Psikolog olmak için hangi bölüm okunmalı, kaç net ile puan gerekir, hangi dersler iyi olmalı? (TYT-AYT-2022)

Güncelleme Tarihi:

Psikolog olmak için hangi bölüm okunmalı, kaç net ile puan gerekir, hangi dersler iyi olmalı (TYT-AYT-2022)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2022 16:50

Üniversite sınavından yüksek puan almayı hedefleyen öğrenciler, psikoloji taban puanlarını araştırma gereksinimi duyuyor. Geçtiğimiz yıl yapılmış olan üniversiteye giriş sınavına 2 milyondan fazla öğrenci girdi. Bu öğrenciler, pek çok bölümün taban ve tavan puanlarını inceleyerek kendine en uygun olan bölümü seçmeye çalışıyor. Psikolog olmak için hangi bölüm okunmalı, ne kadar puan alınmalı sizler için derledik.

Haberin Devamı

YKS sonrasında eşit ağırlık puan türünden tercih yapmak isteyen öğrenciler, psikoloji bölümü için tercihte bulunmak için derin bir araştırma yapıyor.

Psikolog Olmak için Hangi Bölüm Okunmalıdır?

Pisikolog olabilmek için dört yıllık üniversitelerin lisans bölümünü bitirmek gerekir. Psikoloji alanı ise, çok geniş çaplı bir branş olarak biliniyor. Çok uzun bir süreden beri üniversite yerleştirme sınavı sonuçlarına göz atıldığında eşit ağırlık puan türüne ait olan en yüksek taban puanda Psikoloji ve Hukuk bölümü kalır. Pek çok üniversitede hukuk bölümünün taban puanları psikoloji bölümünden daha yüksek olsa da bazı üniversitelerin psikoloji bölümü ise, hukuk bölümünden daha yüksek puanda kalmayı başarıyor. Bu durum ise, psikoloji bölümünü okumak isteyen öğrencilerin sağlam bir YKS hazırlığı yapmalarını gerektirir.

Psikoloji Okumak için Kaç Net İle Puan Gerekir?

Ortaöğretim Başarı Puanının, 2021 yılında girdiği YKS eşit ağırlık puan türüne etkisi 57 olan bir öğrencinin Boğaziçi Üniversitesi’nin Psikoloji bölümünü kazanabilmesi için de 436 net puan alması gerekiyor. Bu öğrencinin, TYT – Temel Yeterlilik sınavından toplamda 97,75 net yapması gerekir.

35 net Temel Matematik,

Haberin Devamı

36,5 net Türkçe yapılması gerekir.

Boğaziçi Üniversitesi psikoloji bölümünün taban puanı 492,949,

Hacettepe Üniversitesi psikoloji bölümünün taban puanı 446,278,

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi psikoloji bölümü taban puanı 400,420
Ege Üniversitesi psikoloji bölümü taban puanı 421,496,

Süleyman Demirel Üniversitesi psikoloji bölümünün taban puanı ise, 380,913

Bingöl Üniversitesi psikoloji bölümü taban puanı ise, 346,518 olarak bilinmektedir.

Psikolog Olmak İsteyen Kişilerin Hangi Dersler İyi Olmalı?

Psikoloji bölümü okumak isteyen kişilerin eşit ağırlık puanı değerlendirilir. Eşit ağırlık bölümü için de Türkçe, edebiyat ve matematik dersleri oldukça önemlidir. Bu nedenle de Psikolog olmak isteyen bir kişinin eşit ağırlık derslerine ağırlık vermesi gerekir. Hem Türkçe hem de matematik derslerinden yüksek net sayısına sahip olması gerekir.

Psikoloji bölümüne girecek olan öğrencilerin TYT’de Fen, Türkçe, Matematik, Sosyal, Tarih ve Coğrafya derslerine ağırlık vermesi gerekirdir. Sınavın sonucunu en çok etkileyen ve belirleyici soruların yer aldığı matematik ve coğrafya dersleri için bol miktarda alıştırma yapılması gerekir.

Psikoloji Bölümünü Kimler Okumalıdır?

Psikoloji bölümü, insan davranışlarında sıkça görülen aksak ve aykırı davranışlar için kafa yormayı gerektiren ve anormal davranışların giderilmesi için çözüm olabilen kişilerin de tercih etmesi gereken bir bölüm olarak bilinir. Okunması oldukça keyifli bir bölüm olduğu gibi bir de iş imkanının çokluğu bakımından da önü çok açık olan bölümlerin içinde geliyor.

Psikoloji bölümü ise, kişinin ilgi duyması halinde okunması gereken güzel ve yararlı bir bölümdür. Üniversite sınavından alınmış olan net puanlara göre tercih edilecek bir bölüm değildir. Bu alana ilgisi olmayan kişilerin aldıkları YKS puanlarına göre psikoloji bölümünü tercih etmeleri halinde çok ciddi bir sıkıntı yaşadıkları bilinir.

Psikolog olmak isteyen kişilerin dinlemeyi sevmesi gerekir. Bu kişilerin empati yönlerini geliştirmesi mesleki hayatları için çok önemlidir. Aynı zamanda vücut dili eğitimi alarak psikolojik olarak insanların analizini daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilirler. Psikoloji okuyacak kişilerin empati yeteneği gelişmiş, insanları gözlemlemeyi seven bir kişiliğe sahip olması gerekir.

 

BAKMADAN GEÇME!