Ortaöğretim ortak sınavlarında ilk gün böyle geçti

Güncelleme Tarihi:

Ortaöğretim ortak sınavlarında ilk gün böyle geçti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2023 10:44

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 26 Aralık’ta ülke genelinde ortaokul 6’ncı sınıflar için düzenlenen ortak sınavlar tamamlandı.

Haberin Devamı

MEB tarafından birinci dönemin ikinci yazılı sınavlarına ait ortak sınavların ilki ülke genelinde düzenlendi. 2022-2023 eğitim öğretim yılı istatistiklerine göre, Türkiye’deki 18 bin 907 ortaokulda yaklaşık 1 buçuk milyon 6’ncı sınıf öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilen sınavlar Türkçe ile matematik derslerinden yapıldı. Türkçe sınavı tam gün eğitim yapan okullarda saat 09.40’ta, matematik sınavı ise 11.00’da başlayarak 40 dakika sürdü. İkili eğitim yapan okullarda ise sabah grubundaki öğrenciler tam gün eğitim yapan okullardaki öğrencilerle aynı saatte sınava girdi. Öğlen grubundaki öğrenciler ise Türkçe sınavına saat 14.00’da, matematik sınavına ise saat 15.20’de katıldı. Ülke genelindeki ortak sınavları 380 6’ncı sınıf öğrencisinin bulunduğu İstanbul Beşiktaş Şair Nedim Ortaokulu’nda izledik.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİYE ÖZEL OPTİK FORMLAR
MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan sorular, günün erken saatlerinde okullar tarafından sınava girecek öğrenci sayısı kadar çoğaltıldı. Sınavlara ait optik formlar Genel Müdürlük tarafından öğrencilerin adına özel olarak hazırlanıp okullara iletildi. Sınavlarda öğrencilere Türkçe ile matematik derslerinden 16 çoktan seçmeli soru soruldu. İkili eğitim yapan okullarda aynı konu soru dağılım tablosu kullanılarak oluşturulan eş değer farklı sınavlar yapıldı.

FARKLI BRANŞ ÖĞRETMENLERİ KATILDI
Genel Müdürlük tarafından yayınlanan ortak sınav yönetmeliği doğrultusunda 6’ncı sınıflar özelinde düzenlenen Türkçe ve matematik sınavlarına farklı branş öğretmenleri katıldı. Yani, Türkçe sınavında Türkçe öğretmeni, matematik sınavında da matematik öğretmeni gözetmenlik yapmadı. Sınav kağıtları ise okullardaki ölçme değerlendirme komisyonları tarafından öğrencilere dağıtıldı.

TEKNİK OLARAK ZORLANMADIK
Okulunda gerçekleştirilen ortak sınavların sorunsuz tamamlandığına dikkat çeken Beşiktaş Şair Nedim Ortaokulu Müdürü Oğuz Aydoğan, sınavı şöyle değerlendirdi: “Türkçe ve matematik sınavları okulumuzda başarıyla uygulandı. Sınavlar ölçme değerlendirme felsefesine uygun olarak gerçekleştirildi. Bakanlık tarafından gönderilen optik formlar hem bizlerin hem öğrencilerin sınav sırasında işini kolaylaştırdı. Teknik olarak zorlanmadığımız sınavlardı. Öğrencilerimizin de sınav sonuçlarının iyi geleceğini umut ediyorum. Sınav sonuçları Bakanlık tarafından açıklanacak ve öğrenciler sonuçlarını e-Okul sistemi üzerinden görüntüleyebilecek.

Haberin Devamı

SINAV ‘MUTLULUKLA’ TAMAMLANDI
Ayrıca sınav sonrasında öğrencilerimizle de kısa değerlendirmeler yaptık. Çocuklar, ortak sınavlara okullarında ve kendi öğretmenleriyle katıldıkları için oldukça rahat olduklarını bizlerle paylaştı. Sınav stresi ve heyecanı taşımadıklarını söyleyen öğrenciler sınavdan sonra kendilerini mutlu ve iyi hissettiklerini dile getirdiler.”

SONUÇLAR 10 GÜN İÇİNDE AÇIKLANACAK
Sınavlarda sadece öğrencilerin sorulara verdiği doğru cevaplara puan verilecek. Yanlış cevaplar ise puanlamaya dahil edilmeyecek ve doğru cevapları etkilemeyecek. 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek olan sınavların sonuçları sınavın yapıldığı tarihten itibaren 10 gün içinde açıklanacak.

 

Haberin Devamı

9’UNCU SINIFLARIN ORTAK SINAVI YAPILIYOR
Ülke genelinde yapılan ortak sınavlar bugün lise 9’uncu sınıf öğrencileri için yapılacak sınavlarla sona erecek. Öğrenciler, birinci dönemin ikinci yazılı sınavı olarak değerlendirecek Türk dili ve edebiyatı ile matematik derslerinden sınav olacak. Her iki sınav için öğrencilere 20 çoktan seçmeli soru sorulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!