Üniversitelerde bahar yarıyılı uzaktan başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Üniversitelerde bahar yarıyılı uzaktan başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2023 14:33

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “2022-2023 akademik yarıyılı bahar dönemi hakkında bazı kararlar aldık. Bu dönemin uzaktan öğretim yoluyla tamamlanması uygun görüldü. Alınan bu kararlar nisan ayı başı itibarıyla yeniden gözden geçirilerek uzaktan eğitimin yanında yüz yüze eğitimle harmanlanmış hibrit modele geçilebilecek” dedi.

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “2022-2023 akademik yarıyılı bahar dönemi hakkında bazı kararlar aldık. Bu dönemin uzaktan öğretim yoluyla tamamlanması uygun görüldü. Alınan bu kararlar nisan ayı başı itibarıyla yeniden gözden geçirilerek uzaktan eğitimin yanında yüz yüze eğitimle harmanlanmış hibrit modele geçilebilecek” dedi.

YÖK Başkanı Erol Özvar, yükseköğretim kurumlarında 2022-2023 bahar dönemine ait alınan karalar hakkında açıklamalarda bulundu. Özvar, 11 ilde yapılan ön inceleme sonucunda çoğu kampüste yıkılan binanın olmadığını fakat ağır hasarlı binaların bulunduğunu tespit ettiklerini söyledi. Tüm illerde çoğu üniversite binasının kullanılabilir durumda olduğunu ve buralarda afetzedelere hizmet verdiğini belirten Özvar, 2022-2023 akademik yarıyılı bahar dönemine ait alınan kararlar hakkında şunları söyledi:

Haberin Devamı

NİSAN AYI BAŞINDA YENİDEN DEĞERLENDİRİLECEK
“Kurumumuz tarafından Kahramanmaraş merkezli depremin ülkemiz genelindeki etkileri, depremden etkilenen vatandaşlarımız ile öğrencilerimizin barınma durumları, sosyal koşullar ve sürdürülebilir öğretim süreçleri gibi birçok faktör değerlendirilerek 2022-2023 bahar döneminin uzaktan öğretim yoluyla tamamlanması uygun görüldü. Bütün çabamız eğitim öğretimde normalleşmenin mümkün olan en kısa sürede sağlanması. Öğrencilimizin verimli ve kesintisiz şekilde eğitimini sağlamak için önlisans, lisans ve lisansüstünde 2022- 2023 akademik dönemine ilişkin bazı kararlar aldık. Bu kararları alırken üniversiteler, sivil toplum kurumları ve uzman bilim insanlarımızla istişare ve değerlendirmeler yaptık. Alınan kararlar nisan ayı başı itibarıyla yeniden gözden geçirilerek şartlar değerlendirilerek uzaktan eğitimin yanında yüz yüze eğitimle harmanlanmış hibrit modele geçilebilecek.”

UYGULAMALI EĞİTİMLER YÜZ YÜZE
Özvar, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar dönemi üniversitelerin yetkili kurullarınca alınacak kararlarla 20 Şubat 2023 tarihinden itibaren başlayabilecek. Yükseköğretim kurumlarımızın diploma programlarında uzaktan eğitime ilişkin usul ve esaslar kapsamındaki ilgili maddede yer alan yüzde 30 kısıtlaması olmaksızın, üniversiteler ilgili programlarda uzaktan öğretim yöntemlerini kullanabilecek. Ayrıca eğitimlerine yükseköğretimde uygulamalı eğitimler çerçeve yönetmeliği uyarınca devam eden öğrencilerin bu eğitimlerini yüz yüze sürdürmelerine karar verildi.”

Haberin Devamı

BÖLGEDEKİ ÜNİVERSİTELER DİĞER ÜNİVERSİTELERLE EŞLEŞTİRİLDİ
Özvar, depremin etkilediği illerde bulunan bir kısım üniversitelerin karşılaştığı sorunların çözümü için akademik ve idari görevlendirme yapma, bilişim desteği sağlama ve ortak çalışmalar konusunda bazı üniversitelerle eşleştirildiğini söyleyerek, eşleşen üniversiteleri şöyle sıraladı:
Malatya İnönü Üniversitesi – Ankara Üniversitesi
Malatya Turgut Özal Üniversitesi - Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi – Gazi Üniversitesi
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi - Erciyes Üniversitesi
Adıyaman Üniversitesi - Atatürk Üniversitesi
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi – Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
İskenderun Teknik Üniversitesi – Necmettin Erbakan Üniversitesi
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi – Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

Haberin Devamı

ÖZEL ÖĞRENCİLİK KONUSUNDA KOLAYLIK
Özvar, bu üniversitelerin depremden etkilenen üniversitelere destek olacağını söyleyerek afet dolayısıyla sadece bölgedeki öğrenci ve öğretim elemanlarının değil sistemin içindeki bütün öğrencilerin etkilendiğini belirtti. Bu sebeple özel öğrencilik konusunda bazı kolaylıklar getirildiğini belirterek bu konuda alınan kararlar hakkında şunları söyledi:

KAYIT DONDURMA KOLAYLIĞI GETİRİLDİ
“Depremden etkilenen illerdeki üniversitelerde okuyan veya aileleri burada yaşayan öğrenciler talep etmeleri halinde diğer illerdeki üniversitelerin eşdeğer diploma programlarında özel öğrenci olarak eğitimlerine devam edebilecekler. Ayrıca öğrencilerin bahar dönemi sonunda başarılı oldukları uygulamalı eğitimlerin kredileri eksiksiz olarak düşülecek ve kendilerinden ayrıca eğitim öğretim ücreti talep edilmeyecek. Bunun yanı sıra öğrencilerimiz bu depremden ciddi bir şekilde etkilendi. İsteğimiz öğrencilerimizin tamamının bahar yarıyılında eğitim öğretime katılmaları. Eğitimlere katılması mücbir sebeplerle mümkün olamayan öğrenciler de olabilir, bu sebeple kayıt dondurma konusunda da kolaylıklar getirildi. Bahar döneminde kaydını dondurmak isteyen öğrenciler için bu sürenin ilgili programın azami öğrenim süresinden düşülmemesine karar verildi.

Haberin Devamı

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ İÇİN TAVSİYE KARAR
Öğrenim ücreti konusunda vakıf üniversitelerinde okuyan öğrencilerimizle alakalı tavsiye kararımız var. Vakıf üniversitelerinde okuyan öğrencilerin birinci derece yakının vefat etmesi, konutunun yıkılması durumunda bahar dönemi taksit ödemelerinin güz dönemine ertelemelerine, burs ve barınma ihtiyaçları konusunda ayrıca kolaylık sağlamalarına karar verildi. Bunun yanı sıra deprem nedeniyle güz dönemi sınavlarına katılamayan öğrencilerin sınavları ilgili yükseköğretim kurumları tarafından belirlenecek ileri bir tarihte yapılacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!