Türkiye'den karne manzaraları

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden karne manzaraları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2013 13:02

Okul öncesi, ilk ve ortaöğretimde okuyan yaklaşık 17 milyon öğrenci bugün karne aldı. Karnelerini öğretmenlerinin elinden alan öğrenciler heyecanla ders notlarını inceledi. Bazı öğrencilerin de, öğretmenlerinden ayrılacağı için ağladığı görüldü.

Haberin Devamı

Zonguldak'ta, 2012- 2013 eğitim- öğretim yılının son ders gününde karnelerini alarak tatile çıkan öğrenciler, büyük sevinç yaşadı.
269 öğrencinin öğrenim gördüğü Mithatpaşa İlkokulu'nda öğrencilere karneleri sınıflarda öğretmenleri tarafından verildi. Öğretmenlerinin elini öperek karnelerini alan öğrenciler, heyecanla ders notlarını inceledi. Yeni eğitim sisteminde ilk kez karne heyecanı yaşayan birinci sınıftaki öğrencilerden bazılarına anne ve babaları eşlik etti. Öğrencilerden bazıları tatil boyunca öğretmenlerinden ayrılacak olmanın üzüntüsü ile ağladı. Gelecek yıl ortaokula devam edecek olan 4/B sınıfı öğrencileri de öğretmenleri Fatma Bal'a sarılarak gözyaşı döktü. Öğrenciler, okul önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Gazi Ortaokulu'nda da karnelerini alan öğrenciler, tatile çıkmanın sevinci ile koşarak evlerine gitti.
 
'Kitap kurdu'nun karnesini babası aldı

Haberin Devamı

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs'taki bombalı saldırılarda hayatını kaybeden lise öğrencisi Oğulcan Tuna'nın karnesi, babasına verildi.
Acılı baba Ahmet Tuna, oğlunun adının verildiği Oğulcan Tuna Ticaret Meslek Lisesi'nde Okul Müdürü Necmettin Yumuşak'tan karneyi alırken duygulandı. Ahmet Tuna, 11-C sınıfında eğitim gören oğlunun başarılı bir öğrenci olduğunu belirterek, "Oğlumun karnesini alıyorum ve kederliyim. Yaşasaydı arkadaşlarıyla karnesini alacaktı. Kader işte. Oğlum çok başarılıydı ve dersleri çok iyiydi. Okuyup pilot olmak istiyordu ama olmadı" dedi.
Sınıf arkadaşı Meryem Ürek de Oğulcan ile başarı için sürekli yarış halinde olduklarını söylerek, "Oğulcan derslerine çok düşkündü. Karne zamanı yaklaştıkça aramızda konuşurduk. Hedefi takdir belgesi almaktı. Eğer takdir belgesi alırsa ailesinin tatile göndereceğini söylerdi" diye konuştu.
Kurs öğretmeni Sefa Sak ise katıldığı kurslarda başarı belgesi alan Oğulcan'ı istikrarlı bir öğrenci olarak tanıdığını anlattı.

Oğulcan için anı köşesi

Bu arada, Oğulcan Tuna için okulda anı köşesi oluşturuldu. Öğrencinin bazı kişisel eşyalarının konulduğu köşede, Oğulcan'ın fotoğrafının altında özgeçmişi ile "Kitap kurdu olarak bilinen, başarılı ve örnek kişiliğiyle tanınan bir öğrenci oldu. En büyük hayali pilot olmaktı. 11-C sınıfı öğrencisi Oğulcan Tuna, 11 Mayıs 2013'te gerçekleşen terör eyleminde şehit olarak dünyaya gözlerini yumdu. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla öğrencinin adının yaşatılması amacıyla okulumuza şehidin ismi verilerek Oğulcan Tuna Ticaret Meslek Lisesi olarak değiştirilmiştir" ifadeleri yer aldı.
Baba Ahmet Tuna, okul idarecilerine teşekkür ederek, oğlunun kitapları, forması, başarı belgeleri ve yanından hiç ayırmadığı hesap makinesinin anı köşesinde sergileneceğini söyledi.

