Öğretmen adaylarından mülakat tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Öğretmen adaylarından mülakat tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2023 07:00

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in önceki akşam katıldığı televizyon programında yaptığı açıklamalarda önemli gündem maddelerinden biri de öğretmen atama süreçleriyle ilgiliydi.

Haberin Devamı

Bakan Tekin, öğretmen atamalarındaki mülakat sürecinde bazı değişiklikler yapılacağını ve bu nedenle bu yıl öğretmenlerin istihdam sürecinin uzayabileceğini ifade etti ve detayları şöyle anlattı: “KPSS’ye giren ve mülakat sürecine dahil olan öğretmenlerimize artık elektronik ortamda hazırlanan sorular sorulacak. Uzman ve başöğretmenlerden oluşan bir jüri olacak. Jürinin bu mülakatlarda neyi ölçeceğine dair bir kılavuzumuz da var. Onu öncesinde adaylarla da paylaşacağız. 45 dakikalık mülakatın son kısmında adayımız kendi sorusuyla ilgili bir de yazılı cevap verecek. Tüm bu sınav kamerayla kayda alınacak. Aramıza katılacak arkadaşımızın alan bilgisini ve bildiğini aktarma becerisini bu şekilde göreceğiz.”

ZATEN 3 SINAVA GİRİYORUZ

Bu açıklamanın ardından öğretmen adayları sosyal medyada tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kamu alımlarında mülakat kalkacak” sözlerini hatırlatan adaylar, “Verilen sözler tutulmalı. Mülakatın kalkması gerekirken daha da zorlaşıyor. Zaten öğretmenler üç ayrı sınava girerek üç ayrı aşamadan geçip öğretmen olabiliyor. Mülakat ile emeklerimizin zayi olmasını istemiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

UZMANLAR NE DEDİ

* Prof. Dr. Bayram Coştu (Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi): Öğretmen yetiştirme sisteminde mülakatla mesleğe alımlar pek çok ülkede uygulanıyor. Bazı ülkeler eğitim fakültesine öğrenci alırken mülakat yapıyor ve aday bilgisini karşı tarafa iyi aktarabiliyor mu diye önceden bakılıyor. Ancak bizde eğitim fakültelerine üniversite sınavında alınan puanla direkt giriliyor. Bu durumda öğretmen yetiştirme süreci bittikten sonra mesleğe alırken mülakat yapılmasının faydalı olduğuna inanıyorum. Bakan Bey’in açıkladığı yeni mülakat düzenlemelerinin olumlu etki vereceğini düşünüyorum.

* Prof. Dr. Coşkun Bayrak (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eski Dekanı): Mülakat sürecinde koşulları önceden belirlemek en uygunu. 45 dakikalık mülakatta öğretmenlik mesleğine yönelik doğru sorular soruluyorsa, bu sorular bir komisyon tarafından hazırlanıyorsa ve görüşme görüntülü ve yazılı olarak kayıt altına alınıyorsa bir sorun yok. İnsanlar önceden böyle bir sistem olmadığı için ‘mülakat kalksın’ diyordu. Öğretmenlik gibi mesleklerde mülakat gereklidir, çünkü öğretmenlikte öğretme becerilerinin yanı sıra insan ilişkileri, insan sevgisi, iletişim, hitabet ve daha pek çok özellik aranır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!