Vakıf üniversitelerinin öğrenci çekme yarışı

Güncelleme Tarihi:

Vakıf üniversitelerinin öğrenci çekme yarışı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2015 09:33

NASA’ya gönderen de, maaş gibi burs imkânı sağlayan da var. Cep telefonunu adaylara verip chat yapan rektör de bulunuyor.

Haberin Devamı

LYS sonuçları açıklandı. Şimdi sırada tercih dönemi var. Aileler ve adaylar, hangi üniversiteyi seçeceklerinin telaşına düşmüşken, vakıf üniversiteleri de öğrenci çekmek için birbiriyle yarışıyor. Kazananın NASA’ya yollanacağı bir yarışma düzenleyen de var, LYS’de ilk 100’e girip kendini tercih eden öğrenciye sekiz ay boyunca, asgari ücretin altı katı kadar yani 6000 lira burs veren de bulunuyor. Bazı üniversiteler ise, tanıtım ve tercih kampanyalarına o kadar yükleniyor ki, yüzlerce yeni eleman istihdam ediyor. Bir fabrika kurmaya yetip de artacak sayıda eleman alarak kampanya yapıyorlar. İşte vakıf üniversitelerinin tanıtım ve tercih kampanyalarından öne çıkan bazıları:

NASA’YA BİLET

İzmir Ekonomi Üniversitesi tanıtım ve tercih günlerinde sosyal medyada dikkat çekici bir kampanyaya imza attı. ‘İzmir Ekonomi ile NASA’ya adlı instagram yarışmasında 3 boyutlu roket ile en yaratıcı fotoğrafı çeken bir kişi, Amerika’daki uzay üssü NASA’ya götürülecek. Yarışmaya katılmak için, ‘geliştirilen arttırılmış gerçeklik uygulaması IEU AR’ı, Google Android ya da Appstore üzerinden telefona indirmek gerekiyor. Okulun sosyal medya hesaplarında duyurulan yarışma, teknoloji ve bilim meraklısı öğrencilerin dikkatini üniversiteye çekmeye çalışan farklı bir proje.

Haberin Devamı

Vakıf üniversitelerinin öğrenci çekme yarışı
İLK 100’E 6 BİN LİRA

Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi’nin verdiği ‘üniversiteye giriş yüksek başarı bursu’ 6 bin lirayı buluyor. LYS yerleştirme puan türünde ilk 10 bine girip, kendisini tercih eden öğrenciye 8 ay boyunca aylık burs veriliyor. Başarı sırası ve burs miktarları şöyle: 1-100 arası 6 bin, 101-1000 arası 4 bin lira, 1001-2500 arası 3 bin lira, 2501-5000 arası 2 bin lira, 5001-10.000 arası 1.000 lira.

AYLIK 5 BİN LİRA BURS

Hasan Kalyoncu Üniversitesi, kendisini tercih eden adaylara aylık 5 bin liraya kadar burs imkânı sunuyor. İlk 10 bine girip üniversiteyi tercih eden aday disiplin cezası almazsa, hazırlık varsa 5 yıl, yoksa 4 yıl boyunca yüzde 100 burslu okuyabiliyor. Ayrıca LYS’de belirtilen sıralamalara girip üniversiteyi tercih edenlere 8 ay boyunca para ödeniyor. Sıralama ve miktarlar şöyle: LYS’de ilk 100’e girenlere aylık 5 bin, 500’e girenlere 3 bin, 1000‘e girenlere 2 bin, 5000’e girenlere 500, 10 bin’e girenlere 1000 lira ödeniyor.

Haberin Devamı

600 KİŞİLİK EKİP

İstanbul Aydın Üniversitesi, Türkiye’de 158 noktada 600 gönüllüyle rehberlik ve kariyer hizmeti veriyor. Masraflarının üniversite tarafından karşılandığı rehberlik ekibi akademisyenler, uzmanlar ve öğrencilerden oluşuyor. Merkezler özellikle tercih günlerinde tüm illerde faaliyet gösteriyor.

‘KÂHİN’E SOR, SÖYLESİN

Yaşar Üniversitesi, tercihlerine karar verecek öğrencilere ‘Üniversite Kâhini’ adlı interaktif video uygulaması ile rehberlik hizmeti sunuyor. Sitede interaktif videolardaki soruları takip ederek ilgili ölümlere yönlendiriliyorsunuz.