Haberin Devamı

Tarlada karne dağıttılar

Eğitim-Sen Şanlıurfa Şubesi, mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının eğitim sorununa dikkat çekmek amacıyla tarlada karne dağıttı.Sendika üyeleri, Bozova ilçesine bağlı Dutluca köyü kırsalındaki mevsimlik tarım işçilerini ziyaret etti. Tarlada çalışan öğrencilere sembolik karne dağıtan sendika üyeleri çocukların ve ailelerin sorunlarını dinledi. Şube Başkanı Halit Yıldıztekin, ülke genelindeki çocukların bugün karne heyecanı yaşadığını belirtti. Kentteki binlerce çocuğun mevsimlik tarım işçiliği yapması nedeniyle karne sevinci yaşayamadığını söyleyen Yıldıztekin, bu çocukların sorunlarını uzun süredir gündeme getirmeye çalıştıklarının altını çizdi.
Şanlıurfa'da, yaklaşık 110 bin çocuğunun her yıl nisan-aralık dönemini tarlada geçirmek zorunda kaldığını ileri süren Yıldıztekin, şöyle konuştu:
"Bununla ilgili maalesef olumlu bir adım atılamamıştır. Karnelerini okulda almaları gereken çocuklar 1,5 aydır tarlada günlük 10-15 TL'ye çalışmak zorunda kalıyor. Eğer bu soruna acilen çözüm üretilmezse bu çocuklarımızın hayatı kararmak zorunda kalacaktır. Şehrimizin sınavlardaki başarısızlığında mevsimlik tarım işçisi çocuklarının da etkisi bulunuyor. İlgilileri sadece karne veya okulun başladığı gün değil tüm sezon boyunca bu çocukların sorununu çözmek için birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz."
Çocuklar ise yaşıtlarının karnelerini okulda aldıkları bir günde tarlada çalışmaktan duydukları üzüntüyü dile getirerek, sorunun çözülmesi için yetkililerden yardım beklediklerini söylediler.

Haberin Devamı

Veliler çocuklarını yalnız bırakmadı

Samsun'da 2012-2013 eğitim yılının sona ermesinin ardından bugün öğrencilere karneleri dağıtıldı. Kazım Orbay İlköğretim Okulu birinci sınıf öğrencileri karnelerini alırken büyük mutluluk yaşadı.  Kazım Orbay İlköğretim Okulu'ndaki karne töreninde veliler çocuklarını yalnız bırakmadı. Okul bahçesindeki gerçekleştirilen törenin ardından öğrenciler sınıflarına geçti. 1/A sınıfı öğrencileri bugün ilk kez karne almanın heyecanının yaşadı. Sınıf öğretmenleri Seyhan Çetin, minik öğrencilerine karnelerini tek tek dağıtıp onlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Karnelerini alırken oldukça heyecanlı oldukları gözlenen minik öğrenciler, 2'nci sınıfa geçmenin mutluluğunu da aileleriyle birlikte yaşadı.

Haberin Devamı

Karneleriyle eve koştular

Bolu'da da, eğitim- öğretim döneminin sona ermesinin ardından karnelerini alan öğrenciler sevinçle evlerine koştu. 2012-2013 eğitim-öğretim yılının sona ermesiyle öğrenciler karnelerini aldılar. Bolu'da 198 ilk ve orta dereceli okulda eğitim gören 48 bin 127 öğrenci karnelerini alarak yaz tatiline girdi. Tepecik Mahallesi'nde bulunan Koç İlkokulu ve Ortaokulu'nda karnelerini alan öğrenciler tatile girmenin sevincini yaşadı. Karne törenine neşeli tavırlarıyla renk katan öğrenciler, karneleriyle evlerine koştu.

350 bin öğrenciye kitap

Kocaeli Valiliği, kentte karne alan 350 bin öğrenciye kitap hediye etti. Şehit Polis Recep Topaloğlu Spor Salonu’nda düzenlenen karne dağıtım töreni öncesinde şarkıcı Mustafa Ceceli, öğrencilere konser verdi. Konserin ardından konuşan Kocaeli Valisi Ercan Topaca, karne hediyesi olarak kitap dağıtım etkinliğini 3 yıldır sürdürdüklerini belirterek, öğrencilerin en iyi şekilde yetişmesini istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Öğrenciler için en güzelini hazırlamak için çalışma yürüttüklerini ifade eden Topaca, "Sizler ne kadar iyi yetişirseniz, geleceğimiz o kadar aydınlık olacaktır" dedi. Topaca, öğrencilerin dağıtılan kitapları yaz tatili döneminde iyi bir şekilde okuması gerektiğini dile getirerek, özenle seçilen 350 bin kitabın bu yıl öğrencilere hediye edileceğini belirtti. Vali Topaca, geçen yıl dağıtılan kitaplardan en güzel özeti çıkararak birinci olan 12 öğrenciye 5 bin, ikinci olan 12 öğrenciye 4 bin, üçüncü olan 12 öğrenciye de 3 bin liralık çek verdi.

