Öğretmen alımına kameralı mülakat

Güncelleme Tarihi:

Öğretmen alımına kameralı mülakat
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2023 09:39

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, KPSS ile yapılan öğretmen alımlarında mülakat sürecinin değiştirileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Habertürk TV’de ‘Türkiye’nin Nabzı Özel’ programına katılan Bakan Tekin, yeni öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı bünyesine katılmasını istediğini ve bununla ilgili ihtiyaç duyulan öğretmen sayısının ilgili bakanlıklılara iletildiğini söyledi. Diğer yandan bu yıl yapılacak alımlarda öğretmenlerin mülakat sürecini düzgün bir yapıya dönüştürmek istediklerini belirten Bakan Tekin, şöyle konuştu:

MÜLAKATLAR KAMERA KAYDINDA OLACAK
“Bu yıl öğretmenlerin mülakat sürecini düzgün bir yapıya dönüştürmek istediğimiz için alımlar biraz zaman alacak. Cumhurbaşkanı bildiğiniz gibi mülakatların uygulanış biçimiyle ilgili rahatsızdı. Bu sebeple KPSS sınavına giren ve mülakat sürecine dahil olan öğretmenlerimize artık elektronik ortamda hazırlanan sorular sorulacak. Aday öğretmenlerden 45 dakikalık ders saati içinde kendine sorulan soruyu anlatmaları istenecek. Uzman ve başöğretmenlerden oluşan bir jüri olacak. Jürinin bu mülakatlarda neyi ölçeceğine dair bir kılavuzumuz da var. Onu öncesinde adaylarla da paylaşacağız. 45 dakikalık mülakatın son kısmında adayımız kendi sorusuyla ilgili bir de yazılı cevap da verecek. Tüm bu sınav kamerayla kayda alınacak. Aramıza katılacak arkadaşımızın alan bilgisini ve bildiğini aktarma becerisini bu şekilde göreceğiz. Her adaya bir ders saati kadar zaman ayıracağımız için bu yıl mülakat süreci de daha erken başlayacak.

Haberin Devamı

SINIF TEKRARI SAĞLIKLI EĞİTİM ÖĞRETİM SÜRECİ İÇİN ÖNEMLİ
Geçtiğimiz günlerde bir yönetmelikte revizyon yaptık. Bir de tamamen yeni bir yönetmelik çıkardık. Birçok öğretmenler odası toplantısı yaptık. Öğretmenlerimizin şikayetçi olduğu konulardan biri sınıf tekrarının olmamasıydı. Bu olmadığı için ‘Öğrencilerle sağlıklı bir ilişki kuramıyoruz’ diyorlardı. Öğretmenlerimizden bu kadar eleştiri gelince yeniden sınıf tekrarını gündemimize aldık. Sınıf tekrarı öğrencilerin ve öğretmenlerin eğitim öğretim sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerletmesi için önemli. Ayrıca en çok rahatsız olduğum şeylerden biri çocuklarımızın ana dil kullanma becerilerinin zayıflığı. Bu yıl gündemimize Türkçenin dört beceri temelli olarak doğru kullanılmasını aldık. Böylece çocukların ana dilleriyle doğru ve anlaşılır ifadeler kurabilmelerini, düşündüklerini yazabilmelerini ve konuşabilmelerini sağlamayı hedefledik. Sınavlarda öğrencilerin kendilerini ifade etmeleri değil seçeneklerden birini seçmeleri isteniyordu. Dolayısıyla öğrencilerimiz Türkçeyi düzgün öğrensinler diye sınav sistemini değiştirdik. Merkezi sınavlar test şeklinde yapılıyor olabilir ama biz bu uygulamayla öğrencilerimizin üniversiteye hazırlık sürecinde test çözerek hazırlanmalarını engellemiyoruz.

Haberin Devamı

DİJİTALDEN UZAK KALMALARINI İSTEMİYORUZ
Sınıflarda telefon yasağını gündemde. Ancak biz teknolojik sürecin devam etmesini istiyoruz. Fakat bunun bir bağımlık halini almasını, akademik ilgi ya da beceri olmanın ötesinde çocukların tüm hayatını etkilemesini istemiyoruz. Dijital bağımlılık çocukların teneffüslerde sınıftan çıkmamasına neden oluyordu. Yoksa sınıflarda telefon yasağı uygulamasında çocuklarımızın dijitalden uzak kalmasını sağlamak gibi bir amacımız yok.

EĞİTİM SEKTEYE UĞRAMIŞ DEMEKTİR
Açıköğretime geçişleri merdiven altı kurslarının önüne geçmek için düzenledik. Bir de öğrencilerimizin 1’inci sınıfta başlayan ve 12’nci sınıfta tamamlanan o periyodu bitirmesini istedik. Öğrencilerin 10 ya da 11’inci sınıfta bu süreçten çıkması bir risk. Bizim için asıl olan, çocuklarımızı örgün eğitimde değerlendirmek. Açık lise örgün eğitim almayacak çocuklar için kurgulanmıştı. Ancak örgün eğitime devam edebilecek çocukların açıköğretime gitmesi eğitim öğretimi sekteye uğratmış demektir. Biz bize emanet edilen çocukları en iyi şekilde yetiştirmek istiyoruz.

Haberin Devamı

DEPREM BÖLGESİ İÇİN ÖNERİLERİ PAYLAŞTIK
Deprem bölgesindeki özel okulların yıkılmasıyla açıkta kalan öğretmenlerimizle ilgili durumu gerekli bakanlıklarımızla paylaştık. Burada çalışan öğretmenlerle ilgili öneriler oluşturduk. Onlar da süreci değerlendiriyor. Ancak önerilerimiz arasında bu öğretmenlerimizin kamuda çalışmasıyla ilgili bir kısım yok. Fakat oradaki öğretmenlerimizin problemlerini en aza indirecek önerilerimiz var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!