25 Kasım Cuma günü tatil mi olacak? TEOG sınavı ne zaman yapılacak?

Güncelleme Tarihi:

25 Kasım Cuma günü tatil mi olacak TEOG sınavı ne zaman yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2016 12:59

TEOG ne zaman yapılacak sorusu, yerini 25 Kasım Cuma günü tatil olacak mı? sorusuna bıraktı. Daha iyi bir lisede eğitimlerini sürdürebilmek için mücadele edecek öğrenciler sınava hazırlıklarını tamamlarken, alt sınıf öğrencileri 25 Kasım Cuma günü okullar tatil olacak mı sorularını yöneltiyor. Peki ortaöğretim öğrencilerinin merakla araştırdığı 25 Kasım Cuma günü tatil olacak mı?

Haberin Devamı

TEOG sınavı ne zaman yapılacak soruları artarak gelmeye devam ediyor. Sınava girecek ve sınav nedeniyle okulları tatil olacak olan öğrencilerin merakla araştırdığı 25 Kasım Cuma günü tatil olacak mı sorusu ise gündemdeki yerini koruyor. Okulların çarşamba ve perşembe günü tatil olacağını bilen öğrenciler, 25 Kasım Cuma günü okullar tatil olacak mı sorularını sorarak konunun detaylarını araştırmaya başladı. Peki TEOG sınavı ne zaman yapılacak? Okullar 25 Kasım Cuma günü tatil mi olacak? İşte detaylı bilgiler

TEOG sınavı ne zaman soruları yükselmeye devam ederken, tatil heyecanıyla bekleyişlerini sürdüren öğrenciler, 25 Kasım Cuma günü okullar tatil mi sorularını yöneltmeye başladı. Peki 23-24 Kasım tarihlerinin tatil olacağı TEOG sınavında, 25 Kasım Cuma günü tatil olacak mı?

Haberin Devamı

TEOG sınavı için 25 Kasım Cuma tatil mi sorgulamaları devam ediyor. TEOG sınavının yapılacağı çarşamba ve perşembe günlerinin tatil olması, cuma gününün de tatil sayılıp, toplam tatilin beş gün olacağı konusunu akıllara getirdi. İşte sınava girmeyecek öğrencilerin de merak ettiği 25 Kasım Cuma günü tatil olacak mı sorusu hakkında detaylı bilgiler

25 KASIM CUMA GÜNÜ OKULLAR TATİL Mİ?

TEOG sınavının gerçekleştirileceği 23-24 Kasım günü, sınava girecek olan öğrencilerin testleri tekli sıralarda daha rahat cevaplayabilmesi ve sınav esnasında gürültünün engellenmesi amacıyla tatil edilmektedir. 23-24 Kasım'ın çarşamba ve perşembe günlerine denk gelmesi nedeniyle öğrenciler, 25 Kasım Cuma günü tatil olacak mı sorularını yöneltmeye başlamıştı. Fakat geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 25 Kasım Cuma günü eğitime devam edilecek.

SINAVA 1 MİLYON 190 BİN 826 ÖĞRENCİ KATILACAK

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yapılacak merkezi ortak sınavlar 23-24 Kasım'da gerçekleştirilecek. Sınavlara yaklaşık 1 milyon 190 bin 826 öğrenci katılacak.

Bu senenin ilk TEOG sınavı 23-24 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik yapılacak merkezi ortak sınavlara 1 milyon 190 bin 826 öğrenci katılacak. Sınavlarda, yurt içi ve yurt dışındaki merkezlerde oturumlar, saat 09.00, 10.10 ve 11.20'de başlayacak, teneffüs araları ise 30 dakika olacak. Öğrenciler, 23 Kasım Çarşamba günü yapılacak birinci oturumda Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi; 24 Kasım Perşembe günkü ikinci oturumda ise fen ve teknoloji, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınava girecek.

Haberin Devamı

Öğrenciler her ders için dört seçenekli çoktan seçmeli 20 soruluk testlerden sorumlu olacak. Her bir ders için sınav süresi 40 dakika olacak. TEOG ikinci dönem sınavları ise 26-27 Nisan 2017 tarihlerinde yapılacak.

 

SONUÇLAR NEREDEN ÖĞRENİLİR

TEOG sınav sonuçlarını e-okul sistemi üzerinden giriş yaparak, öğrenebilecek. Sınav sonuçları ayrıca, yazılı olarak öğrencilere gönderilmeyecek. Sınavlar, 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek ve ortak sınavlarda öğrencilerin aldığı puanlar, 8. sınıf Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) hesaplamasında da kullanılacak.

