından itibaren bu projeyi, insan kaynağı yetiştirme projeksiyonunun merkezine aldığını vurgulayarak, "5 yılda 5 bin bursiyer mantığıyla yola çıktıktan sonra 2022 yılına kadar gönderilenin 2 katı kadar bursiyer, yurt dışına gönderildi. Sürecin içerisindeki bütün problemleri çözebilecek, çözmek isteyecek bir ekip olarak karşınızda olduğumuzu deklare ediyorum. Ülkemizi en iyi şekilde yurt dışında temsil ettiğiniz için biz de başarılarınızı ödüllendirmek, hak ettiğiniz değeri vermek için buradayız" diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!