Sağlıklı gıda için proje üreten de var, park sorununu çözen de

Güncelleme Tarihi:

Sağlıklı gıda için proje üreten de var, park sorununu çözen de
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2017 17:23

İstanbul’da faaliyetlerini sürdüren bir eğitim kurumu, 13 ülkeden lise düzeyinde öğrencilerin katıldığı bir araştırma projeleri yarışması düzenliyor. Bu yıl 26’ncısı 23-26 Mayıs’ta yapılan yarışmada, ışkın bitkisiyle kanser tedavisi, gıdaların raf ömrünü artıracak biyoplastik, akıllı otopark sistemi projeleri dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Kimi ışkın bitkisiyle kanser tedavisinin peşine düştü, kimi gıdaların raf ömrünü artıracak biyoplastik üretmeye, akıllı otopark sistemi uygulaması oluşturanlar da var. MEF Okulları ve MEF Üniversitesi işbirliğiyle bu yıl 26’ncısı düzenlenen ‘Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması’nda fizik, kimya ve biyoloji alanlarında 13 ülkeden 60 proje yarışıyor. 23-26 Mayıs’ta UNIQ İstanbul’da görülebilecek stantlarda Türkiye’nin 30 ili ve 13 ülkeden dikkat çekici projeler sergileniyor. Yarışmanın 23 Mayıs’ta yapılan açılışında konuşan UNESCO-L’Oreal ‘Uluslararası Bilim Kadınları Ödülü’nün bu yılki sahibi  ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Demirköz, bu tarz yarışmaların gençlerin gelişiminde çok önemli bir yer tuttuğunu dile getirdi. Demirköz, gençlere pes etmemeleri gerektiğini söyleyerek, ”Denemekten vazgeçmemek lazım. Biz bir kere deneyince hemen pes ediyoruz. Farklı varyasyonlarla yeniden denemeliyiz. Şu ana kadar bilim dünyasında denediklerimin sadece yüzde 10’unu yaptım. Burada başka ülkelerden de arkadaşlar var. Onlarla iletişiminizi geliştirin. Uluslararası olmak, milli olmanın önünde engel değil” önerisinde bulundu.

Haberin Devamı

TEMEL BİLİME TEŞVİK EDİYORUZ

Bu yarışmayla öğrencileri temel bilim alanlarında teşvik etmeyi hedeflediklerini belirten MEF Okulları Genel Müdürü Azmi Özkardeş ise, ”Bu yıl 26’ncısını düzenlediğimiz yarışmada hedefimiz öğrencilerimizi temel bilim alanlarında teşvik etmek. 13 ülkeden 60 proje yarışıyor. Bu gibi yarışmalar öğrencilerimizin alanları tanıması ve kendilerini geliştirmeleri için çok önemli bir yerde duruyor” diye konuştu.

Fizik, kimya ve biyoloji alanlarında finale kalarak yarışmaya hak kazanan 13 farklı ülkeden 142 yetenekli lise öğrencisinin 25 Mayıs’a kadar UNIQ İstanbul’da sergilenecek projeleri arasında özellikle sağlık, sürdürülebilirlik, ekoloji, teknoloji ve alternatif enerji gibi farklı konu başlıkları dikkat çekiyor. Günümüze kadar ödül alan birçok projenin Türk sanayisinde hayata geçtiği yarışmada bu yıl, doğal hibrit güç bankasından protez organ yaratımına, görme engellilerin kullanımına yönelik geliştirilen projelerden farklı kanser türleri için ortaya konulan tedavi yöntemlerine kadar geliştirilmiş proje sergileniyor. İşte öne çıkan bazı projeler:

Haberin Devamı

GIDA İSRAFI İÇİN BİYOPLASTİK

Yarışmadaki tek devlet okulu olan Erzurum Nevzat Karabağ Anadolu Lisesi, 11’inci sınıf öğrencileri Muhammed Hanifi Gökdağ ve Emir Said Haliloğlu, zeytin özütünden biyoplastik üretti. Geliştirilen bu ambalaj malzemesi sayesinde gıdaların raf ömrü artıyor. Gökdağ, dünyada milyarlarca dolarlık gıda israfından etkilendiklerini, geliştirdikleri bu malzemenin yaygın kullanımıyla gıdaların sağlıklı bir şekilde ambalajlanabileceğini belirterek, “Milyarlarca dolarlık bir gıda israfı söz konusu. Biz de gıdaların raf ömrünü artıracak bir biyoplastik geliştirdik. Bu malzeme tamamıyla organik ve hiçbir şekilde bozulmuyor. Bunlarla gıdaları gönül rahatlığıyla kaplayabilirsiniz. Havuç ve mandalina 10 günde bozulurken, bu malzemeyle 37’nci güne kadar dayandı” diyor.

Haberin Devamı

OTOPARK SORUNU TARİHE KARIŞABİLİR

Özel Darüşşafaka Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Fatma Ezgi Şimşek’in projesi ise, İstanbul gibi büyükşehirlerdeki otopark sorununa çözüm bulmayı amaçlıyor. Şimşek çevrede en yakın otoparktaki boş yerleri kullanıcıya bildiren bir yazılım geliştirdi. Gerçek zamanlı olarak sürücülere çevrelerindeki otoparklardaki doluluk oranını gösteren yazılımla zaman kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor. Şimşek projesini şu sözlerle açıklıyor:
“Geliştirdiğim yazılımla çevredeki en yakın otoparktaki yoğunluğu takip etmek mümkün. Telefonunuzda bu uygulamayla yakın çevredeki otoparklar ve doluluk oranı görünüyor. Bunun için bulut teknolojisinin yanı sıra otoparklara yerleştirebilecek ultrasonic mesafe sensörü de kullanılıyor. Bu sensörlerden an be an bilgi sürücülerin akıllı telefonlarına aktarılıyor.”

Haberin Devamı

KANSERE IŞKIN BİTKİSİYLE ÇÖZÜM

Özel Enka Fen ve Teknoloji Lisesi 9’uncu sınıf öğrencileri Buse Korkmaz ve Mehmet Emirhan Aşkın, geliştirdiği projeyle ışkın bitkisinden elde edilen ekstreyle meme kanserinin tedavi edilmesini sağlamayı amaçlıyor. Buse Korkmaz, bu bitkinin Türkiye’nin doğusunda çoğu hastalığın tedavisinde kullanıldığını görerek, böyle bir araştırma projesi yaptıklarını söylüyor: “Işkın bitkisinin atesonla ekstresini elde ettik. Kanser hücreleri üzerindeki etkisini analiz ettik. Gebze Teknik Üniversitesi laboratuvarından faydalandık.”

BAKMADAN GEÇME!