Teknolojik aletlere dikkat

Güncelleme Tarihi:

Teknolojik aletlere dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2022 07:00

Sağlık Bakanlığı, otizmli bireylerin aileleri için ‘Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) Aile Rehberi’ hazırladı. Otizm sıklığının 20 yılda 200 kat arttığı belirtilen rehberde, fazla teknolojik alet kullanımına dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) Aile Rehberi’nde otizm sıklığının son 20 yılda neredeyse 200 kat arttığına değinilerek, bu bağlamda ailelerin ve otizmli bireylerin doğru bilgilendirilmesinin kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekildi. Rehberde şu bilgiler yer aldı: “Son yıllarda yapılan çalışmalar hem genetik hem çevresel faktörlerin etkileşiminden söz ediyor. Örneğin otizmli çocuğun babasında içe dönüklük, annesinde geç konuşma görülmesi, OSB belirtilerinin kan bağı olan kişilere dağıldığını ortaya koyuyor. OSB’de en çok kanıt bulunan çevresel etken, geç yaşta anne-baba olmak. Çocuğunuz göz teması kurmuyor, sık gülümsemiyor, 30 dakikadan fazla ağlıyor, konuşamıyor, tuhaf tekrarlayan hareketlerde bulunuyor ve dönen nesnelere ilgisi fazlaysa hemen bir doktora gitmek gerekiyor.”

Haberin Devamı

OYUN VE İLETİŞİM

Rehberde fazla elektronik kullanımının, genetik yatkınlığı olan bazı çocuklarda otizm belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olabileceğine de dikkat çekilerek şu bilgilere yer verildi: “Tek taraflı iletişim sistemleri çocuğun karşılıklı iletişime geçmesini engeller. O sebeple tanı alan veya risk grubunda olan çocuklarda teknolojik aletler kaldırılmalı, oyun ve yoğun iletişimle dolu saatler yaşanmalıdır. Düzenli fiziksel aktivitenin otizmli çocuklarda sosyal iletişim ve etkileşim becerilerini artırdığını gösteriyor.”

 

BAKMADAN GEÇME!