SINAVA GİRME ŞARTLARI

Ortaokul Öğrencilerinin Sınavlara Girme Şartları 2016–2017 öğretim yılında örgün ortaokulların 8'inci sınıfında öğrenim görüyor olmak.

Haberin Devamı

Açık Öğretim Ortaokulu Öğrencilerinin Sınavlara Girme Şartları Örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olma şartını taşımak ve açık öğretim ortaokulunun 8'inci sınıfında öğrenimine devam ediyor olmak.

Yurt dışında Bakanlığımıza Bağlı Okullarda Öğrenim Gören Öğrencilerin Sınavlara Girme Şartları 2016–2017 öğretim yılında yurt dışında Bakanlığımıza bağlı okulların 8'inci sınıfında öğrenim görüyor olmak.

Yurt dışında ve KKTC'de Bakanlığımıza Bağlı Olmayan Okullarda Öğrenim Gören Öğrencilerin Sınavlara Girme Şartları Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği/ Konsoloslukları aracılığıyla, 5/3/2004 tarihli ve 25393 sayılı Resmî Gazete' de yayımlanan “MEB Denklik Yönetmeliği” esas alınarak öğrenim belgesi kontrol edilen öğrencilerden, Türkiye'deki 8'inci sınıf seviyesine denk sınıfta öğrenim görüyor olmak.

Haberin Devamı

SINAVLAR KENDİ OKULLARINDA YAPILACAK

Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Ortak sınavlarda A, B, C ve D kitapçığı olmak üzere dört çeşit kitapçık verilecek. Sınav süresi her ders için 40 dakika olacak. Olağanüstü hâller ve özel durumlar dışında, 8'inci sınıfta öğrenim gören her öğrenci kendi okulunda sınava girecek.

SINAVA GİRECEK ÖĞRENCİNİN KAYGISINI AZALTMAK İÇİN 10 ÖNERİ

*Çocuğunuzun geleceği konusundaki endişelerinizi ona yansıtmamaya özen gösterin. Anne babanın model olduğu davranışlar çocuğun farkında olmadan benzer davranışları geliştirmesine sebep olur. Çocuğunuzdan daha fazla heyecan yapıp çocuğunuza heyecanınızı bulaştırmayın. Sakin olmaya ve olumlu düşünmeye çalışın.

Haberin Devamı

*Çocuğunuza karşı davranış biçiminiz ve ses tonunuza dikkat edin. “Şu liseyi kazanmalısın”, “Kendini dersine vermelisin” türünden zorunluluk ifade eden cümleler öğrencinin kaygısının artmasına neden olmaktadır. Koşulsuz şartsız çocuğunuzu sevin ve ona güven verin.

*Çocuklarınıza tekrar tekrar ders çalış demeyin! Sorumluluğunu bilen ve sınavlara hazırlanan öğrenciler için ailelerin uyarılarına ihtiyaç yoktur. Çocuk zaten çalışması gerektiğini biliyordur. Bazı öğrenciler bu nedenle kendisi için değil ailesi için ders çalışması gerektiği düşüncesine kapılıp daha yoğun kaygı hissedebilir. Ya da ailesine tepki göstererek ders çalışmayı aksatabilir.

*Gereğinden fazla fedakarlıktan kaçının ve bunları hatırlatmayın Örneğin bir yıl boyunca eve misafir çağırmamak, evde televizyonu açmamak gibi. Öğrenci bu durumu “ailemin bu fedakarlıklarına yanıt vermek zorundayım” biçiminde düşünerek daha fazla kaygılanabilir. Oysa hayatınızdan ödün vermenize gerek yoktur. Herkes hayatına kendi sorumlulukların bilincinde olarak devam etmelidir. Sınav senesi evde hayat durmamalıdır ve sınava hayati anlamlar yüklenmemelidir.

*Negatif motivasyondan uzak durun Bazı ebeveynler çocuklarının motivasyonunu arttırmak için “Bu gidişle sen asla kazanamazsın”, “Bu kadar çalışmakla okul kazanılmaz” gibi sözler söylerler. Bunlar öğrencinin kendine olan güvenini sarsacaktır. Bu tür ifadeleri asla kullanmayın. Destekleyici olmak için “sana güveniyorum, yapabilirsin” şeklinde de konuşmayın. “Sen elinden geleni yap her şeyin hayırlısı olsun” demeniz yeterli olacaktır.