Vakıf üniversitelerinin öğrenci çekme yarışı

KİMİ ÖĞRETİM ÜYESİNİ TANITIYOR, KİMİ DE HEYET BAŞKANIYLA ADAYLARA MESAJ VERİYOR

Haberin Devamı

Üniversitelerin tanıtım stratejileri de birbirinden farklı. Koç Üniversitesi ilanlarında öğretim üyelerini tanıtarak, adayların dikkatini çekmeye çalışıyor. ‘3. Nesil Üniversite’ kavramını öne çıkaran Nişantaşı Üniversitesi ise, basın organlarını ve ilanları yoğun kullanıyor. Üniversite, sokakları Mütevelli Heyet Başkanı Levent Uysal’ın fotoğraflarının yer aldığı birkaç billboardın bir araya gelmesiyle oluşan yüzlerce giantboardla donatıyor.

‘KOMŞU’YA BURS VERİLİYOR

Kimi üniversiteler, ‘komşuluk kültürü’nü yaşatarak, bulundukları ilçeden kendilerine kayıt yaptıracak adaylara burs imkanı sağlıyor. Esenyurt, Maltepe ve Piri Reis Üniversiteleri bulundukları ilçede ikamet edenlere bazı kriterler kapsamında çeşitli oranlarda burs sağlıyor. Ayrıca bazıları bulundukları ilçeden mezun olan lise öğrencilerine de bu imkânı veriyor. Maltepe Üniversitesi’nin tanıtım ve tercih hizmetleri için ayırdığı bütçe ise, yaklaşık 1 milyon lira.

Haberin Devamı

SORULAR BAŞKANA

Haliç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Av. Mansur Topçuoğlu, adayların üniversiteyle ilgili sorularını Twitter’dan kendi yanıtlıyor. “Birkaç sorum var, sorabilir miyim?” diyen adaya “Haydi sor, sor” diyerek üniversiteyle ilgili sorulara cevap veriyor. Veliler de Topçuoğlu’nun yakın markajında. Topçuoğlu, velilerin “Oğlum neden işletme, diyorum baba işletme benim hayalim, diye yanıt veriyor. Hocam sevdiği kız falan olmasın sizin okulda” şeklindeki tweetlerini, “Bırakın gençler hayallerinin peşinden koşsunlar, bize onlara yardımcı olmak düşer” diye yanıtlıyor.

250 AKADEMİSYEN ANADOLU YOLLARINDA

Yeditepe Üniversitesi 14 yıldır kasım ayında Anadolu tanıtımı için 81 ile gidiyor. Bu tanıtıma rektörün yanı sıra her fakülte ve bölümden farklı unvanlarda 250 akademisyen katılıyor. Türkiye’nin 81 ilinde liseler ziyaret ediliyor, öğrenciler ve akademisyenler bir araya geliyor, kariyer konusunda rehberlik hizmeti veriliyor. Üniversite kendisini davet eden her okulu ziyaret ediyor.

Haberin Devamı

TEXAS’TA ÜCRETSİZ HAZIRLIK OKULU

LYS başarı sıralamasına giren ve Murat Hüdavendigar Üniversitesi’nde siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünü seçenlere burs veriliyor. Tamburs hakkı kazanan bu öğrenciler, ABD Texas eyaletindeki İngilizce ve İspanyolca hazırlık okulunu ücretsiz okuyabiliyor. Üniversitenin anlaşmalı olduğu ABD üniversitelerinden ücretsiz ders alabilme ve kredileri saydırabilme hakkı tanınıyor.

Vakıf üniversitelerinin öğrenci çekme yarışı
ADAYLARA SİMÜLATÖRDE UÇUŞ DENEYİMİ

Özyeğin Üniversitesi, aday öğrencilere Boeing 737 tipi simülatörde uçuş deneyimi yaşatıyor. Sivil Havacılık Yüksek Okulu bünyesinde Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği ve Pilot Eğitimi Lisans programlarıyla eğitim veren üniversitenin Çekmeköy’deki kampusunu 10 Temmuz’a kadar ziyaret eden adaylar, 15 dakikalık uçuş deneyimleyebilecek. Ayrıca, gastronomi dünyasının duayenleri de aday öğrencilerle buluşacak. Bir gastro show yapılacak.