Konteyner kentte karnelerini aldılar

Kilis'te, kent merkezi ile konteyner kentte eğitim gören 7 bin 500 Suriyeli öğrenci düzenlenen törenle karnelerini aldı.

Öncüpınar konteyner kentte düzenlenen karne dağıtım törenine; Kilis Valisi Süleyman Tapsız, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Çolak, 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan ile bürokratlar katıldı. 4 bin 500 Suriyeli çocuğun eğitim gördüğü konteyner kentte karnelerini alan öğrencilere hediyeler verilirken, Suriyeli öğrenciler de yaptıkları Türk bayrağı resmini Vali Süleyman Tapsız'a hediye etti.

Suriyeli çocukların Türkçe şarkılar söylediği törende konuşan Kilis Valisi Süleyman Tapsız, "Konteyner kentte 4 bin 500, kent merkezinde ise 3 bin olmak üzere 7 bin 500 Suriyeli öğrenci bugün karne alıyor. Suriyeli çocuklara kendi müfredatlarının yanı sıra Türk dili eğitimi veriyoruz. Görüyorum ki; çocuklarımız bizim kadar Türkçe konuşuyorlar. Suriye'de barış ortamının sağlanmasını istiyoruz. Barış ve huzur ortamı sağlandığı zaman Suriyeli kardeşlerimizin bir an önce ülkelerine dönmesini istiyoruz. Ülkelerine döndükleri zaman bizim elçimiz olacaklar" diye konuştu.

Doğu'da karne heyecanı

Erzurum, Kars, Iğdır, Van ve Ağrı'da düzenlenen törenle öğrencilere karneleri dağıtıldı.

Erzurum'da anaokulu, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretimde öğrenim gören öğrenciler karne heyecanı yaşadı. Vali Ahmet Altıparmak, Fatih Sultan Mehmet İmam Hatip Ortaokulu'nda düzenlenen törende, öğrencilere karnelerini dağıttı. Erzurum Mili Eğitim Müdürü Bilge, kent genelinde temel eğitimde 143 bin 788, ortaöğretimde 36 bin 581 öğrencinin karne sevinci yaşadığını söyledi. Kentte bin 324 okulda karne dağıtıldığını vurgulayan Bilge, "Şehrimizde toplam 180 bin 369 öğrenci karne aldı. Yıl içerisinde öğrenci başına kitap okuma oranları ise geçmiş yıllara oranla çok iyi durumda. Sorunsuz bir eğitim-öğretim dönemini geride bıraktık" diye konuştu.

Kars'ta ise 612 okulda 71 bin 350 öğrenci karne heyecanı yaşadı. Vali Eyüp Tepe, Merkez İsmet Paşa İlköğretim Okulu'nda öğrencilere karnelerini dağıttı. Öğrencilerden tatillerini verimli şekilde geçirmelerini isteyen Tepe, "Çocuklarımızın dinlenmeye ihtiyacı var. Daha sonra yine eğitim hayatının içinde olmalılar. Hayatımızdan geçen her gün bir şeyler öğrenmeden geçiriyorsak aslında bu kayıp demektir. Çocukların tatilde özellikle zihinsel anlamda dinlenmesi gerekiyor" dedi. Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış da 71 bin 350 öğrenci ve 3 bin 350 öğretmenin tatile girdiğini söyledi.

Iğdır'da da Şehit Er Erkan Akdeniz İlköğretim Okulu'nda düzenlenen törende öğrenciler karne heyecanı yaşadı. Iğdır Milli Eğitim Müdürü Dinçer Ateş, eğitim-öğretim yılını sorunsuz şekilde geride bıraktıklarını söyledi. Sadece öğrencilerin değil, eğitimci ve velilerinde karne sevinci yaşadığını beliten Ateş, "Onlar için ne yapabildiysek karnemizde onun notunu alacağız. Herkesin karnelere bir de bu gözle bakıp özeleştiri yapmasını umuyorum. Değerli eğitimci arkadaşlarım, kültürlü ve dolayısıyla okuyan bir nesil, ancak okuyan muallimlerle mümkündür" dedi. Öğrencilerin gösterilerinin Iğdır Valisi Ahmet Pek karne dağıttı.