*Çocuğunuzun sınırlarını zorlamayın. Ebeveynlerin beklentisi çocuğun beklentisinden daha yüksek olmasın. Beklentileriniz ile çocuğunuzun yapabilecekleri birbiriyle uyumlu olursa çocuğunuz daha az kaygı yaşayabilir. Kendini iyi hissedebileceği bir lisede bir bölümde okumasına fırsat tanıyın. Kendi hayallerinizi çocuğunuzda gerçekleştirmeye çalışmayın. Sonuç ne olursa olsun, sizin istediğiniz şekilde olmasa da çocuğunuzu sevmekten vazgeçmeyin ve bunu çocuğunuza hissettirin.

*Başkalarıyla kıyaslamayın. Bu kıyaslama öğrencinin sınav kaygısının artmasına neden olur. “Eğer yapamazsan rezil oluruz”, “komşunun oğlu şu fakülteyi, şu liseyi kazanmış, şu kadar net yapmış” gibi. Bu zor dönemde ebeveynler çocuklarına anlayışlı ve destekleyici davranmalıdır. Herkesin kendine göre bir kapasitesi, hedefleri ve hayalleri vardır. Başkalarının çocukları ile kıyaslanan çocuk mutsuz olur, kendini güvende hissedemez, aşırı kaygı yapar, sınav performansı olumsuz etkileri. Sınavın ebeveyn-çocuk arasında mesafe açmasına izin vermeyin, aile olduğunuzu unutmayın.
Deneme sınavlarında başarısız olduğu zaman kişiliğine yönelik eleştiride bulunmayın. Çocuğa, sınavların onun kişiliğini değerlendiren bir ölçü olmadığını, kazanmak kadar kaybetmenin de hayatın bir parçası olduğu, hayatın sonu olmadığını anlatın. “Üzülmeni anlıyorum ama hayatın sonu değil, hayırlısı buymuş” şeklinde konuşup çocuğunuzun yanında olduğunuzu ona hissettirin.

*Başarısızlıklarından ziyade başarılarını ön plana çıkararak destekleyin ve cesaret verin. Çocuğun, sürekli olumsuz yanlarını, yapamadıklarını vurgulamak yerine, olumlu yanlarını görmek onun kendisine olumlu bakmasını kolaylaştırır. “Sen bizim için sınavı kazansan da kazanmasan da değerlisin. Seni seviyoruz ve hep seveceğiz” şeklinde açıklamalar yaparak öğrenci rahatlatılmalıdır. Bu rahatlama, öğrencinin sınavda daha iyi performans göstermesini sağlayacaktır.

*Çocuğunuzu takdir edin. Çocuk, konuşurken konuşması asla bölünmemeli ve onun adına konuşulmamalıdır. “Anne kazanamayacağım diye endişeleniyorum” Çocuk, söylediği veya hissettiği şeyler için sorgulanmamalı “bu şekilde hissetmemelisin” diyerek duyguları düzeltilmeye çalışılmamalıdır. Sadece dinleyin, sarılın, öpün” O an sadece duygu paylaşımında bulunmak istemiş olabilir ya da başka bir sebep olabilir, kaygısının altında yatan nedenleri (uzaktan) takip ederek araştırmaya çalışın.

*Tek taraflı güven vermeyin “Mutlaka başaracaksın” “Sana güveniyoruz” gibi yaklaşımlardan kaçının. Başarılı olamayan çocuk anne ve babasının güvenini sarstığını düşünecektir ve aile içi ilişkileriniz zedelenecektir. Sınavın ailenize hiç bir şekilde zarar vermesine izin vermeyin. Her şeyden önemlisi aile içindeki huzur, sevgi ve saygıdır.”

"FAZLA KAYGI BAŞARI DEĞİL BAŞARISIZLIK GETİRİR"

23-24 Kasım tarihleri arasında yapılacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) 2016 sınavı için heyecanlı bekleyiş sürerken Çocuk ve Ergen Psikiyatristi-Psikoterapist Prof. Dr. Özgür Öner öğrencilere ve anne babalara önerilerde bulundu. Öner, "Fazla kaygı başarı değil, başarısızlık getirir" dedi.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) 2016 sınavı için 8'inci sınıf öğrencilerinde geri sayım başladı. 1 milyon 219 bin 8’inci sınıf öğrencisi 23-24 Kasım’da liseye geçiş için TEOG sınavının ilk aşamasına girecek. TEOG sınavı öncesi heyecanlı bekleyiş sürerken Çocuk ve Ergen Psikiyatristi - Psikoterapist Prof. Dr. Özgür Öner hem öğrenciler hem de ebeveynler için önemli hatırlatmalarda bulundu. Prof. Dr. Öner özellikle “kaygı” durumuna dikkat çekerek fazla kaygının başarısızlık getireceğini söyledi. Prof. Dr. Öner anne babaların kaygılı çocuklarına nasıl yaklaşmaları gerektiğini anlatarak çocukları TEOG sınavına girecek ailelere önerilerde bulundu.

