Uzmanlardan okulun ilk günü uyarısı: ‘Okul korkusunu ciddiye alın’

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlardan okulun ilk günü uyarısı: ‘Okul korkusunu ciddiye alın’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2019 12:04

Yeni eğitim-öğretim yılıyla beraber milyonlarca öğrenci ders başı yaparken, okula yeni başlayan miniklerin ailelerinde de 'Çocuğum okul korkusu yaşar mı?' endişesi hakim oluyor. Uzmanlar çocuklar için büyük önem taşıyan okulun ilk günleri konusunda velileri uyarıyor: Okul korkusunu ciddiye alın ve çocuğunuzu iyi izleyin.

Haberin Devamı

Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sebla Gökçe, okul korkusunun daha çok ayrılık kaygısı yaşayan çocuklarda görüldüğünü söyledi. Gökçe, bu çocukların okula başladıklarında, yoğun bir korku, ebeveynden ayrılmama isteği, ağlama, öfke, içe kapanma, anne ve babaya yapışma, karın ağrısı, baş ağrısı, hatta bayılma gibi bedensel sorunların da görülebildiğini ifade etti.

İKİNCİ DÖNEME DİKKAT!
Doç. Dr. Gökçe, bazı öğrencilerde kasım, aralık ya da ikinci dönemde okul korkusunun, okul reddinin ortaya çıkabildiğini söyledi. Bu durumun daha çok arkadaşları tarafından alay edilmiş veya zorbalığa uğramış çocuklarda ya da akademik zorluk yaşayan dikkat dağınıklığı, öğrenme güçlüğü gibi problemler yaşayan çocuklarda görülebildiğini belirten Gökçe, “Bu konuda ailelerin ve öğretmenlerin çok dikkatli olması gerekiyor. Aile bunu okula gitmek istememe şeklinde görebiliyor. Çocuk sorununu sözel olarak ifade edemediği için okula giderken karın ağrısı, iştahsızlık, uyku bozukluğu, sinirlilik gibi fiziksel semptomlar da görülebiliyor” dedi.

Haberin Devamı

FİZİKSEL SEMPTOMLARI DİKKATE ALIN
Okul korkusu durumunda öğretmenler ile işbirliği yaparak daha yavaş geçişle bir şekilde çocuğun daha çok yanında kalarak, gittikçe uzayan zamanlarda çocuğu okula alıştırmak gerektiğini anlatan Doç. Dr. Gökçe, çocukların okul korkusunu sözel olarak ifade edemediği zaman fiziksel semptomlar görüldüğünü, midesinin bulandığı ve karnının ağrıdığını söyleyebildiğini belirti. Bunun çocuğun numara yaptığı anlamına gelmediğini dile getiren Gökçe, “Gerçekten böyle hissediyor. Kendini ifade edemediği, baş edemediği, duygusal yükü kaldıramadığı için bedensel semptomlar ortaya çıkıyor. Ailelerin ‘Numara yapıyorsun’ yaklaşımını çok sık görüyoruz. Bu durumu daha çözümsüz hale getirebilir. Çocuğun kaygısını daha da arttırır. Çaresizlik duygularına kapılabilir. Aileler bu belirtilerin varlığını kabul ederek çocuğa doktora gidilmesi gerektiğini söylemeli. Fiziksel nedenlerin araştırılması, eğer yoksa psikolojik nedenlerin araştırılması şarttır” dedi.

Haberin Devamı

Çocukların okul korkusu yaşadığı dönemlerde ebeveynlerin onu başkalarıyla karşılaştırmaması gerektiğini belirten Doç. Dr. Gökçe, normal olarak bir ayda uyumun sağlanmasının beklendiği, sürenin uzaması halinde uzmandan yardım alınmanın yararlı olacağını belirtti.

BAKMADAN GEÇME!