Öte yandan Ağrı İbrahim Çeçen İlköğretim Okulu'nda da karne dağıtım töreni düzenlendi. Milli Eğitim Müdürü Fatih Başak, burada yaptığı konuşmada, velilerin not konusunda çocuklarına yüklenmemeleri önerisinde bulundu. Karne sevinci yaşayan çocuklara ailelerin desteğinin önemli olduğunu belirten Başak, "Kentte 58 bin öğrenci karne sevinci yaşıyor. Başarılı öğrencilerin yanı sıra karnesinde düşük notu bulunanlarda olabilir. Anne ve babalar notu düşük olan çocuklarına moral vermeli, destek olmalı " diye konuştu.

Van’da 306 bin öğrenci karne almanın heyecanını yaşadı. Kentte 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerde yıkılan İki Nisan İlköğretim Okulunun yerine, emekli hemşire İfakat Yavuz'un 45 yıllık birikimiyle yaptırılan 21 derslikli TEV İfakat Yavuz İlkokulunda karne dağıtım töreni düzenlendi.
Vali Münir Karaloğlu ile 75 yaşındaki emekli hemşire Yavuz'un da katıldığı törende, öğrenciler karne almanın heyecanını yaşadı. Derslikleri tek tek gezerek öğrencilerle sohbet eden Vali Karaloğlu ve emekli hemşire Yavuz, öğrencilere çeşitli hediyeler verdi. Vali Karaloğlu, yaklaşık iki yıl önce kentte meydana gelen depremin ardından tüm Türkiye'nin, yaraların sarılmasında seferber olduğunu hatırlattı.
Hayırseverlerden birinin de Yavuz olduğunu belirten Karaloğlu, "Yavuz, yakın zamanda ameliyat olmasına rağmen İstanbul’dan Van’a gelip karne heyecanını bizimle, öğrencilerimizle, velilerimizle yaşadı" dedi.
Yavuz ise yaptırdığı okullardan güzel ve başarılı insanların mezun olmasını dileyerek, çocukların yüzündeki sevinçten mutluluk duyduğunu ifade etti.

Polisten öğrencilere sucuk ekmek

Kayseri Emniyet Müdürü Mustafa Aydın Hacı Nuh Nuhoğlu İlkokulu’nda karne dağıttı, polisler de karnelerini alan öğrencilere sucuk ekmek ikram etti. Kocasinan ilçesi Oruç Reis mahallesinde bulunan iki bina ve altı derslikten oluşan Hacı Nuh Nuhoğlu İlkokulu bahçesinde düzenlenen karne dağıtımı etkinliğine Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, emniyet müdür yardımcıları, şube müdürleri, Okul Müdürü Sedat Kahveci öğretmenler, öğrenci velileri ve polisler katıldı. Karne dağıtımı öncesi öğrenciler ve polisler Gangnam Style ve Kolbastı müziği eşliğinde dans etti. Emniyet Müdürü Mustafa Aydın da zaman zaman öğrencileri dansını alkışlayarak tempo tuttu. Öğrenciler polis motosikleti ve araçlarına da bindi.

Yaz tatili boyunca öğrencilerden bol bol oyun oynayıp ailelerine de yardım etmelerini isteyen Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, "Ancak en az 10 kitap okumanızı da istiyorum. Bunun sözünü vermelisiniz" diye çocuklara seslendi. Öğrencilerden ‘Söz’ alan Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, 4’üncü sınıf öğrencileri Yasin Polat ile Ebru Cam’a karnelerini verdi. 283 öğrencinin karne aldığı okulun bahçesinde mangalda sucuk pişirildi. Karnelerini alan öğrenciler, polisin elinden sucuk ekmek ve ayranlarını alarak karınlarını doyurdu. Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, sobayla ısınan ve tuvaleti ek bir binada bulunan okulun yaz döneminde bakım ihtiyaçlarını da karşılayacaklarını söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!