Uzmanlardan YKS adaylarına: Başarının tek yolu sınav değil

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlardan YKS adaylarına: Başarının tek yolu sınav değil
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2018 15:38

YKS için geri sayım başladı. 30 Haziran ve 1 Temmuz’da düzenlenecek sınav için adayların heyecan ve stresleri artarken uzmanlar ise, sınava verilen önem arttıkça kaygı ve stresin de arttığını belirtiyor. Son günlerde açık hava etkinliklerinin adayların kaygısını azaltacağını belirten uzmanlar, hayatta başarılı olmanın tek yolunun sınavlar olmadığını da hatırlatıyor.

Haberin Devamı

Yaklaşık 2 milyon 300 bin adayın yarışacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) kısa bir süre kaldı. Sınav 30 Haziran ve 1 Temmuz’da düzenlenecek. Stres ve heyecanları artan adaylar, “Konularım yetişmezse, istediğim netlere ulaşamazsam, sınava az zaman kaldı konular yetişmedi” şeklinde çalışma temposunu olumsuz etkileyecek düşüncelere kapılabiliyor. “Sınava verilen önem ne kadar yüksekse gencin yaşadığı stres ve kaygı da o denli yüksek oluyor” diyen uzmanlar, kaygıyı azaltmanın yolunun sınavda başarılı olmanın tek amaç haline getirilmemesi olduğunu belirtiyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden Prof. Dr. R. Nükhet Çıkrıkçı Demirtaşlı’nın, üniversite adaylarına önerileri şöyle:

SINAVA VERİLEN ÖNEM ARTTIKÇA KAYGI DA ARTAR
Üniversiteye giriş sınavı gençler ve aileleri için büyük önem taşıyor kuşkusuz. Sınava verilen önem ne kadar büyükse gencin yaşadığı stres ve kaygı da o denli yüksek oluyor. Bu kaygıyı azaltmanın belki de en iyi yolu, sınavın ve sınavda başarılı olmanın hayatın tek amacı olmadığını fark etmektir. Bu tür bir sınavda başarı, sınav zamanına iki-üç yıl kala yapılacak hazırlıklarla değil, temel eğitime hatta okul öncesine kadar giden eğitimin niteliğine bağlıdır. Bu noktada ailelerin, çocuklarının gireceği tüm sınavlarda başarılı olabilmeleri için kullanacakları formül onların akademik başarısıyla ruh ve beden sağlığı arasındaki dengeyi, uyumu gözeterek çocuk yetiştirmek. Bu, sadece sınav başarısı için değil yaşam başarısı için de önemli.

Haberin Devamı

ALTERNATİFİNİZ OLSUN
Peki, sınava iki-üç hafta kala gençler neler yapabilir? Elbette tercih edilen bir durum değil ama diyelim ki sınavda istediğiniz sonucu alamazsanız, sonraki sınav zamanına kadar geçen sürede neler yapabileceğinizi şimdiden planlamak, sınav kaygısını azaltmanın bir yolu olabilir. Elbette bu süre içinde yeniden sınava hazırlanılacaksınızdır ama bu arada yeni bir beceri kazanmayı hedefleyebilirsiniz. Örneğin; bir yabancı dil öğrenmek veya yabancı dilinizi ilerletmek için bir kursa devam etmek, bir spor veya sanat dalıyla ilgili eğitim almak, bilgisayar teknolojileriyle ilgili sertifikalar almak (belediyelerin ve Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı halk eğitim merkezlerinin açtığı ücretsiz veya düşük ücretli kurslar) gibi.

Haberin Devamı

AÇIK HAVA ETKİNLİKLERİ KAYGIYI AZALTIR
Sınava 8-10 gün kala açık havada daha çok bulunarak bedensel egzersizler yapmak, çeşitli zihinsel gevşeme teknikleri uygulamak, eğlenceli faaliyetlere arkadaşlarla katılmak, ilginizi çeken konularda yazılmış çeşitli kitap ve dergileri okumak, dengeli beslenmek, yeterince uyumak fiziksel ve psikolojik olarak rahatlamanıza yardımcı olabilir.

PROFESYONEL DESTEK ALMAKTAN ÇEKİNMEYİN
Sınav kaygısı çok yüksek olanlar bu konuda bir psikolog veya psikolojik danışmandan profesyonel yardım almaktan çekinmemeli.

MUTLU BİR HAYATIN TEK YOLU SINAV DEĞİL
Hepimiz mutlu ve refah bir yaşam sürmek isteriz. Sınavlarda başarılı olmak bunu sağlamaya yardımcı olabilir, ama tek yolu bu değildir. Başarısızlıklar karşısında yılmadan çalışmalara devam etmek, yaşamın farklı yönlerini de keşfederek yola devam etmek bizi güçlü ve mutlu kılar.

BAKMADAN GEÇME!