Sınav yaklaşırken anne babaların son dakika ne yapabileceklerini araştırdığını söyleyen Psikiyatrist Prof. Dr. Öner, annelerin endişeli olmasının normal olduğunu fakat fazla kaygının başarı değil başarısızlık getirdiğini söyledi. Prof.Dr. Öner “Fazla kaygı ise başarı değil başarısızlık getirir. Sınav kaygısı olan çocuklar birbirinden farklı özellikler gösterirler. Bazılarının çalışma teknikleri ve düzeyleri uygun değildir. Diğerleri yeterince çalışırlar ama sınavda bloke olurlar. Başka çocuklar başarısızlığı baştan kabul etmişlerdir ve kendilerine güvenleri hiç yoktur. Tam tersine, bazıları başarısızlıktan o kadar korkarlar ki denemekten bile çekinirler. Diğer bir grup çocuk ise, mükemmeliyetçi oldukları için işler kötü gidince kendilerini çok acımasızca eleştirirler ve dağılırlar. Ailelerin çocuklarını sınav sonuna kadar beklemesinde sıkıntı yok. Ancak burada önemli bir detay var. Aile çocuklarından başarı beklentisi için değil onların yanında olduklarını hissettirmek için beklemelidir" diye konuştu.

Prof.Dr. Özgür Öner anne babaların gereğinden çok kaygılı çocuklarına nasıl yaklaşmaları gerektiğini ise şöyle ifade etti: “Beklentileri gerçekçi düzeyde tutun. Çocuklara, zaman zaman başarısızlığın öğrenmenin normal bir parçası olduğu öğretilmelidir. Çocuğunuzun, sınav sonuçları ne olursa olsun değerli ve sevilen bir insan olduğunu hissetmesini sağlayın. Çocuğunuz bir konuda zorlandığı zaman, alternatif çözümler üretmesi için onu cesaretlendirin. Seçtiği çözümde başarılı olması için ona destek verin. Eğer yeterli sonuç alamazsa, bunu sadece bir veri olarak almasını ve yeniden plan yapmasını sağlayın. Ona hemen hazır çözümler sunmayın. Sorumluluk alması, başarısız olsa bile, gelecekte daha iyi yapmasını sağlayacaktır.”

“Sorun odaklı çözümler bulması için çocuğa yol gösterin”

Sorun odaklı çözümler bulması için çocuğa yol gösterilmesi gerektiğini söyleyen Prof.Dr. Öner, “Çocuğunuzun inkâr etme, kaçınma, konu ile ilgili sadece konuşma gibi duygusal odaklı çözümler yerine eksik olduğu yerlere çalışma, gerekiyorsa yardım alma, planlama, ilişkisiz konulara odaklanmama gibi sorun odaklı çözümlere başvurmasını sağlayın. Çocuğunuzun başarılarına daha çok sevinin, başarısızlıklarına daha az üzülün. Bu durum, çabanın önemini ortaya koymasının yanı sıra, olumlu sonuçları öne çıkartır. Çocuğunuza olumlu bir rol modeli olun. Kendi başarısızlıklarınızla nasıl başa çıktığınızı gösterin ki çocuk da başarısızlık karşısında nasıl davranacağını öğrensin. Okulun aşırı beklentiler ve yüklenme ile çocuğunuzun kaygısını arttırmasına izin vermeyin. Siz de çocuğunuzu devamlı diğer çocuklarla karşılaştırarak kaygısını arttırmayın. Siyah ve beyazdan uzak durun. 'Ya çok başarılıyım ya da başarısızım' gibi siyah beyaz, “bunu da yapamıyorsam benden bir şey olmaz” gibi başarısızlıkları abartma, “zaten sınav basitti” gibi başarıları küçümseme hatalarına düşmelerini engelleyin, olumlu yöndeki kanıtları düşünmeye yöneltin” ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!