‘PERİSCOPE’ İLE KARİYERI GÖZLÜYORLAR

Okan Üniversitesi, Twitter Periscope uygulaması üzerinden uzman kariyer danışmanlarının da katıldığı tercih toplantıları düzenliyor. Kariyer planları ve tercih sürecinde sorular anında yanıtlanıyor. Herkese açık Periscope buluşmalarına binin üzerinde katılım oluyor. Buluşmalar tercih dönemi boyunca haftanın her günü 18.00’de yapılıyor.

Vakıf üniversitelerinin öğrenci çekme yarışı
BURSLU ÖĞRENCİYE SAĞLIK SİGORTASI

İstanbul Şehir Üniversitesi, tam burslu, yüzde 50 ya da 25 burslu giren öğrencilerine sağlık sigortası yapıyor. Ayrıca bu öğrencilere laptop hediye ediliyor.

Vakıf üniversitelerinin öğrenci çekme yarışı
ADAYLAR İÇİN PROJE BURSU

Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilere proje bursları veriyor. Aday öğrencilerin LYS’ye girmeden önce akademik komisyona sundukları proje sonucu tercihlerden sonra üniversiteye burssuz yerleşirse, rektörlükten onaylı proje bursu hakkını elde ediyor. Üniversite ayrıca 150 kişilik bir tanıtım ve tercih ekibi oluşturdu. Saat bazında ücretlendirilen bu ekibin üyeleriyse her yıl 1000’i aşkın başvuru arasından seçiliyor. Seçilen öğrenciler yazın gerçekleşecek tanıtım ve tercih günleri için akademik personel tarafından etkili iletişim kurma, ÖSYM tercih yönetmeliği, kural ve içeriklerle ilgili eğitimden geçiriliyor.

Vakıf üniversitelerinin öğrenci çekme yarışı
REKTÖRLE WHATSAPP YAZIŞMASI

MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, öğrencilerle daha yakın ilişkiler kurabilmek için kişisel cep telefonunu sosyal medyada paylaştı. Rektör tercih günlerinde bu sayede öğrencilerin ilk elden bilgi alacağını söylüyor. “İTÜ’deyken çevremdeki herkeste telefonum vardı. Ben şeffaflık ortamında öğrencilerle yaşamayı seviyorum. Bazen çok kişi arıyor. Ancak öğrencilerin çoğu whatsapp’tan yazmayı tercih ediyor. Bu sayede öğrenciler kadar, aileleri için de iyi oldu” diyor. MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut da Twitter’ın Periscope uygulaması üzerinden aday öğrencilerin sorularını yanıtlıyor.

Vakıf üniversitelerinin öğrenci çekme yarışı
TERCİH DÖNEMİNİ CHAT İLE YAPIYORLAR

Kadir Has Üniversitesi kurumsal iletişimin yürüttüğü Khas Chat uygulaması, aday öğrencilerin okulla ilgili merak ettiği her şeyi cevaplamayı amaçlıyor. Anlık soru-cevap şeklinde ilerliyor. Burada öğrenciler akademisyen ve dekanlarla görüşmek için yüz yüze ya da skype randevuları alabiliyor. Üniversite aynı zamanda adaylar arasında #Khasİletişimdeyim hashtagi ile bir selfie yarışması da düzenliyor. Kazananlara özel tasarım tişört hediye ediliyor.

Vakıf üniversitelerinin öğrenci çekme yarışı
ÜNİVERSİTE AYAĞINIZA TIR İLE GELİYOR

İstanbul Süleyman Zaim Üniversitesi tercih döneminde İstanbul’un çeşitli noktalarında herkese açık mobil kariyer merkezi kuruyor. 6-14 Temmuz’daki üniversite tercih dönemi boyunca İstanbul’u dolaşacak tırların içinde uzman danışmanlar, rehber öğretmenler ve gönüllü öğrenciler yer alacak. Gezici ekip isteyen herkese kariyer planlama ve tercih sürecinde destek olacak.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ EĞLENCELİ VİDEO HAZIRLIYOR

Tercih günleri kapsamında Kültür Üniversitesi’nde ‘kültür elçileri’ adı verilen öğrenci grubu eğlenceli videolar hazırlıyor, YouTube’da paylaşıyor. Üniversite ayrıca aday öğrencilerin sorularının anlık olarak yanıtlandığı chat servisi ile de hizmet veriyor.

UÇAK BİLETİ VERİYOR

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, LYS’de ilk 1.000’e girip de kendisini tercih edenlere yılda iki kere KKTC-Türkiye gidiş-dönüş uçak bileti bursu veriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!