Vergi dairesi borç sorgulama nasıl yapılır? TC kimlik ile E-Devlet veya telefon numarasından nasıl borç sorgulanır?

Güncelleme Tarihi:

Vergi dairesi borç sorgulama nasıl yapılır TC kimlik ile E-Devlet veya telefon numarasından nasıl borç sorgulanır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2022 20:21

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren vergi borçları, E devlet sistemi üzerinden sorgulanabilmektedir. TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapabileceğiniz sistemde, borcun gecikmesi ya da faiz eklenmesi durumlarında devlete olan borçlar doğrudan GİB sistemine aktarılabilir ve E devlet sistemi üzerinden ödeme yapılmaması durumu söz konusu olabilir. Peki, vergi borcu nasıl sorgulanır ve internet üzerinden ödeme nasıl yapılır ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Vergi borcu sorgulama E devlet sistemi üzerinden sağlanır. TC kimlik numarasını ve PTT aracılığı ile ile giriş sağlandıktan sonra doğrudan 'Vergi borcu sorgulama' arama butonuna yazıldıktan sonra öğrenilebilmektedir.

 Vergi Dairesi Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

 İnteraktif vergi dairesi, internet üzerinden kişinin var olan bütün vergi borçlarını sorgulayabileceği bir sistemdir. Sistem E devlet şifresi ve TC kimlik numarası ile giriş sağlayabileceğiniz, doğrudan kartınız ile ödemeyi sağlayabileceğiniz online bir platformdur. www.ivd.gib.gov.tr aracılığı ile sisteme erişip ilgili bilgileri girebilir, sol tarafta yer alan kategoriden gecikmiş ya da mevcut vergi borçlarınızı sorgulayabilirsiniz.

 TC Kimlik ile E-Devlet Üzerinden Nasıl Borç Sorgulanır?

Haberin Devamı

 TC kimlik numarası ile E-devlet sistemine giriş yaptığınızda, arama butonuna 'vergi' yazmanız halinde sistem sizi doğrudan GİB'in sistemine yönlendirecektir. Bunun dışında sisteme herhangi bir bilgi girmenize gerek bulunmamaktadır. E devlet yönlendirmesi ile erişmiş olduğunuz sitede ana ekranda gecikmiş ve mevcut borçlarınız; anapara ve faiz detayları ile size gösterilmektedir.

 Telefon Numarasından Nasıl Borç Sorgulanır?

 Telefon numarası aracılığı ile borç sorgulama güvenlik açıkları nedeni ile sağlanamaz. Kişinin E-devlet sistemine erişimi TC kimlik numarası ve kendisi tarafından belirlenmiş olan şifresi ile öğrenilmektedir. Doğrudan sistem üzerinden telefon numarası belirtilerek sorgulanma yapılamamaktadır. Ancak daha önce telefona kaydedilmiş olan E-devlet sistemi ile GİB'e erişim sağlanabilir.

 Vergi borcu sorgulamanın bir diğer ve en eski yolu da yaşanılan muhitteki vergi dairesine kimlik ile beraber gitmektir. Randevu merkezin girişindeki bankomattan alındıktan sonra, ilgili görevliye kimlik uzatılarak kişinin var olan vergi borçlarının sorgulaması yapılabilir. Doğrudan vergi dairesine giderek vezneye ödeme de sağlanabilir. Ödeme yapıldığı anda borç sistem üzerinden düşecektir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!