Suriyeli çocuklar için de ders zili çalacak

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli çocuklar için de ders zili çalacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2015 10:08

Okullar 28 Eylül’de açılıyor. Yeni eğitim yılı ile birlikte İstanbul Avcılar ve Bahçelievler'de Suriyeli çocuklar da Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı iki okulda Arapça eğitim görmeye başlayacak.

Haberin Devamı

Ülkelerini terk etmek zorunda kalan ve Türkiye başta olmak üzere komşu ülkelere sığınmak zorunda kalan, Avrupa ülkelerine gitmek isteyen milyonlarca Suriyeli zor durumda kalırken, resmi olmayan rakamlara göre İstanbul'da sığınmacı sayısı 300 bine ulaştı. Uluslararası Şefkat Derneği, Suriyeli sığınmacıların çocuklarının dil ve uyum sorunu çektiklerini, eğitimden geri kaldıklarını göz önüne alarak proje geliştirdi. Dernek yöneticilerinin önerisi kabul edilirken İstanbul'daki bazı devlet okullarında tekli eğitim ardından sınıfların Suriyeli öğrencilere açılması benimsendi. Bunlar arasında bulunan Avcılar'daki Denizköşkler Mahallesi'ndeki Atatürk Ortaokulu'nun Türk çocukların eğitimini saat 15.00'te tamamlaması ardından binanın saat 15.30'dan itibaren Suriyeli ilkokul düzeyindeki öğrencilere açılması kararlaştırıldı. İlkokul eğitimi alamayacak daha büyük Suriyeli öğrenciler için Bahçelievler İlçesi'nde bulunan Yenibosna'da bir ortaokulun bina ve sınıfları açıldı.
Suriyeli ilkokul ve orta, lise düzeyinde eğitim görecek çocukların kayıtları Avcılar'da alınırken, dernek görevlileri pasaport, ikamet belgesi ve 2 fotoğrafları getirilen öğrencileri kaydetti. Avcılar Atatürk Ortaokulu Müdürü Polat Ercan, ilk, orta ve lise düzeyinde eğitim görecek kaydedilen öğrenci sayısının 710'u bulduğunu söyledi.
Avcılar İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Engin, Suriyeliler'in kısa vadede ülkelerine dönmelerinin beklenmediğini, çocukların eğitimsiz kalmamaları için bina ve sınıflarını açtıklarını söyledi. Engin, "Suriyeli çocuklara kendi öğretmenleri ders verecek. Burada sadece bina tahsis ediyoruz. Burada ilkokul düzeyindeki öğrenciler eğitim görecek. Onlara Halk Eğitim Merkezi'nden öğretmen vererek Türkçe öğrenmeleri için katkıda bulunacağız" dedi.
Okul Müdürü Polat Ercan da, Türk öğrencilerin eğitimlerini tamamlamasından sonra hafta içinde okulun 15.30-20.30 saatleri arasında Suriyeli ilkokul öğrencilerine açılacağını söyledi. Ercan, binada ilkokul düzeyinde 8 ayrı sınıf açacaklarını, her sınıfta 40'ar öğrenci bulunacağını, kaydedilen öğrencilerin yaş ve sayısına bakarak aynı sınıftan birden fazlasının açılabileceğini bildirdi. Ercan, kayıtları yapılan 400'e yakın öğrencinin Avcılar'da değil, Yenibosna'da eğitim göreceğini vurguladı.
Suriyeli öğrencilerin Türkiye'deki devlet okullarında eğitim görecekleri Arapça kitaplar okula ulaştırıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!