‘Parlak ve güçlü bir gelecek inşa edilecek’

Güncelleme Tarihi:

‘Parlak ve güçlü bir gelecek inşa edilecek’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2023 14:46

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) arasında iş birliği protokolü imzalandı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar düzenlenen imza töreninde “Bu iş birliğinin parlak ve güçlü bir geleceği inşa edeceğini düşünüyorum. SESRIC merkezinin Ankara’da olmasını da özellikle Ankara’daki üniversitelerin uluslararası iş birliğini artırma açısından önemli bir avantaj sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

SESRIC Genel Direktörü Zehra Zümrüt Selçuk’un katılımıyla Yükseköğretim Kurulu’nda düzenlenen imza töreninde konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) önemli kuruluşlarından biri olan SESRIC ile imzalanan anlaşmanın Türkiye’nin beşeri sermayesine önemli katkılar sunacağını belirtti. Konuşmasında Türkiye’nin stratejik kurum ve kuruluşlarıyla iş birliğini artırmayı önemsediklerini vurgulayan Özvar, şunları söyledi:

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMANIN TEMELLERİ ATILACAK
“Bu anlaşma sayesinde, İİT ülkeleri kalkınma çabalarında daha da etkili ve verimli adımlar atabilecekler. Sosyoekonomik verilerin derlenmesi ve işlenmesi, karar alıcıların politikalarını destekleyecek ve böylece sürdürülebilir kalkınmanın temelleri sağlam bir şekilde atılmış olacak. Bu bakımdan YÖK ve SESRIC’in bu iş birliği ile sunduğu katkıların, parlak ve güçlü bir geleceği inşa edeceğini düşünüyorum. SESRIC merkezinin Ankara’da olmasını da özellikle Ankara’daki üniversitelerin uluslararası iş birliğini artırma açısından önemli bir avantaj sağlayacağına inanıyorum.

Haberin Devamı

300 BİNDEN FAZLA ULUSLARARASI ÖĞRENCİYE EV SAHİPLİĞİ
Türkiye’nin kıtalar arasındaki köprü rolünü çok önemsiyor ve bu kapsamda dünyanın farklı coğrafyalarındaki ülkelerle yakın iş birliklerine büyük özen gösteriyoruz. Bu kapsamda yükseköğretimdeki uluslararasılaşmayı en önemli gündem maddelerimizden biri olarak görüyor ve değerlendiriyoruz. Türkiye, son yıllarda uluslararası öğrenciler için bir cazibe merkezi haline geldi. Türk üniversiteleri 195 ülkedeki 300 binden fazla uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Ülkemizin içinde bulunduğu jeopolitik konum ve bilim diplomasisinin uluslararası alandaki artan etkisi bu anlaşmaların önemini bir kat daha artırıyor.

GELECEĞİN LİDERLERİ YETİŞECEK
Diğer yandan mutabakatta yer alan Emerging Talents Capacity Building Program (SET-CAB/Yeni Yetenekleri Geliştirme Programı) sayesinde üye ülkelerden gelen öğrencilere, uluslararası düzeyde uygulamalı deneyim kazanma fırsatı sunarak gençleri geleceğin liderleri olarak yetiştirilmesi hedefleniyor. Bu programla katılımcılar bir yandan farklı kültürleri tanıma ve bakış açıları kazanma şansı bulurken, diğer yandan da İslam dünyasının sosyal ve ekonomik sorunlarını anlamaya yönelik daha derinlemesine bir perspektif kazanacak.

Haberin Devamı

STRATEJİK BİR ADIM
Bu protokol, Türkiye’nin ve diğer İİT üye ülkelerinin yükseköğretim sistemlerinin güçlenmesi ve geliştirilmesi amacıyla atılan stratejik bir adım. Ayrıca diğer protokollerden farklı olarak üye ülkelerin kalkınma hedeflerine ulaşmalarına daha etkili bir şekilde katkı sağlayabilmesi için hem eğitim hem de istatistiksel ve ekonomik alanlarda kapsamlı bir iş birliği sunuyor. Bu sayede, üye ülkeler yükseköğretim alanında daha da etkili politikalar geliştirerek sürdürülebilir kalkınmanın temellerini atabilecek ve bölgelerindeki istikrar ve refahı yükseltebilecekler.”

İŞ BİRLİĞİNİN GÜÇLENMESİNE VESİLE OLACAK
SESRIC Genel Direktörü Zehra Zümrüt Selçuk, İİT’nin 57 üye ülkesiyle BM’den sonra dünyadaki ikinci en büyük kuruluş olduğuna ve 2 milyarı aşan nüfusu kapsadığına dikkat çekerek, “Ülkemizde 300 bini aşkın yabancı öğrencimiz var ve neredeyse yüzde 90’ı üye ülkelerimizden gelmekte. Dolayısıyla bu mutabakat zaptı da çok önem arz ediyor. Bu protokolün Türkiye’nin bilgi ve tecrübe birikiminin diğer ülkelere aktarılmasını ve YÖK ile aramızdaki iş birliğimizin daha da güçlendirilmesine vesile olacağına inanıyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!